En stor del av att äga en hund är att veta hur du ska hjälpa hundar i stressiga situationer. En av de bästa sakerna du kan göra för det ändamålet är att lära dig att inte göra en stor grej av stora händelser som inte hör till den dagliga rutinen. Nyckeln ligger i att du lär känna din hund. Precis som oss människor så är hundar egna individer med olika personligheter som reagerar olika på olika situationer. Du kanske har en labrador som älskar allt som rör sig och när släkten kommer över på julmiddag blir hunden överexalterad på grund av glädje och kan på så vis bli stressad av det. Men du kan också ha en mer reserverad hund som inte är särskilt förtjust i barn och kan bli stressad när brorsönerna kommer över på påskäggsjakt. Nästan alla hundar är också mycket känsliga för fyrverkerier som oundvikligt skjuts upp i himlen vid slutet av varje år. Oavsett situation så kommer din hund att reagera på ett eller annat sätt (möjligen om du har ordentlig tur så inte alls), men det finns saker som du kan göra för att göra saker och ting enklare för din hund.

Två av de viktigaste sakerna i hur en hund uppfattar världen är följande: rutiner och intryck. Hundar har inget vidare långtidsminne men kan koppla ihop specifika händelser med olika sinnesstämningar. Mycket av hur hunden reagerar är också beroende på hur du bemöter situationen. Du har säkert hört från massor av folk om hur hundar läser av oss och hur våra känslor smittar av sig på dem, och det är helt sant. Du kommer, som den person hunden tyr sig mest till, att ha en stor påverkan på hur hunden reagerar. Det kan låta utmanande men om du är lyhörd för din hunds behov kan det göra saken mycket lättare. Observera din hund i olika situationer och lägg märke till hur den hanterar dem. Det är ofta en bra idé att i tidig ålder utsätta hunden för saker som den kanske kan uppleva som aningen obekväma just för att försöka normalisera det i framtiden. Då hunden reagerar på din energi är det viktigt att du visar att det inte finns något att vara orolig för.

Hunden under Högtiden

Försök att se till att hålla stämningen tyst och låg. Även om smällare sätter igång på nyårsafton som hunden blir rädd för är det bäst att inte göra en stor grej av det. Medan många hundar uppskattar rutin i vardagen kan andra vara mer flexibla så det är upp till dig att anpassa ditt schema och din omgivning efter hunden. Var inte rädd för att nyttja dig av positiv förstärkning och belöna hunden när den hanterar nya situationer på ett önskvärt sätt. Tar du med hunden till en släkting på middag? Överväg om hunden klarar av det, och under tiden som den går igenom det så ger du beröm ifall den beter sig och gör ditt bästa för att korrigera och visa hunden rätt väg om den skulle komma av sig.

Author