Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt.

För dig som gillar att jaga, och där intresset många gånger är specifikt inriktat på just älgjakt, kommer en älgstudsare agera likt en trofast tjänare! Tack vare att en älgstudsare är utformad för att jobba snabbt, effektivt och bra även under press kan du med denne lyckas fälla din älg trots att den dyker upp helt plötsligt och oförutsett.

Bästa älgstudsaren
Drömprodukten: Merkel Helix Speedster
Mellanprodukten: Sako 85 Kodiak
Budgetprodukten:
Howa 1500

Detta är möjligt då älgstudsaren endast skickar iväg en enstaka kula när du pressar ner avtryckaren – det är alltså lättare att få till ett mer exakt sikte där du ökar dina chanser om att träffa ordentligt och på så sätt får älgen att ge vika. Kort och gott ett vapen som du kan få stor nytta av under jakten!

Idag finns det mängder av älgstudsare att välja mellan, såväl vad gäller modell, design, storlek och pris. Vi har samlat de bästa älgstudsarna för att hjälpa dig på vägen mot att hitta den variant som passar dig! Merkel Helix Speedster är vår exklusiva drömprodukt, medan Sako 85 Kodiak blev vår vinnare i mellanklassen. 

Vill du köpa en något lite billigare älgstudsare kan vi rekommendera vår modell Howa 1500. För en något unik variant hittar du vår specialare Sako TRG 42 Fosfaterad. Sen hittar du självklart ett par utmanare som också är riktigt bra: Sauer 404 Syncro XTSako 85 Hunter StainlessSauer 404 Syncro XTC och Merkel Helix Noblesse.  


Drömprodukten: Merkel Helix Speedster 

Som vår exklusiva vinnare kan vi prestentera Merkel Helix Speedster – marknadens snabbaste modell av älgstudsare! Denna variant är mycket säker, smidig och bekväm att använda, samtidigt som den möjliggör för dig att få riktigt bra fokus på ditt byte! 


Mellanprodukten: Sako 85 Kodiak

Här har du en kortpipig magnummodell av älgstudsare från Sako. Denna modell, 85 Kodiak, är utformad med öppna riktmedel, laminatstock och mekanisk utkastare, perfekt för att använda då du vill öka dina chanser om att fälla älgen. Väldigt prisvärd! 


Budgetprodukten: Howa 1500

Howa 1500 är en mycket prisvärd modell av älgstudsare, perfekt för dig som nyss fått din jaktlicens och som vill påbörja en egen vapensamling! Trots generöst pris är precisionen på topp samtidigt som geväret tål mycket. 


Specialaren: Benelli M2 ComfortechSako TRG 42 Fosfaterad

Här har vi en riktigt cool specialare från Sako, nämligen deras TRG 42 Fosfaterad. Denna älgstudsare möjliggör 60 graders öppningsvinkel, vilket i kombination med en stabiliserad låda ökad precisionen och komforten väldigt.


Våra bästa älgstudsare

Drömprodukten: Merkel Helix Speedster 

Om du vill köpa en mycket behändig, bekväm och säker modell av älgstudsare kan vi utan tvekan rekommendera vår drömprodukt Merkel Helix Speedster. Denna variant garanterar säker och trygg användning, samtidigt som du också kan känna dig säker på att hanteringen är enkel. 

Med sin revolutionerande speedstock är geväret väldigt mångsidigt och bjuder på många överraskningar i rätt läge. Omegagrip möjliggör hög komfort med ergonomiskt grepp, där alla justeringar sker snabbt och smidigt. Kolven justeras automatiskt, bakkappan är ställbar och så finns det snabbfästen för rembyglar. Dyr, men så bra!


Mellanprodukten: Sako 85 Kodiak

För dig som vill investera i en väldigt prisvärd, kvalitativ och lätthanterlig modell av älgstudsare kan vi verkligen rekommendera denna från Sako. Deras modell 85 Kodiak är utformad specifikt för att ge bästa möjliga förutsättningar då du måste agera snabbt och hastigt i plötsliga situationer.

Tack vare att magnummodellen är kortpipig, har öppna riktmedel och laminatstock, samt att den har en mekanisk utkastare känns den både rejäl och smidig att sikta med. Geväret levereras med låglängd Long L, samtidigt som det kommer i en design av rostfritt stål för möjlig användning i alla väder. 

Dessutom kan du känna dig säker då du justerar patronen såväl som magasinet. Vi ger ett extra plus för att älgstudsaren har en väldigt snygg lackering som gör att den både håller länge och ser mycket proffsig ut. Riktigt bra! 


Budgetprodukten: Howa 1500

Denna Japantillverkande älgstudsare från Howa kommer göra sig perfekt för dig som nyligen fått jaktlicens, eller för dig som bara vill komplettera ditt vapenförråd med ytterligare en behändig modell. 

Just den här är nämligen riktigt bra då du vill få stadigt sikte på dina byten, även om de dyker upp plötsligt eller i mer krävande miljöer. Precisionen här är nämligen otroligt bra, samtidigt som geväret i sig är lätt att hantera. 

Däremot tål det mycket och upplevs som robust utan att vara i vägen. Priset är som sagt också väldigt bra för den kvalité och användarvänlighet det bjuder på!


Specialaren: Sako TRG 42 Fosfaterad

Det finns ingen tvekan om att den här älgstudsaren från Sako gör sig perfekt som specialare i vårt test. Detta beror inte minst på att Sakos TRG 42 Fosfaterad erbjuder dig att öppna upp slutstyckeshandtaget till en vinkel på hela 60 grader. Samtidigt är lådan stabiliserad för att bidra med ökad komfort och träffsäkerhet.

Utöver det är studsaren utrustat med ett löstagbart krysstypsmagasin, justerbart avtryck där du kan välja mellan såväl olika tyngd, längd, höjd och position i sidled, samt en mycket tyst och säker säkring. Tack vare att geväret ligger tungt i din hand känns det stadigt och rejält. 

Det bästa är dock att du vid köp av detta gevär får med ett komplett system av allt du behöver inför jakten. Du får bland annat med ljuddämpare, vikbar kolv, skena för diopter, remmar, adapter för nattsikte och väskor. Trots ett högt pris är det alltså verkligen värt ett köp. Dessutom är designen riktigt tuff! 


Våra bubblare

Sauer 404 Syncro XT

Sauer är riktigt nördar när det kommer till jakt! De brinner för att skapa kvalitativa, välrustade och praktiska vapen och tillbehör för dig som gillar att jaga, något som tydligt reflekteras i de produkter de erbjuder. Detta gäller såklart även för deras älgstudsare 404 Syncro XT.

Denna modell av älgstudsare är enligt väldigt många, och även dem själva, den absolut bästa när det kommer till studsare av olika slag. Tack vare att den är utformad med en spänntangent kan skyttar och jägare av alla slag känna sig säkra och trygga vid användning. 

Studsaren är även utformad med en justerbar avtryckare för att anpassa användning efter varje individ, samt ett ställbart trycke från 550-125g. Du kan även välja mellan flera olika kalibrar, gängad eller ogängad, samt olika längd beroende på vad du föredrar! 

Ytterligare en mycket smart detalj är att systemet är utformat som ett ”take-down system”, vilket innebär att vapnet kan fällas ihop kort och kompakt. Älgstudsaren kommer till ett rätt lyxigt pris, men med tanke på vad du får är den riktigt prisvärd. 


Sako 85 Hunter Stainless

Här behövs det egentligen inte så mycket mer förklaring än att Sako har skapat deras modell av älgstudsare, 85 Hunter Stainless, i en så klassisk och traditionell tappning som det bara går. 

Pipan är rostfri och kan utformas såväl ogängad, med en längd på 57cm, som gängad, men en längd på 51cm, beroende på vad du efterfrågar. Materialet på studsaren är riktigt stilrent och snyggt i oljebonad valnöt, och så känns den robust och säker att använda. 

Älgstudsaren ger dig även riktigt bra precision för att öka dina chanser om att fälla älgen utan problem. Trots hög kvalité och snygg design kommer Sakos älgstudsare till ett mycket bra pris. 


Sauer 404 Syncro XTC

Ännu en favorit från Sauer, men denna gång deras modell 404 Syncro XTC. Som ni hör på namnet är det här alltså en nästintill snarlik modell av våra andra bubblare från Sauer, där skillnaden helt enkelt ligger i att denna modell har en kolfiberkolv. Kolvkamen är ställbar och pipan flutad.

Även den här är en riktig klassiker som de allra flesta jägare kan få stor nytta av, inte minst då du ska jaga stora djur. Precis som 404 Sauer XT är denna mycket säker att använda, lätt att justera efter skytten, samt är smidigt att plocka isär vid behov.

Hela geväret kan också bli kompakt för behändig förvaring och hantering utanför jakten. Väldigt dyr, men riktigt bra!


Merkel Helix Noblesse

Som en sista bubblare i detta test valde vi denna modell av älgstudsare, Helix Noblesse från Merkel. Detta är minst sagt ett vapen av premiunklass, både när det kommer till hållbarhet, utformning och pris. 

Däremot är det värt att betala lite extra för just detta – prestandan är på topp, och det rent ut sagt osar lyx och elegans!  Här får du ett vapen med inläggningar i ebenholz, en guldpläterad avtryckare samt en kaliber på 308 Win. 

Det är med andra ord ett otroligt snyggt vapen som både funkar bra och är härligt att se på. Du får även en flutad pipa med öppna riktmedel för bra sikt. Gillar du exklusivitet kan vi verkligen rekommendera denna!


Sammanfattning

Att köpa en älgstudsare kan vara en riktigt god idé då du gillar att jaga stora vilddjur, så som älg. Med tanke på dess specifika utformning underlättar en älgstudsare väldigt mycket när du vill öka dina chanser om att fälla det stora djuret direkt, med ett eller några få skott. 

Oavsett vad just du föredrar att jaga, om det är älg specifikt eller om det gäller andra liknande, stora djur kan vi garantera dig om att din älgstudsare kommer göra ett bra jobb. Just för att alla jägare ska kunna hitta en favorit har vi samlat ett antal olika modeller av älgstudsare, i olika design och av olika prisklass. 

Vi hoppas att vår köpguide kan hjälpa dig hitta den bästa älgstudsaren för dig och ditt intresse, samt att våra tips och råd kan underlätta lite extra. Vi önskar ditt stort lycka till inför jakten – ta med dig älgstudsaren så ska du se att det går undan! 

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa älgstudsaren.

Vad ska jag tänka på vid köp av en älgstudsare?

Precis som vid köp av andra vapen och gevär är det absolut viktigaste att du anpassar din investering av älgstudsare efter dina egna behov, förutsättningar och preferenser. 

Där är det även viktigt att anpassa köp efter de krav du har på ditt vapen, så som vilken kaliber det ska ha, när, var och hur det ska användas, vad som passar bäst efter din kroppstyp och längd, samt hur lätt kontra svår du vill att det ska vara. Även budget är avgörande!

Om du tycker att det är svårt att hitta den bästa älgstudsaren för dig finns det gott om hjälp att få. Ta hjälp av vår köpguide, se över och jämför olika modeller, fråga experter och testa på riktigt om du har möjligheten till det. Hasta dig inte fram i köpet utan ta din tid för att hitta rätt. 

Hur fungerar en älgstudsare?

Det beror lite på vilken modell av älgstudsare du köper. Somliga har en pipa och laddas med ett skott, medan andra har två pipor och laddas med två skott. Beroende på vilken modell du väljer kan du även behöva ladda om manuellt, eller så är det att automatgevär och laddas av sig själv. En del modeller laddas med magasin och patroner, osv. 

Hur långt är det möjligt att skjuta med en älgstudsare?

Även detta varierar beroende på vilken älgstudsare du kollar på, samt vilken kunskap just du har när det kommer till att sikta och träffa – kulan kan skjutas fram några hundra meter, eller så kan det färdas flera kilometer. Därför är det väldigt viktigt att hålla koll på sina skott, och att man inte försöker skjuta/ sikta längre än vad man själv hanterar. 

Källor
  • https://www.pnjakt.se/art/sako-85-kodiak-1.php
  • https://www.pnjakt.se/art/sauer-404-syncro-xt-1.php
  • https://www.pnjakt.se/art/sako-85-hunter-stainless-1.php
  • https://www.pnjakt.se/art/sauer-404-syncro-xtc-1.php
  • https://www.pnjakt.se/art/merkel-helix-noblesse-1.php
  • https://www.pnjakt.se/art/merkel-helix-speedster.php
  • https://www.pnjakt.se/art/howa-1500.php
  • https://www.pnjakt.se/art/sako-trg-42-fosfaterad-1.php

Skribent

  • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.