Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt & Outnorth.

Det är viktigt att allt går rätt till vid en jakt. Därför finns det lagstadgat en funktion som heter eftersök. Det innebär att ett djur som skadats vid jakten ska letas upp och avlivas. Det är en lag som ser till att inget djur ska behöva lida i onödan. För att säkerställa att det rör sig om eftersök ska det kunna hittas spår på platsen för skadan som indikerar att djuret verkligen är skadat. Vissa jaktlag har till och med speciella eftersökshundar med sig för att underlätta vid eventuella behov av eftersök.

Om du inte har en eftersökshund och ändå vill vara delaktig i eftersökningen så finns det bland annat en eftersökslampa som du kan använda dig av. Eftersökslampan underlättar inte bara vid gryning, skymning eller mörker. Det kan vara ganska svårt att se djurspår i tät skog även under dagen. Därför är det en bra garanti för att så snabbt och enkelt som möjligt kunna hjälpa det skadade djuret.

Eftersökslampa finns vapenfästa såväl som pannlampor och med olika slags ljuskällor. Vilken du väljer beror mycket på tycke och smak, samt om du vill ha geväret draget eller ej. En eftersökslampa är praktisk att ha även vid andra aktiviteter i skogen.

I vårt test blev drömprodukten P5G SET Dual-light Flashlight Set, mellanprodukten T5 Long-range Hunting Flashlight och budgetprodukten Eftersökskit NexTORCH® T6G Hunting Set. Vi har även en specialare: Enforcer LED 140.

Slutligen har vi fyra bubblare: T7 Long-range Hunting Flashlight, Nextorch Eftersöks Paket, Nextorch WL10X Executor Vapenlampa & Eftersökskit NexTORCH® P5B vit/blå LED.


Drömprodukten: P5G SET Dual-light Flashlight Set

Drömprodukten: P5G SET Dual-light Flashlight Set

Med sin möjlighet att välja färg på ljuskäglan och ett vapenfäste, uppladdningsbara batterier, tryckströmbrytare och laddkabel blir detta listans drömprodukt.


Mellanprodukten: T5 Long-range Hunting Flashlight

Mellanprodukten: T5 Long-range Hunting Flashlight

Listans mellanval är ett komplett eftersökspaket med vit LED på inte mindre än 760 lumen med en ljuskägla på upp till 400 meter och fäste för vapenmontering.


Budgetprodukten: Eftersökskit NexTORCH® T6G Hunting Set

Budgetprodukten: Eftersökskit NexTORCH® T6G Hunting Set

Ett billigt alternativ som ändå drar sitt strå till stacken med vit led, en ljuskägla på upp till 350 meter samt fäste för vapenmontering.


Specialaren: Enforcer LED 140

Specialaren: Enforcer LED 140

Som specialare har vi valt alternativet som inte sparar på krutet! Här introducerar tillverkaren en mängd innovativa lösningar som exempelvis fresnelteknologin.


Våra bästa eftersökslampor

Drömprodukten: P5G SET Dual-light Flashlight Set

Drömprodukten: P5G SET Dual-light Flashlight Set

En eftersökslampa har ett pris som på inga vägar är i närheten av den nyttan som den gör. Så är det även med vårt val av drömprodukten P5G SET Dual-light Flashlight Set. Tillverkaren har här skapat ett eftersökspaket där du kan välja färg på ljuskäglan mellan vitt och grönt genom ett vred på lampan. Allt beroende på vilket ljus du tycker passar bäst för situationen. Setet levereras komplett med ett vapenfäste som underlättar avsevärt, speciellt vid eftersök under de mörka timmarna. Med ett uppladdningsbart batteri, tryckströmbrytare och laddkabel får du allt du behöver vid köpet.

För att spara på ström finns det två olika effektlägen, vilket är en mycket klok idé av tillverkaren med tanke på svårigheten att kunna ladda upp den på plats. Drifttiden är annars mellan 3,5 timme och 30 timmar beroende på uteeffekten. Du får också en stabil och bra lampa som har en slagtålighet på 1m och en ljuskägla som når upp till 246m. Tillsammans med sin tillverkares mycket kompetenta teknologi ger det dig en pålitlig och tålig eftersökslampa till ett rimligt pris. Men dessutom en lampa som har lång livslängd, låg vikt och en vinnande ergonomi. Helt enkelt en dröm för varje jägare.


Mellanprodukten: T5 Long-range Hunting Flashlight

Mellanprodukten: T5 Long-range Hunting Flashlight

Precis som drömprodukten så kommer mellanprodukten från tillverkaren Nextorch som ligger i toppen gällande portabla ljusprodukter. Med T5 Long-range Hunting Flashlight presenteras samma överlägsna teknologi som företaget är välkänt för, men det är ändå en modell som står på egna ben. Här får du ett komplett eftersökspaket med en vit LED på hela 760 lumen. Det är en ljusstyrka som inte lämnar något mer att önska! Med en ljuskägla som når ända upp till 400 meter är detta ett kraftpaket att kunna lita på i alla väder och under alla förutsättningar.

I paketet ingår två uppladdningsbara 123A batterier och en tryckströmbrytare. Med en drifttid på mellan 3 timmar och 27 timmar kommer du långt redan där. Vill du fästa eftersökslampan på vapnet så följer det också med ett fäste för vapenmontering. Det är alltså ett tillbehör som är mycket smidigt om det är svårt att komma nära det eftersökta djuret och du behöver agera snabbt. Vattenskyddet är IPX8 och med en vikt på endast 119 g är detta en lampa som du inte ens känner av att du har med dig. Med sina hela 2m i slagtålighet är detta en lampa som du inte behöver vara orolig för i skogen. Det är med andra ord en robust och pålitlig eftersökslampa som levererar det som krävs. 


Budgetprodukten: Eftersökskit NexTORCH® T6G Hunting Set

Budgetprodukten: Eftersökskit NexTORCH® T6G Hunting Set

Listans budget är ett eftersökskit som även det är från den kompetenta tillverkaren Nextorch. Här presenteras Eftersökskit NexTORCH® T6G Hunting Set som är ett billigare och enklare alternativ än sina syskon. Men med sina förutsättningar och inom sina begränsningar är det ändå på alla sätt en bra eftersökslampa som inte är att förringa. Den här modellen har en vit LED på 350LM som fungerar bra på kortare distanser. Men lite finesser finns det på lampan som har inte bara en utan två lampor med olika färg. Du väljer själv om du vill använda dig av den redan monterade vita eller om du vill byta ut den mot den medföljande gröna. Det är ett byte som du lätt och smidigt kan göra, till och med ute i skog och mark.

Drifttiden är lite lägre än listans andra deltagare med endast 1tim 40min. Ljuskäglan når upp till endast 165m för grön och 143m för vit. Det är ändå avstånd som oftast räcker till, speciellt om du jagar i skogsområden utan öppna partier. Slagtåligheten är 1 m, vilket inte är ovanligt även hos dyrare konkurrenter. IPX8 är även det vanligt. Trots det låga priset så får du också med ett fäste för vapenmontering. En billig men mycket bra produkt, med andra ord. 


Specialaren: Enforcer LED 140

Specialaren: Enforcer LED 140

Som listans specialare väljer vi något som sticker ut lite från de andra. Enforcer LED 140 är nästan så speciell att bara namnet räcker till för att säkra placeringen! Tillverkaren har tagit till rejält när de designade och monterade ihop denna produkt. Förutom listans absolut högsta pris, om än ändå rimligt, så finns det funktioner och prestanda så det räcker och blir över hos detta innovativa krutpaket. Här är en lampa som introducerar fresnelteknologin till friluftsmarknaden. Med en speciellt designad lins ger det en mycket samlad och fin ljusbild med en maximal ljusprestanda.

Lampans inbyggda batteri ger inte mindre än över fyra timmars drifttid. Med ett lätt och ergonomiskt grepp och inbyggd batteriindikator är detta lampan som tagit framtiden ut i skogen. Men det finns mycket mer! Lampan lämnar 140 LUX på 376 m, är IP65 klassad för tålighet av regn och damm, har en fokuserbar ljusbild, 4000k färgtemperatur och ett Li-Ion batteri 7,4V 2Ah. Batteriet laddas fullt på korta 2,5 timme och sedan är det bara att ge sig ut igen med denna endast 450g tunga eftersökslampan. Det är inte konstigt att denna eftersökslampa återfinns på många jägares och vildmarksnjutares önskelistor. Det kan inte bli bättre än såhär!


Våra bubblare

T7 Long-range Hunting Flashlight

T7 Long-range Hunting Flashlight

Med fantastiska funktioner, rejäl stabilitet och en innovation över det vanliga hamnar T7 Long-range Hunting Flashlight med en nästan blygsam självklarhet som listans bubblare nummer 1. Det här är en eftersökslampa som nästan smyger omkring och inte gör mycket väsen av sig med sitt mycket rimliga pris. Men låt inte skenet bedra. Det här är en lampa som har så pass mycket under huven att dess namn borde skrikas ut från hustaken. I priset får du nämligen inte bara ett komplett eftersökspaket från en mycket kompetent tillverkare utan också en vit LED med hela 900 lumen.

Lampan har en 2-i-1 laddningsport med en snabb plug-in fjärrkontroll med USB.Beroende på uteeffekten ligger drifttiden på mellan 2tim och 15m till upp till 28 tim. Där det låga värdet inte är det lägsta i listan men det högsta inte är nummer ett heller. Ljuskäglan når som max upp till 330m och slagtåligheten är 1m. Det är alltså en lampa som pendlar något i sin briljans, vilket säkert också är skälet till det låga priset. Men det är en lampa som känns som skräddarsydd för sin bärare. Vikten är smidiga 142g och med ett vattenskydd på IPX8 ger det en totalbild av en eftersökslampa som är väl värd att ha som en del av sin utrustning.


Nextorch Eftersöks Paket

Nextorch Eftersöks Paket

Eftersökslampan som hamnar på platsen för Bubblare nummer 2 heter Nextorch Eftersöks Paket. Här har den kompetenta tillverkaren skapat en smidig och effektiv pannlampa med maximal effekt på 550 lumen. Lampan har fyra olika effektlägen på 550 lumen, 200 lumen, 20 lumen samt ett S.O.S.-läge på 550 lumen. Med ett uppladdningsbart litium-batteri och en uppladdningsmöjlighet med en vanlig USB-telefonladdare är detta en lampa som är oslagbar när man ska på utfärder. Priset ligger i normalläget bland konkurrenterna trots att det är en produkt som har en del finesser som exempelvis det röda blinkande varningsljuset bakåt.

Nextorch Eftersöks Paket

Drifttiden är från 5tim till 70tim beroende på läge. Ljuskäglan sträcker sig max 165m och vikten är 169g. Det innebär att det är en lampa som är i allra högsta grad stabil och pålitlig att ha med sig på såväl eftersök som andra turer i naturen. Slagtåligheten är 1m och vattentätheten är IPX8, vilka båda är värden som ligger väl i höjd med både dyrare och billigare konkurrenter. Det tar lampan igen genom att ha en grön utbytbar LED-lampa och ett fäste för vapenmontering. Det här är en lampa som kanske inte höjer några flaggor, men den är stabil, pålitlig och har en mycket bra prislapp.


Nextorch WL10X Executor Vapenlampa

Nextorch WL10X Executor Vapenlampa

Här har vi valt en eftersökslampa till ett så pass lågt pris att den ligger i nivå med vårt budgetalternativ. Men vi har ändå valt att lägga Nextorch WL10X Executor Vapenlampa som bubblare nummer 3 på grund av sina speciella funktioner. Vad sägs till exempel om en justerbar rail som möjliggör en enkel montering för de flesta weaver/picatinny baserna? Och hela 230 lumens trots en mycket smidig form? Eller kan du stå emot om vi säger att den här eftersökslampan har en Trigger-Switch som i grund och botten är tillverkad av insatsstyrkornas pistoler? Du kan alltså tända lampan genom att endast sätta dit fingret.

Det här är lampan som verkligen sticker ut så pass att den var mycket nära att hamna som listans specialare. Tillsammans med alla dessa funktioner, som säkert redan har fått dig att sluta läsa och börja söka efter en återförsäljare, så är det också en mycket trygg eftersökslampa som snabbt kommer kännas som en del av dig. Enkel, smidig och alldeles perfekt för sin roll i ett eftersökslag. Den här eftersökslampan passar alla men speciellt de som är vana jägare och som vill ha det där lilla extra.


Eftersökskit NexTORCH® P5B vit/blå LED

Eftersökskit NexTORCH® P5B vit/blå LED

Till ett lite högre mellanprisläge hamnar vår bubblare nummer 4. Med Eftersökskit NexTORCH® P5B vit/blå LED får du listans enda möjlighet att välja en blå lampa, förutom den vanliga vita. Färgen skiftar du enkelt genom ett vred och vilken färg du väljer bestämmer du efter situation, tycke och smak. Som vit når ljuskäglan 246m och som blå når den endast 158m. Drifttiden är från 3tim 38 min och upp till 30 tim beroende på uteeffekten. Men i jämförelse med andra kollegor i prisklassen så är det en bra och generös batteritid.

Lampan levereras med ett uppladdningsbart batteri, tryckströmbrytare och laddkabel. Men du får också med dig ett vapenfäste som är värt mycket i pressade situationer där du behöver båda händerna på vapnet. Vikten är nätta 185g utan batteri. Slagtåligheten är 1m och vattentätheten är IPX4, vilket är lägre än många kollegor men fullt godkänt. Vem köper då denna modell på eftersökslampa? Ja, vi tror att det är den vana jägaren som vill ha det där lilla extra som omväxling. Denna modell erbjuder nämligen alla de grundegenskaper som gör en eftersökslampa effektiv och trygg. Men samtidigt får du den lilla extra kicken av den blå lysdioden. Ett bra köp helt enkelt.


Sammanfattning

Är man jägare så har man ett eftersöksansvar. Med eftersökslamporna i detta test gör du det lättare att söka efter djur under dygnets mörkare timmar, men även i de mörkare partierna av skogen. Vårt test visade grundfunktioner och en grundstyrka som alla lampor har. Men samtidigt en mängd olika variationer på innovationer, utrustning och pris. Det finns med andra ord mycket under huven på eftersökslampor som gör att det är lätt att hitta den som passar just för dig. Antingen du vill ha en riktigt tuff lampa med teknologi från insatsstyrkan eller en enklare trotjänare med slagtåligt yttre.

I vårt test blev drömprodukten P5G SET Dual-light Flashlight Set, mellanprodukten T5 Long-range Hunting Flashlight och budgetprodukten Eftersökskit NexTORCH® T6G Hunting Set. Vi har även en specialare: Enforcer LED 140.

Slutligen har vi fyra bubblare: T7 Long-range Hunting Flashlight, Nextorch Eftersöks Paket, Nextorch WL10X Executor Vapenlampa & Eftersökskit NexTORCH® P5B vit/blå LED.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa eftersökslampan.

Vilken eftersökslampa är bäst?

Det är så pass många variabler som bör tas in när vi talar om vilken lampa som är bäst. Vissa är mer slagtåliga, andra enklare att hantera och ytterligare andra har en ljuskägla som når mycket långt. Det är bara du som kan besluta vilken som passar dig.

Vilken eftersökslampa är sämst?

Ingen lampa i vårt test kan klassas som dålig. Det är bara olika variationer av funktioner och tålighet. Men även de som hamnar längst ner i vissa kriterier är ändå fullt fungerande och bra produkter på sitt sätt.

Behöver jag köpa en eftersökslampa?

Om du är jägare så bör du ha en eftersökslampa som en del av din jaktutrustning. Det är lagstadgat att du ska eftersöka ett djur som du misstänker har skadeskjutits. Med en eftersökslampa bedriver du en snabbare och mer effektiv eftersökning för det skadeskjutna djurets och ditt eget bästa.

Källor
  • https://www.outnorth.se/nextorch/p5g-set-dual-light-flashlight-set#Black
  • https://www.outnorth.se/nextorch/t5-long-range-hunting-flashlight#Black
  • https://www.pnjakt.se/art/nextorch-t6a-hunting-set.php
  • https://www.outnorth.se/lightforce/enforcer-led-140#Black
  • https://www.outnorth.se/nextorch/t7-long-range-hunting-flashlight#Black
  • https://www.pnjakt.se/art/nextorch-eftersoks-paket.php
  • https://www.pnjakt.se/art/nextorch-wl10x-executor-vapenlampa.php
  • https://www.pnjakt.se/art/eftersokskit-nextorch-p5b-vitbla-led.php

Skribent

  • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.