Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt.

Ett 22lr gevär är det perfekta geväret att använda då du vill jaga småvilt och fåglar, eller då du vill utföra sportskytte. Detta då kulan i geväret är av en lite mindre storlek, vilket gör det lättare att få till ett bra sikte för bra träffar. På så sätt är denna modell av klass 4 gevär bra att använda då det går snabbt, så som när de små djuren dyker upp plötsligt eller då du utöver en sport.

Bästa 22lr gevär
Drömprodukten: Brno CZ 455 Thumbhole Yellow
Mellanprodukten: Sako Quad
Budgetprodukten:
Tikka T1x Rimfire

Dessutom gör dess mindre utformning och upplägg det mycket lättare att hantera för dig som är nybörjare eller osäker i dina jaktkunskaper. Med andra ord kan du investera i ett 22lr gevär som ett första tillskott i din samling, för att med det öva upp din teknik och bli mer van vid skytte och jakt. Är du proffs skytt finns det såklart även en del modeller som passar för dig!

Oavsett av vilken anledning du vill investera i ett 22lr gevär kan vi hjälpa dig hitta rätt modell. Ta del av vår köpguide och våra tips för att lära dig mer om vilket som är det bästa 22lr geväret för dig! Ett lyxigt alternativ av 22lr gevär är vår drömprodukt Brno CZ 455 Thumbhole Yellow, medan Sako Quad är perfekt som mellanvinnare. 

Tikka T1x Rimfire är något mer prisvärt och vår utvalda budgetprodukt, medan Brno CZ 457 Varmint MTR Match är en cool och unik specialare. Utöver våra vinnare har vi valt ut ett antal favoriter i form av kvalitativa deltagare: Browning T-Bolt CompositeBrno CZ 455 ThumbholeBrno CZ 455 Evolution och Browning T-Bolt Varmint Stainless Grey Laminated


Drömprodukten: Brno CZ 455 Thumbhole Yellow

Brno CZ 455 Thumbhole är vår drömprodukt då det dels kommer till ett lyxigt pris, och dels då det har en väldigt rejäl och robust utformning. Det känns alltså både tufft och häftigt, samtidigt som det bjuder på mycket kraft och en snygg design!


Mellanprodukten: Sako Quad

Här har vi en något mer ”vanlig” modell av 22lr gevär, nämligen Sako Quad. Detta gevär kommer i en modern design, som både är snygg och praktisk. Geväret i sig är bekvämt och stadigt, samtidigt som justeringar är lätt att göra om så krävs. 


Budgetprodukten: Tikka T1x Rimfire

Är du nybörjare inom jakt och skytte kan det lämpa sig att investera i ett något mer prisvärt alternativ, som detta gevär från Tikka. Deras T1x Rimfire väger inte överdrivet mycket, är lätt att skjuta med och kan justeras på ett flertal sätt. Bra för dig som vill öva! 


Specialaren: Brno CZ 457 Varmint MTR Match

Brno CZ 457 Varmint MTR Match är vår unika specialare av 22lr gevär, det då denna modell är specifikt utformad för att vara bra vid jakt av skadedjur. Detta är alltså ett gevär med liten kaliber, även kallat för eldvapen, i en riktigt snygg, rejäl design.


Våra bästa 22lr gevär

Drömprodukten: Brno CZ 455 Thumbhole Yellow

För dig som gillar rejäla, robusta och tåliga vapen kan denna modell av 22lr gevär, Brno CZ 455 Thumbhole, göra sig riktigt bra. Det inte minst då geväret i sig är en större variant av gevär i 22lr kalibern, vilket gör att det mer liknar ett riktigt jaktgevär.

På så sätt kan du som jägare eller skytt få den ”riktiga” jaktkänslan, där geväret i sig bjuder på mycket kraft och en häftig upplevelse. Designen är tuff, och dess tyngre vikt gör att det lägger sig mycket stadigt i handen. 

Trots att det sticker ut från många andra modeller av 22lr gevär anser vi att det gör sig mycket bra för dig som gillar jakt på riktigt. Kanske inte en modell för nybörjare, men det går absolut att vänja sig vid. Dess Flyweight trycke kan justeras i vikt och för att ändra kaliber efter behov. Dyrt, men riktigt coolt och välgjort!


Mellanprodukten: Sako Quad

Sako Quad är ett 22lr gevär utformad som en rak kolv i formgjuten polypropylen med glasfiberförstärkning. Detta innebär att geväret både är tåligt, robust och mycket lättviktigt, just för att det ska vara bekvämt men ändå tryggt att använda.

Tack vare att pistolen har ett grepp med handutfyllnad på båda sidorna får du ett rejält grepp kring kroppen, där du sen kan justera bakkappan och kolvens längd utan problem med mellanlägg. 

Om du vill kan du välja mellan olika kalibrer genom att byta pipa eller magasin. Som pricken över i:et kommer detta praktiska och funktionella 22lr gevär i en mycket snygg och elegant design skapat av inga mindre av det italienska modehuset Guigiaro.


Budgetprodukten: Tikka T1x Rimfire

Vår budgetvinnare är den här modellen av 22lr gevär från Tikka, TX1 Rimfire. Tack vare att detta är en ny, uppgraderad modell kan du känna dig säker på att du får bästa möjliga utformning både vad gäller design och funktioner, så att du som nybörjare såväl som rutinerad skytt ska ha något att bita i. 

Samtidigt är geväret behändigt och känns tryggt att använda. Geväret kommer med ett löstagbart magasin som kan laddas med hela 10 patroner – perfekt då du vill öva på skytte och vänja dig vid känslan utan att behöva byta position. Har du andra magasin från Tikka kan även dessa användas här.

Utöver det har geväret ett utbytbart pistolgrepp och framstock. Avtryckarens trycke kan justeras mellan 0,9- 1,8kg. Kort sagt ett mycket bra 22lr gevär som funkar väldigt bra för nybörjaren, men även för dig som vill addera ytterligare ett Tikka till samlingen. 


Specialaren: Brno CZ 457 Varmint MTR Match

Att vi valde just den här modellen av 22lr gevär, Brno CZ 457 Varmint MTR Matchhttps://www.pnjakt.se/art/brno-cz457-varmint-mtr-match.phpberor på att dess utformning är av ett något unikt slag. Detta är nämligen specifikt utformat för att användas vid jakt av skadedjur, där Varmint betyder just skadedjur. Det, i kombination med modellen i sig, gör att detta gevär sticker ut! 

Det är med andra ord ett riktigt bra alternativ för dig som ägnar dig åt denna typ av jakt, där dess rejäla och rätt tunga modell gör att du får den där ”äkta” jaktupplevelsen. Den eleganta kolven av oljebonad valnöt adderar till den känslan! 

Däremot har geväret även andra funktioner, det vill säga utöver dess tyngd och design, som lever upp till förväntningarna. Det har bland annat ett löstagbart magasin med plats för 5 skott, samt en relativt kompakt längd. Behändigt men tufft, till ett bra pris. 


Våra bubblare

Browning T-Bolt Composite

T-Bolt Composite från Browning är en av marknadens mest kända modeller av 22lr gevär, det då Browning som tillverkare själva hör till den kategorin. Med över 100 års erfarenhet, och över tiotals miljoner tillverkade gevär, vet de verkligen vad de sysslar med! 

Med andra ord kan du förvänta dig hög kvalité, hållbara vapen och smarta funktioner som underlättar användning. T-Bolt erbjuder dig som jägare och skytt att ladda ditt magasin med 10 skott för behändig hantering. Tack vare god precision och en överlag rätt låg vikt är vapnet väldigt effektivt och lätt att skjuta med, inte minst vid fågel- och småviltsjakt. Bra gevär till bra pris!


Brno CZ 455 Thumbhole

Denna modell av 22lr gevär, Brno CZ 455 Thumbhole, kommer utformad med en Varmint- pipa, vilket innebär att den är speciellt framtagen för att användas vid skadedjursjakt. Pipan är också bra att använda vid sportskytte, men funkar minst lika bra att använda då du är jägare av andra djur. Tack vare att kolven är gjord i laminat känns den lätt men rejäl. 

Du får också ett 5-skottsmagasin, ett 11mm kilspår, samt möjligheten att byta pip. Vid användning av detta gevär får du ta del av en modell som håller länge, som har ett flertal praktiska funktioner, och som även ser väldigt snyggt ut. Allt det för ett bra pris!


Brno CZ 455 Evolution

Ytterligare en variant av 22lr gevär från Brno, men denna gång i deras modell CZ 455 Evolution. Även här kan du känna dig säker på att du får en riktigt stadig, trygg och bekväm modell som är riktigt behändig för såväl nybörjare som erfarna jägare och sportskyttar.

Även den här har en varmintpipa som gör att precisionen och smidigheten ligger på topp. Trots att geväret väger en del så upplevs det varken som tungt eller svårt att bära, utan snarare tvärtom har det den perfekta kombinationen av lätthet och stadga. Piplängden är på 52,2cm. 


Browning T-Bolt Varmint Stainless Grey Laminated

Som vi tidgiare varit inne på är Browning ett riktigt pålitligt märke när det kommer till vapen och gevär, inte minst 22lr gevär. Även denna modell, T-Bolt Varmint Stainless Grey Laminated, känns rejäl, stadig och riktigt bekväm att använda. 

Precis som namnet utlovar är detta gevär från Browning gjort av stål, som i sig väger lite samtidigt som det är tåligt och hållbart. Dessutom bidrar det till en snygg och cool design! Piplängden här ligger på 48cm, du kan välja mellan 22lr kaliber och 17MHR kaliber, och så kan magasinet laddas med 10 skott. Något dyrt, men mycket bra.


Sammanfattning

Ett 22lr gevär är ett riktigt bra komplement till en tidigare påbörjade vapensamling, såväl som det är ett mycket bra alternativ till första vapen. Det på grund av att ett 22lr gevär kommer i en något mer kompakt och nättare utformad design som gör det lätt att använda för jägare med olika erfarenhet och kunskap. 

Med andra ord är det rätt mångsidigt, trots att det i grund och botten gör sig som allra bäst för dig som utför småviltsjakt, sportskytte eller fågeljakt. Den mindre kulan och lägre kalibern gör det lättare att träffa sådana objekt. Oavsett vad just du jagar och vilken erfarenhet du har är vi säkra på att du kan hitta det bästa 22lr geväret med vår hjälp i denna artikel!

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av det bästa 22lr geväret.

Varför ska jag investera i ett 22lr gevär?

Det finns ingen tvekan om att ett 22lr gevär är det mest optimala valet då du vill förbättra dina förutsättningar vid jakt och skytte av småvilt och fåglar, samt då du utför sportskytte. Geväret är lätt att hantera, smidigt att bära med sig, och så ger det dig bra sikten och position.

Det finns en uppsjö av djur du kan skjuta med ett 22lr gevär, där gevärets utformning även funkar bra för dig som är nybörjare eller ovan vid att skjuta över huvud taget. Med andra ord en investering som de flesta skyttar kan ha användning av!

Vilka djur är jag tillåten att jaga med ett 22lr gevär? 

Så länge du har en godkänd jaktlicens och licens för att använda ditt vapen finns det väldigt många olika djur du får skjuta med ett 22lr gevär. Dessa är bland annat fåglar, så som ripa, fasan och duva, samt olika gnagare så som hare, mink och vildkanin. Dessutom kan de användas för att skjuta skadedjur av olika slag. 

Hur vet jag vilket 22lr gevär som är rätt för mig?

Det gäller att välja ett 22lr gevär som är anpassat för din kunskap och erfarenhet med vapen. Men, i och med att ett 22lr gevär redan från början är utformat för att vara lätthanterlig, användarvänligt och tryggt kan de flesta modeller göra sig bra för nybörjare. Är du mer erfaren än så kan du börja kolla efter mer rejäla modeller, baserat på vilken jakt du utövar. 

Källor
  • https://www.pnjakt.se/art/brno-cz-455-thumbhole-yellow.php 
  • https://www.pnjakt.se/art/sako-quad-1.php
  • https://www.pnjakt.se/art/tikka-t1x-rimfire.php
  • https://www.pnjakt.se/art/brno-cz457-varmint-mtr-match.php
  • https://www.pnjakt.se/art/browning-t-bolt-composite-2.php
  • https://www.pnjakt.se/art/brno-cz-455-thumbhole-1.php
  • https://www.pnjakt.se/art/brno-cz-455-evolution.php
  • https://www.pnjakt.se/art/browning-t-bolt-varmint-stainless-grey-laminated-2.php

Skribent

  • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.