Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt & Outnorth.

Genom att investera i en riktigt bra knivslip kan du säga tack och adjö till dina slöa, tråkiga och rent ut sagt farliga knivar. För faktum är att en slö kniv inte bara är oduglig att använda, utan slöa knivar ökar även risken för att du slinter och råkar skada dig. Detta gäller såväl vid användning av köksknivar som jaktknivar och större verktyg. 

Smith´s-Kniv-Verktygsslip-
Drömprodukten: Smith´s Kniv & Verktygsslip
Mellanprodukten: ØYO Knife Sharpener
Budgetprodukten:
Smith´s Bryne

Med andra ord kan en knivslip göra stor skillnad både för din egen säkerhet och för din upplevelse vid användning av kniven. Vassa knivar ger även bättre resultat i köket, under jakten och då du ska filea en fisk. 

För att du ska hitta den bästa knivslipen har vi satt ihop en komplett, övergriplig köpguide där vi såväl ger dig tips på de bästa produkterna som råd om vad du ska tänka på vid köp. Vill du investera i en lyxig knivslip kan du kolla in vår drömprodukt Smith´s Kniv & Verktygsslip, medan ØYO Knife Sharpener är en något mer prisvärd variant.

Vill du istället köpa en riktigt billig, men fortfarande bra, knivslip hittar du vår budgetfavorit Smith´s Bryne. Eller varför inte kolla in vår roliga specialare Gerber Bear Grylls Field Sharpener! Utöver dessa favoriter har vi även valt ut ett antal utmanare som även de är riktigt bra; Smith´s Kniv & Saxslip, Fiskars Axe- & Knifesharpener och Brusletto Knife Sharpener. Hoppas du hittar en favorit!


Drömprodukten: Smith´s Kniv & Verktygsslip

Vår drömprodukt, Smith’s Knvi och verktygsslip, är både ett lyxigt och mycket kvalitativt alternativ för dig som vill köpa en riktigt bra knivslip. Denna är både lätt att hantera, smidig att använda och behändig att ta med sig. Batteridriven med stor kraft!


Mellanprodukten: ØYO Knife Sharpener

ØYO Knife Sharpener är en mycket praktisk och lätthanterlig variant som de allra flesta kan använda sig av. Till råga på det kommer den till ett mycket generöst pris. Kan användas med de flesta knivar utan problem. 


Budgetprodukten: Smith´s Bryne

Här har vi ett ännu lite mer prisvärt alternativ, nämligen Smith’s Bryne. Detta är en 2-stegs knivskarp som ger dina knivar en perfekt vasshet och kant. Modellen är lätt att hantera, smidig att bära med och känns stadig. Funkar för det mesta!


Specialaren: Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Att vi valde just den här knivslipen som specialare beror framförallt på att den är försedd med två slipstavar med diamant. På så sätt kan denna även användas för att slipa tandade knivar. Med andra ord är den mångsidig, ger bra resultat och är väldigt liten och nätt. 


Våra bästa knivslipar

Drömprodukten: Smith´s Kniv & Verktygsslip

Smith’s Kniv & Verktyggslip kan vi verkligen rekommendera till dig som vill köpa en batteridriven, smidig och lätthanterlig modell. Tack vare att den är rätt kompakt är den väldigt behändig att ta med sig oavsett var du ska och vad du ska göra, samtidigt som den känns stadig och trygg under användning.

Något som verkligen imponerar är också den kraft som denna knivslip har. Det kan vi tacka dess kraftfulla, uppladdningsbara batteri för! Med det sagt är denna knivslip även lätt att ladda upp för bekväm användning i alla lägen. 

Slipbanden är även utbytbara, det finns ett skyddsstopp, och så är den lätt att hålla i tack vare soft gripp handtag. Något dyr, men så bra! 


Mellanprodukten: ØYO Knife Sharpener

Om du vill köpa en mycket bra och användarvänlig knivslip till ett otroligt bra pris kan denna modell från ØYO göra sig perfekt för dig. Den här varianten är inte bara lätt att använda, utan den är även väldigt praktisk på så sätt att den funkar med de flesta knivar.

Med andra ord är det en variant som funkar bra för de flesta oavsett budget, kunskap och ambitioner. Tack vare en välgjord konstruktion sliper den kniven vass utan att förstöra eller skada eggen. 

Det enda som är negativt är att denna inte är batteridriven – efter sina ca 500 användningstimmar måste du alltså köpa en ny. Men i förhållande till hur bra den presterar och att den är så pass användarvänlig funkar denna super! 


Budgetprodukten: Smith´s Bryne

Trots att just den här modellen av knivskarp från Smith’s kommer till ett otroligt lågt pris anser vi att den håller hög kvalité och gör ett bra jobb. Den är inte batteridriven och den arbetar inte åt dig, men å andra sidan är den riktigt behändig och smidig att ta med sig överallt.

Vid användning känns den också stadig och trygg så länge du har fått kläm på metoden. Resultatet blir alltid bra, där såväl egg och kant blir riktigt vassa och håller jämna former. Vinklarna är redan förinställda för att underlätta för dig. Riktigt bra i förhållande till pris. 


Specialaren: Gerber Bear Grylls Field Sharpener

Denna modell av knivslip från Gerber har lite av en unik design och utformning. Just därför kom den att bli vår specialare. Dess unika egenskaper beror på att knivslipen är utformad med två diamantförsedda slipstavar, vilket är rätt ovanligt. Det innebär att knivslipen inte bara kan användas till vanliga knivar, utan även till tandade sådana. 

Med andra ord erbjuder denna modell en mycket mångsidig användning i alla lägen. Tack vare en mycket liten och kompakt design får den enkelt plats i fickan eller väskan oavsett var du ska. däremot är handtaget greppvänligt för bekväm och trygg användning i alla väder och klimat!


Våra bubblare

Smith´s Kniv & Saxslip

Ytterligare en stor favorit från Smith’s, men här i deras modell Kniv & Saxslip. Denna är alltså specifikt utformad för att användas för slipning av knivar och saxar – mycket smidigt! Tack vare förinställd vinkelstyrning är den lätt att använda och ger fina resultat oavsett verktyg.

Du kan även välja mellan de 3 olika remmarna som följer med för att få rätt effekt och önskad vasshet. Dessa kommer i graderna fin, medelstor och banor. I och med att denna maskin slipar med rak kant kan du känna dig trygg med att såväl kniv som sax blir jämn, rak och skarp. Något dyr, men verkligen värd pengarna!


Fiskars Axe- & Knifesharpener

Fiskars Axe- & Knifesharpener är, som ni kan höra på namnet, en specifikt utformad slip för yxor och knivar. Perfekt att investera i för dig som vill slipa dina verktyg inför jakt, fiske eller andra naturrika äventyr. 

Fiskars är verkligen en tillverkare du kan lita på när det kommer till kvalité och hållbarhet! Kniv- och yxslipen är enkel att använda och ger fina resultat. Samtidigt kommer den till ett riktigt bra pris och är mycket praktisk att bära med sig tack vare låg vikt och smidig storlek. 


Brusletto Knife Sharpener

För dig som gillar billiga, smidiga och lätthanterliga prylar kommer denna knivslip från Brusletto passa helt perfekt! Inte nog med att den nästan är oförskämt billig, utan den är även väldigt lätt att använda oavsett kunskap och erfarenhet sen innan. 

Denna slip kan även användas för att slipa alla olika knivar, så länge de inte är sågtandade. Du kan välja mellan två olika sidor för olika resultat – grovslipning med karbid på ena och finslipning med kermaiska stavar på den andra. Slipen kan också bäras med överallt utan att den känns ranglig eller ostadig när det väl gäller! 


Sammanfattning

Oavsett av vilken anledning just du vill investera i en knivslip kan vi utan tvekan garantera dig att det kommer vara en investering som gör stor skillnad. Med en knivslip kan du snabbt och smidigt få till riktigt vassa, skarpa och jämna knivar direkt hemma. 

Det i sig innebär lättare användning, bättre resultat och ökad säkerhet – slöa knivar är inte något man ska hålla på med! Det bästa med en knivslip är att den många gånger är mångsidig och multifunktionell, alltså att den funkar med de flesta knivar.

Har du svårt att hitta en knivslip som passar dig kan vår köpguide om bästa knivslipen förhoppningsvis hjälpa dig på vägen. Vi tipsar om knivslipar av flera olika modeller för att du ska hitta en favorit såväl i köket som för jakten! 

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa knivslipen.

Varför ska jag köpa en knivslip?

Om vi inte redan framfört detta tillräckligt så säger vi det gärna igen; slöa knivar är både dåliga, tråkiga och farliga! I och med att du med en knivslip kan få till vassa, skarpa knivar innebär det även att användningen av dem blir lättare och bättre.

Med andra ord kan en knivslip göra otroligt stor skillnad såväl för din säkerhet som upplevelsen i sig, både i köket och i skogen. Vi kan lova dig att knivslipen är värd en investering då du är i behov av att använda bra knivar som ger fina resultat oavsett situation! På så sätt håller även dina knivar längre, vilket bara det är en värdig investering. 

Är det svårt att använda en knivslip?

Generellt sätt är det rätt enkelt att använda en knivslip då de modeller som finns idag är så pass välutvecklade och håller en så hög standard.

Många av de som finns att köpa är även utformade med guider/ färdigställda vinklar för att ge bättre resultat och säker användning. Däremot finns det vissa modeller av knivslipar som är lite svårare och som kräver mer kunskap.  

Vad ska jag tänka på vid köp av knivslip?

För att hitta rätt knivslip är det första och främst viktigt att du utgår från vad du vill använda den för. Ska den användas för dina köksknivar, jaktknivar, fiskeknivar eller andra knivliknande redskap? Olika modeller passar olika bra för olika knivar!

Sen är det även viktigt att du väljer en knivslip baserat på den kunskap du själv har av att slipa knivar. Ju mindre du kan desto lättare modell måste du köpa. Tänk även på hur slipen ska användas, om den drivs på batteri eller inte, samt vilket material den är i. Dyrast behöver inte heller alltid vara bäst.  

Källor
  • https://www.pnjakt.se/art/smiths-kniv-verktygsslip.php
  • https://www.outnorth.se/oyo/knife-sharpener#White
  • https://www.pnjakt.se/art/smiths-bryne.php
  • https://www.outnorth.se/gerber/bear-grylls-field-sharpener#BlackOrange
  • https://www.pnjakt.se/art/smiths-kniv-saxslip.php
  • https://www.outnorth.se/fiskars/axe-knifesharpener#
  • https://www.outnorth.se/brusletto/knife-sharpener#NoColour

Skribent

  • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.