Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt.

Vi skulle utan tvekan vilja påstå att en slaktkniv är ett av de absolut viktigaste redskapen en jägare kan ha med sig på jakten. En slaktkniv är nämligen inte bara ett redskap du använder för att utföra efterarbetet av djuret på rätt, utan med en slaktkniv är det även möjligt att rensa köttet helt rent från tarmar och inälvor utan att du riskerar att skada det. 

Har du dessutom en riktigt bra, rejäl och vass slaktkniv blir detta efterarbete väldigt mycket enklare och säkrare att genomföra. Att investera i en bra slaktkniv innebär alltså att du värnar om såväl dig själv som om djuret du nyss tagit ner, vilket i slutändan kommer ge dig mycket mer!

Om du vill investera i en slaktkniv som gör arbetet åt dig har vi samlat de absolut bästa alternativen på marknaden i denna köpguide. Det finns en slaktkniv för alla jägare där ute, det gäller bara att hitta rätt – något du förhoppningsvis kan göra här. Som drömprodukt valde vi Fällkniven Tk6 Leather, medan ØYO Rondane Knife with Leather Sheath är vinnare i mellanklassen. 

Ett billigare alternativ till slaktkniv är vår budgetfavorit Grey Oak Butcher Set, medan vår specialare Fischer Slaktyxa 800g är en unik modell på marknaden. I vår köpguide hittar du även ett antal riktigt vassa utmanare: Eka SlaktsetØYO Hunting Knives 4 PscHelle Harding och EKA Blade G3


Drömprodukten: Fällkniven Tk6 Leather

Fällkniven TK6 Leather är den optimala investeringen för dig som verkligen vill gå all in på din jaktutrustning! Trots att denna modell kommer till ett väldigt högt pris kan dess tekniskt avancerade och kvalitativa utformning verkligen göra det värt det. 


Mellanprodukten: ØYO Rondane Knife with Leather Sheath

Vill du investera i en väldigt kvalitativ, hållbar och lätthanterlig kniv utan att behöva betala flera tusen kronor? Då kan vi varmt rekommendera den här favoriten från ØYO. Detta är mycket mångsidig slaktkniv av större modell, med konvex egg och snyggt trähandtag. 


Budgetprodukten: Grey Oak Butcher Set

Här har vi ett riktigt prisvärt alternativ till slaktset från Grey Oak. Du får med hela 3 knivar av olika modell för att du som jägare ska få som mest ut av ditt kit. Samtliga knivar kommer med ett softgrip-handtag och ett hölster i nylon för säker användning och hantering.


Specialaren: Fischer Slaktyxa 800g

Är du på jakt efter en riktigt rejäl och robust slaktyxa att addera till din jägarutrustning? Då kan denna modell av slaktyxa från Fischer vara ett mycket passande alternativ! Utöver att yxan i sig är riktigt kraftig känns den både behändig och stadig att använda.


Våra bästa slaktknivar

Drömprodukten: Fällkniven Tk6 Leather

Det finns ingen tvekan om att denna slaktkniv kommer göra sig perfekt som ett komplement i till din jägarutrustning. Oavsett om du jagar småvilt, fåglar eller större djur kommer dess robusta men ändå smidiga utformningen underlätta såväl efterarbete som köttrensning. 

Det tack vare att denna slaktkniv, Fällkniven TK6 leather, är utformad för att erbjuda dig en mycket tekniskt avancerad lösning utan att kännas det minsta svår att använda. Istället är denna kniv väldigt lätt att både hantera då den både är nätt och följsam.  

Både knivens form och design är alltså mycket funktionell och praktisk, samtidigt som den i sin helhet ser otroligt elegant ut. Svensk minimalism at its finest! Dessutom är skärpan sådär vass som alla önskar. Att sköta om kniven och underlätta skärpan är dock inte svårt. 


Mellanprodukten: ØYO Rondane Knife with Leather Sheath

ØYO Rondane Knife with Leather Sheath är den perfekta modellen för dig som ha möjligheten att använda din slaktkniv till det allra mesta. Tack vare dess större storlek kan kniven hantera i princip alla fällda byten, samtidigt som det rejäla handtaget och stadig konstruktion gör att den håller länge.  

Som om inte det vore nog är kniven tillverkad med en egg i konvex. Detta gör att denna modell både är vass, lätt att hantera och säker att använda. Det vill säga oavsett hur tufft efterarbetet är! Som pricken över i:et får du med en tillhörande läderslida i ett snyggt och stilrent lädermaterial. Allt det till ett mycket bra pris! 


Budgetprodukten: Grey Oak Butcher Set

Butcher Set från Grey Oak är en riktig höjdare när det kommer till slaktknivsset. Till att börja med får du med hela 3 olika knivar; en flåkniv, en styckkniv och en slaktkniv. Inte bara kommar det till ett väldigt generöst pris, utan knivarna i sig är också väldigt bra och säkra att använda. 

Det först och främst tack vare att de alla 3 är utformade med ett softgrip- handtag som ser till att du får ett rejält stadigt grepp kring dem. På så sätt är det inte lika lätt att slinta om efterarbetet blir kämpigt. Ytterligare en faktor som bidrar till din säkerhet är att varje kniv kommer med ett kraftigt hölster i nylon. Så prisvärt! 


Specialaren: Fischer Slaktyxa 800g

Fischer slaktyxa kommer göra sig perfekt för dig som inte sen innan har ett sådant redskap i din samling. Denna yxa är inte bara tung, kraftig och rejäl, utan den ger dig även ett väldigt stadigt grepp oavsett vilken slakt du ska utföra. Den väger hela 800g, och är därmed även effektiv!

På så sätt behöver du inte oroa dig för att du ska slinta, inte komma igenom ben, eller förstöra köttet på något sätt. Med andra ord är det en slaktyxa som de allra flesta jägare kan få stor nytta av, som i sig både underlättar arbetet och gör det lite roligare. Dessutom är den inte allt för dyr. 


Våra bubblare

Eka Slaktset

Om du är på jakt efter ett riktigt vasst och tåligt set med slaktknivar? Då kan Eka slaktset vara ett optimalt val för dig! Här får du ett komplett set med det du behöver för att hantera jakten såväl som efterarbete och skötsel av kött på bästa möjliga sätt.

Du får med en flåkniv, en styckkniv, en buköppnare och ett skärpstål. På så sätt är det även lätt för dig att sköta om dina knivar så att de håller sig vassa, stadiga och säkra under en längre tid. De olika knivarna är av olika längd och tjocklek så att du kan variera användning efter behov. 


ØYO Hunting Knives 4 Psc

Här har vi ytterligare ett set av slaktknivar, men denna gång från ØYO. ØYO Hunting Knives är ett set med hela 4 olika knivar utformade med riktigt säkra och stadiga skaft, allt för att användningen ska kännas bekväm och trygg oavsett situation. Vid köp får du även med en tålig och hållbar förvaringsväska. 


Helle Harding

Helle Harding är en speciellt utformad slaktkniv, där tillverkarna lagt otroligt mycket tid och energi på att få till en så snygg och elegant design som bara går. För det får du däremot betala ett något högre pris än vanligt, men enligt oss är det absolut värt det. 

Inte nog med att denna kniv har ett handtag i en blandning av björk, läder och ek, utan även knivens blad är designat i tre olika lager av rostfritt stål. Bladet är även laminerat för att få en riktigt vass egg. Verkligen en fantastiskt elegant klassiker, perfekt för dig som vill uppgradera din jägarutrustning. 

EKA Blade G3

Denna modell av slaktkniv från Eka, deras Blade G3, är en mycket smidig variant som passar de allra flesta jägare. Det vill säga, oavsett om du är nybörjare eller rutinerad kommer dess funktioner såväl som dess utformning göra sig riktigt bra i alla lägen.

Kniven i sig är nämligen av en så kallad kombi-modell, där de satt till ett swingblade för att bytet ska ske enkelt och tryggt för alla. Kombinationen av buköppnare och flåkniv gör att du utan problem kan ta hand om ett helt djur från början till slut. Det går snabbt, enkelt och blir riktigt snyggt. Med andra ord en mångsidig kniv för flexibel använding!

Sammanfattning

Om du sen tidigare inte har en slaktkniv i din samling av jaktredskap och tillbehör är det hög tid att du som jägare investerar i en! Vill du få tips och råd kring vilken slaktkniv som är den bästa för dig kan du ta del av vår köpguide här – vi rekommenderar slaktknivar av olika modeller för att alla ska ha möjligheten att hitta en favorit. 

Beroende på vad du själv är van vid, vad du jagar och vilket efterarbete du ska göra med kniven kan olika modeller passa olika bra. Däremot är det alltid lika viktigt att din kniv är rejäl, vass och säker att använda. Hoppas du hittar en favorit precis som vi har gjort! 

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa slaktkniven.

Vilken slaktkniv är bäst?

Det finns ingen tvekan om att det finns en modell av slaktkniv som passar alla olika jägare och behov! Däremot kan olika slaktknivar vara olika bra beroende på vad du söker. För att hitta den slaktkniv som är bäst för dig rekommenderar vi att du tar del av vår köpguide – här hittar du de bästa slaktknivarna i flera olika prisklasser! 

Hur vet jag vilken slaktkniv jag ska välja?

För att ditt val av slaktkniv ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du väljer en modell som först och främst lämpar sig för önskat användningsområde. I vissa fall är det därmed bra att ha flera olika slaktknivar, där det då till exempel kan vara bra att välja ett komplett set. 

Däremot bör samtliga av dina slaktknivar ha ett säkert och bekvämt grepp, samt ha en robust och rejäl utformning utan att de är svåra att hantera. Kniven bör med fördel vara av rostfritt stål eller kolstål, och även ha ett riktigt vasst blad. Ju bättre kvalité desto längre håller de!

Jag är nybörjare inom jakt – finns det en slaktkniv för mig?

Är du nybörjare på jakt är det extra viktigt att du investerar i en väldigt stadig, lätthanterlig och säker kniv. Där är alltså grepp och egg det du ska kolla på först. Tänk även på att din första kniv inte behöver vara den dyraste, utan du lär dig med tiden och kan köpa fler senare. Kolla in våra budgetalternativ för att hitta en bra modell som passar dig. 

Källor
  • https://www.outnorth.se/fallkniven/tk6-leather#Black
  • https://www.outnorth.se/oyo/rondane-knife-with-leather-sheath
  • https://www.outnorth.se/grey-oak/butcher-set
  • https://shop.pnjakt.se/art/eka-slaktset.php
  • https://shop.pnjakt.se/art/fischer-slaktyxa-800g.php
  • https://www.outnorth.se/oyo/hunting-knives-4-psc
  • https://www.outnorth.se/helle/harding-87015#Birch
  • https://www.outnorth.se/eka/blade-g3#Orange

Skribent

  • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.