Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt & Outnorth.

Den bästa kikaren är en trogen kompanjon under både jakt och friluftsliv. Det är trots allt ett väldigt viktigt verktyg som kan påverka mycket mer än du tror. För det handlar nämligen om att kunna se på de avstånd som passar för en själv och ens egna behov.

På många sätt ska man därmed inte underskatta hur mycket den bästa kikaren kan påverka. För det är ett otroligt bra hjälpmedel som ser till att du kan vara säker på att kunna se det du vill under både jakt och friluftsliv. Det är trots allt viktigt at inte underskatta hur mycket som du kan påverka själv med rätt utrustning. Att hålla koll på andra i ens jaktlag kan vara en bra idé och då kan den bästa jaktradion vara en bra investering. Dock kan man med hjälp av en riktigt bra kikare se vart alla är någonstans.

Precis som ett kikarsikte är bra när man ska jaga, är det inte anpassat för att se stora områden på långt avstånd. Därför behöver man en kikare, även om man har ett kikarsikte. Kombinationen av de här två delarna kan göra jakten betydligt roligare och enklare. För att inte tala om att man även kan se så mycket mer på det här sättet. Vilket man inte ska underskatta värdet av.

I vårt test blev drömprodukten Swarovski CL Companion 8×30, mellanprodukten Steiner Ranger Xtreme 8×42 och budgetprodukten Silva Binocular Pocket 8x. Vi har även en specialare: Swarovski CL Pocket Mountain 8×25.

Slutligen har vi fyra bubblare: Hawke Endurance ED 8×42, Handkikare Vortex Diamondback 10×42, Vortex Fury HD 10×42 Gen II och Silva Eterna Navigator 3 7×50.


Drömprodukten: Swarovski CL Companion 8×30

Swarovski CL Companion 8x30

Swarovski CL Companion 8×30 är liten, kompakt och väldigt lätt trots att den har en förstoring på 8X30. Ett riktigt bra alternativ för dig som vill slippa en tung kikare.


Mellanprodukten: Steiner Ranger Xtreme 8×42

Steiner Ranger Xtreme 8x42

Steiner Ranger Xtreme 8×42 är ett bra mellanalternativ som har en 8X förstoring samt ögonmusslor som även är utrustade med sid skydd. För att verkligen kunna se långt och utan störande moment.


Budgetprodukten: Silva Binocular Pocket 8x

Silva Binocular Pocket 8x

Silva Binocular Pocket 8x är vårt budgetalternativ som passar perfekt för dig som behöver en enkel kikare att se långt med.


Specialaren: Swarovski CL Pocket Mountain 8×25

Swarovski CL Pocket Mountain 8x25

Swarovski CL Pocket Mountain 8×25 har en optisk kvalitet av högsta klass och som verkligen passar för alla dina behov och kan verkligen vara den bästa kikaren.


Våra bästa kikare

Drömprodukten: Swarovski CL Companion 8×30

Swarovski CL Companion 8x30

Swarovski CL Companion 8×30 är vårt absoluta drömalternativ som verkligen låter dig se långt och på ett klart sätt. Du kan vara säker på att du slipper krångel och problem när du väljer den här kikaren. Det är trots allt viktigt att kunna se det som passar för just dig. Oavsett om det är jakt eller friluftsliv som du tänkt dig att använda det här alternativet för, passar det. Det är en kikare som har en förstoring på 8X30 och med en takkantsprisma.

Information om produkten:

 • Förstoring: 8X
 • Prisma: Takkantsprisma
 • Objektivdiameter: 30mm
 • Synfält på 1000 M: 124 meter
 • Vikt: 500 gram
 • Vattentät och imtät

Ett riktigt bra alternativ som passar även på dimmiga dagar eller när det regnar. För det är trots allt viktigt att inte underskatta hur mycket det kan påverka om du inte har den bästa kikaren.


Mellanprodukten: Steiner Ranger Xtreme 8×42

Steiner Ranger Xtreme 8x42

Steiner Ranger Xtreme 8×42 är vårt mellanalternativ som faktiskt passar för de allra flesta. Det är kikaren som har en förstoring på 8X och en objektivdiameter på 42mm. Den kommer med fast-close-fokus och twist up ögonmusslor med vikbart sidskydd. Lufttät och vattentät ned till 3 meters djup. Du kan därmed vara säker på att det här är kikaren som alltid håller och inte går sönder för att det kommer lite vatten på den.

Mer information om produkten:

 • Förstoring: 8X
 • Objektivdiameter: 42mm
 • Synfält på 1000 M: 132 meter
 • Vikt: 620 gram

Passar att använda i temperaturer mellan -20 och +70 grader. Du kan därmed vara säker på att kunna använda den både i den varmaste öknen som i iskallt klimat. Vilket gör det här till en bra kikare som passar för nästan alla typer av miljöer.


Budgetprodukten: Silva Binocular Pocket 8x

Silva Binocular Pocket 8x

Silva Binocular Pocket 8x är vårt budgetalternativ som trots detta funkar för många på samma sätt som dyrare kikare. Du har ett synfält på 122 m vid 1000 m och den kommer utrustad med BK-7-optik. För att du helt enkelt ska vara säker på att alltid kunna se precis lika långt som du tänkt dig och på ett bra sätt utan krångel. Det är också en av de lättaste kikarna i vårt test då den enbart väger 158 gram. Storleken gör det till ett optimalt alternativ för dig som vill kunna se riktigt långt utan att bära med dig en tung kikare.


Specialaren: Swarovski CL Pocket Mountain 8×25

Swarovski CL Pocket Mountain 8x25

Swarovski CL Pocket Mountain 8×25 är en kikare av högsta kvalitet och när den är hopfälld är det verkligen en kompakt kikare du får. Väljer du att fälla ut den är det dock en fullvärdig kikare du får. Ett riktigt bra alternativ som kan göra det möjligt för dig att verkligen kunna se på långa avstånd utan att det är krångligt. Den kommer med en förstoring på 8X.

Mer information om produkten:

 • Förstoring: 8X
 • Objektivdiameter: 25mm
 • Prisma: Takkantsprisma
 • Vattentät och imtät
 • Vikt: 345 gram

Våra bubblare

Hawke Endurance ED 8×42

Hawke Endurance ED 8×42

Hawke Endurance ED 8×42 är en riktigt bra kikare med en förstoring på 8X. Ett alternativ som passar för de flesta situationerna och som ger dig precis den möjligheten du behöver att se långt. För det är trots allt väldigt viktigt och ska inte underskattas. Det handlar om att kunna se även på långa avstånd, där det passar för dig. Optiken passar därmed både för jakt och friluftsliv. En kikare som inte är i vägen och som trots allt kan passa för de allra flesta situationerna. Den väger lite mer än många andra av kikarna gör i vårt test. Dock är den fortfarande inte alltför otymplig.

Mer information om produkten:

 • Prismatyp: Takkantsprisma
 • Förstoring: 8X
 • Objektivdiameter: 42mm
 • Synfält på 1000 m: 129 meter
 • Vikt: 652 gram

Handkikare Vortex Diamondback 10×42

Handkikare Vortex Diamondback 10x42

Handkikare Vortex Diamondback 10×42 är ett kitt som ger dig allt det du behöver för att kunna ta med dig kikaren när det passar för dig. Inte nog med att du får en riktigt bra kikare, du får även ett fodral med olika remmar, linsskydd och linsduk. Ett komplett paket för dig som inte vill behöva köpa till fler saker efter att du köpt den kikaren du vill ha. Den kommer med en förstoring på 10X, takkantsprisma och är både vatten- och imtät.

Ett riktigt bra alternativ som garanterar att du får precis den kikaren du behöver. Oavsett om det handlar för jakt eller om det handlar om vanligt friluftsliv. Att den här kikaren kommer med den största förstoringen gör det även möjligt att verkligen kunna se det du behöver. För det är trots allt väldigt viktigt när du ska välja den bästa kikaren.


Vortex Fury HD 10×42 Gen II

Vortex Fury HD 10x42 Gen II

Vortex Fury HD 10×42 Gen II är en riktigt modern kikare som inte bara ger dig möjligheten att se långt utan som även gör det möjligt för dig att räkna ut avståndet. Vilket är en otroligt viktig funktion framförallt under en jakt. För du vill kunna beräkna avståndet för att avgöra vart bytet befinner sig. Därför är det här ett riktigt bra alternativ för dig som jagar och vill ha den bästa kikaren för det. Den kommer utrustad med en förstoring på 10X och en objektivdiameter på 42mm samt den inbyggda avståndsmätaren. Ett alternativ som gör det möjligt att verkligen göra jakten lättare.


Silva Eterna Navigator 3 7×50

Silva Eterna Navigator 3 7x50

Silva Eterna Navigator 3 7×50 kommer med en inbyggd kompass och är en riktig kvalitetskikare. Den är framtagen framförallt för maritim användning och har flera funktioner inbyggda som ska göra det lättare att se även vid hög sjö. För det här är kikaren som är avsedd att användas på sjön oavsett vilka väderförhållanden som råder. Ett bra alternativ som verkligen passar för dig som vill kunna använda en kikare även till sjöss.


Sammanfattning

Att välja den bästa kikaren är viktigt, framförallt för dig som jagar. Det är trots allt ett sätt för dig att kunna se ordentligt vart ditt byte befinner sig. För det är något som kan påverka mycket mer än du tror att det ska göra. Därför handlar det alltid om att göra det som underlättar jakten eller ens friluftsliv. Att välja den bästa kikaren kan därmed göra en väldigt stor skillnad i slutändan. Välj därför ut den kikaren som bäst passar för dina behov och din plånbok.

I vårt test blev drömprodukten Swarovski CL Companion 8×30, mellanprodukten Steiner Ranger Xtreme 8×42 och budgetprodukten Silva Binocular Pocket 8x. Vi har även en specialare: Swarovski CL Pocket Mountain 8×25.

Slutligen har vi fyra bubblare: Hawke Endurance ED 8×42, Handkikare Vortex Diamondback 10×42, Vortex Fury HD 10×42 Gen II och Silva Eterna Navigator 3 7×50.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa kikaren.

Varför behöver jag en kikare?

När du är ute på jakt kommer du inte att kunna använda kikarsiktet som en kikare. Det är två helt olika saker och en kikare gör det därmed enklare att hitta och fälla ditt byte.

Vilken förstoring på kikaren ska jag välja?

Det beror helt och hållet på vilka förhållanden som kommer att råda och vart du jagar någonstans. I skogen är det svårt att använda en kikare med alltför stor förstoring.

Ska jag välja en kikare med avståndsmätare?

Det är helt upp till dig, det är enklare att beräkna avstånd om du har en avståndsmätare. Dock är det inte alltid nödvändigt.

Källor
 • https://www.pnjakt.se/art/swarovski-cl-companion-8×30-1.php
 • https://www.pnjakt.se/art/steiner-ranger-xtreme-8×42-1.php
 • https://www.outnorth.se/silva/binocular-pocket-8x
 • https://www.pnjakt.se/art/swarovski-cl-pocket-mountain-8×25.php
 • https://www.pnjakt.se/art/hawke-endurance-ed-842.php
 • https://www.outnorth.se/vortex/diamondback-hd-10×42
 • https://www.pnjakt.se/art/vortex-fury-hd-10×42-gen-ii-handkikare-med-inbyggd-avstandsmatar.php
 • https://www.outnorth.se/silva/eterna-navigator-3-7×50#Yellow

Skribent

 • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.