Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt.

Känner du dig redo att ta dig an jakt på riktigt? Då kan det bästa luftgeväret vara en passande investering för dig! Med ett luftgevär är det möjligt för dig att öva både ditt skytte och din teknik, det vill säga innan du börjar jaga på riktigt. 

Fördelen med luftgevär är inte bara att användningen är väldigt mycket mer säker än riktiga krut- och skjutvapen – genom att först öva med ett luftgevär minskar du risken för att göra någon stor skada om något skulle gå fel. Med ett bra luftgevär kan du inte bara träna inför jakt, utan du kan även ta del av tävlingar eller bara skjuta för skojs skull.  

Så länge du är något varsam med geväret och tar användningen av det seriöst kommer du lära dig hantera det på rätt sätt på nolltid! På så sätt kan du känna dig säker på att både du och de in din närhet är trygga. 

Vi har samlat de bästa luftgevären för att underlätta för dig då du vill påbörja din resa mot att bli jägare! Vår drömprodukt blev Hatsan 135 10J med Optima 3-9×32, medan vi valde Hatsan 125 Sniper 10J som mellanprodukt. Vårt vinnande budgetalternativ är Hatsan Striker Edge TH 4,5mm 10J

För dig som är intresserad av en specialare hittar du Walther Lever-Action Steel. Utöver våra vinnare har vi valt ut fyra bubblare: Hatsan AT44W-10 5,5mm PCP 10J, Hatsan AT44-10 QE 5,5mm 10J, Hatsan 150 Sniper 10J och Hatsan Striker S 4,5mm


Drömprodukten: HATSAN 135 10J med Optima 3-9×32

Hatsan 135 10J är ett luftgevär utrustat med ett Optima 3-9×32 kikarsikte. Geväret håller hög kvalité och är relativt lätt att använda tack vare gängad pipa och kompensator.


Mellanprodukten: Hatsan 125 Sniper 10J

Denna modell av luftgevär, Hatsan 125 Sniper 10J, kommer i ett targetutförande som ger ett stabilt men kraftfullt sikte. Modern design med snygga uppdateringar som förbättrar användning. 


Budgetprodukten: Hatsan Striker Edge TH 4,5mm 10J

Vill du köpa ett billigt men tryggt och bekvämt luftgevär kan vi rekommendera Hatsan Striker Edge TH 4,5mm 10J. Dess något mer nätta design möjliggör smidig användning för alla. 


Specialaren: Walther Lever-Action Steel

Som specialare valde vi Walther Lever- Action Steel då det är en ny version av deras klassiska action-gevär. Detta är otroligt vackert, ger många skott, är snabbt och smidigt samt ger bra precision – allt i ett! 


Våra bästa luftgevär

Drömprodukten: HATSAN 135 10J med Optima 3-9×32

För dig som gillar kvalité och riktiga grejer kan det här luftgeväret passa dig perfekt! Hatsan 135 10J kommer försett med ett Optima 3-9×32 kikarsikte som standardutrustning, vilket innebär att användning för dig som skytt blir lite extra bra och precis. 

Andra praktiska egenskaper är att luftgeväret kommer med en gängad pipa och en kompensator – på så sätt är det lite lättare att sikta och få till ett bra resultat trots att du kanske inte har särskilt lång erfarenhet. Däremot är geväret av en väldigt proffsig modell som kan kräva en del kunskap. Dock lär du dig med tiden!

Vi gillar verkligen hur rejält det här luftgeväret känns, att det har en otroligt snygg och stilren design, samt att det håller länge. Priset är exklusivt och passar kanske inte nybörjaren, men det är verkligen en värdig investering för dig som älskar jakt och skytte. Det är långt men relativt lätt att hantera för att så många som möjligt ska kunna använda det. Kort och gott en drömprodukt!


Mellanprodukten: Hatsan 125 Sniper 10J

Hatsan 125 Sniper 10J är den modell som Hatsan själva kallar för succé, just på grund av dess riktigt coola men också rätt unika utformning. De har designat detta gevär i ett så kallad targetutförande, vilket innebär att de gjort allt för att användning ska vara så säker som möjligt.  

Tack vare en magnumplattform med stor cylinder, och brytpipa, är det lätt för dig att sikta i de flesta lägen. Dess stabila och kraftiga konstruktion gör att det känns rejält, stadigt och tåligt. På så sätt kan du känna dig som en ”riktig jägare” oavsett om du tränar, övar sikte, eller bara skjuter för skojs skull. 

Några nya tillägg på geväret är nya avtryck, Quatro trigger, samt Sniper 125 som är en ny syntetkolv. Denna kommer med gummiinlägg och justerbar kolvkam. En annan mycket uppskattad egenskap är SAS-systemet och den fastmonterade pipshroud som minskar vibration och ser till att skyttet är tyst. Bra gevär till ett bra pris!


Budgetprodukten: Hatsan Striker Edge TH 4,5mm 10J

Det finns ingen tvekan om att denna modell av luftgevär från Hatsan gör sig perfekt som vår budgetvinnare. Det beror inte bara på att modellen kommer till ett väldigt generöst pris, utan geväret håller även hög kvalité och är bekvämt att använda.  

Tack vare en design i ett något mindre format är det möjligt även för de lite mindre skyttarna att ta sig av geväret och uppnå önskade resultat i sitt skytte. Trots det kan det användas av alla som önskar testa detta! Som ett komplement till en nättare design är geväret utformad med brytpipa, en mångsidig tumhålskolv och räfflade greppytor – allt för att underlätta användning!

Du kan skjuta med geväret på ett bekvämt sätt då skjutställningen blir avslappnad. Precisionen är bra, och så finns det möjlighet att addera ett kikarsikte vid behov. I och med att avtrycket säkras automatiskt är den också säker att använda. Vi är mycket nöjda!


Specialaren: Walther Lever-Action Steel

Att vi valde just Walther Lever-Action Steel som specialare när det kommer till luftgevär beror inte minst på att det är utformat i en något unik design. Det ser både exklusivt, lyxigt och riktigt stiligt ut – som ett äkte gevär för jägare. 

Samtidigt är luftgeväret en uppdaterad version av deras klassiska action-modell, vilket innebär att det är lite bättre, lite snabbare och har lite bättre sikte. Här får du ett 8-skottsmagasin, ett High Power system och räfflad pipa. I och med systemet får du ett riktigt bra tryck vid skott, där du sen bara laddar om genom att dra bygeln fram och tillbaka. Snabbt och smidigt!

Vi gillar också att detta är ett licensfritt gevär som möjliggör användning för de flesta. Tack vare öppna riktmedel kan du också extrautrusta med siktesbas och andra möjliga tillägg om så önskas. Dock är kilspåret inte justerbart. Utan tvekan en mycket bra ny version som ger riktigt rolig användning. 


Våra bubblare

Hatsan AT44W-10 5,5mm PCP 10J

Hittade du inte en favorit bland våra vinnare? Då kan det här luftgeväret från Hatsan kanske vara något för dig? Denna modell, At44W-10 5,5mm PCP 10J är ett mycket stilfullt alternativ som bjuder dig på det mesta du kan efterfråga. 

Valnötskolven gör ett mycket bra första intryck, samtidigt som diverse funktioner och användning adderar extra poäng allt eftersom. Här får du ett 10- skottsmagasin, vilket i sig både är praktiskt och lätt att använda. Precisionen är på topp, prestandan riktigt bra, och så är konstruktionen i sig både rejäl, robust och tålig. 

Trots det känns den lätt och behändig. Kompensator och gängad pipa ger extra bra upplevelse. I universalskenan kan du fästa de flesta kikarsiktesfästen som önskas. Lyxigt men riktigt bra gevär!


Hatsan AT44-10 QE 5,5mm 10J

Ytterligare en modell av luftgevär från Hatsan, men denna gång i deras modell AT44- 10 QE 5,5mm 10J. Just den här varianten har en något längre och tjockare pipa, pip shround, vilket innebär att det är något mer precist. Det i kombination med en snabbare hastighet gör att du kan agera riktigt snabbt med denna, och få bra resultat.

Vi gillar verkligen att konstruktionen även här är väldigt robust och tålig. Det gör att geväret håller länge, och alltså är det en bra investering även på sikt. Vid användning kan du känna dig trygg och säker. Många funktioner är mycket välutvecklade för att ge bästa möjliga prestanda! 


Hatsan 150 Sniper 10J

Som ni kanske märkt är Hatsan en stor favorit när det kommer till luftgevär, både för oss och för användare av alla olika slag. Precis som vår mellanvinnare är denna modell av Hatsan Sniper ett riktigt kraftfullt och robust alternativ, bara med skillnaden att denna modell heter 150 istället för 125 – denna är alltså något mer rejäl. 

Du får ett luftgevär med en stadig magnumplattform, stor cylinder och underspännarm. Samtidigt är avtrycket mycket modernt och lätt att använda, något som i kombination med en ordentlig fjäder ger ett riktigt bra skott. Brytpipa, räfflad piplängd, justerbart riktmedel och automatisk säkring är bara några av de detaljer som finns att ta del av. 

Hatsan Striker S 4,5mm

Om du vill investera i ett väldigt prisvärt luftgevär kan Hatsan Striker S 4,5mm vara ett mycket bra alternativ. Utöver att geväret kommer till ett mycket bra pris är det utformat i en mycket stilren design i ett något mindre format – smidigt att hantera även för mindre skyttar.

Trots en mindre storlek är geväret väldigt bra, det är lättanvänt och har god precision i de flesta lägen. Med den automatiska säkringen kan även nybörjaren känna sig trygg! Som ett uppskattat extra komplement är kolvarna ergonomiska för bekvämast möjliga användning. 

Inläggen i gummi är greppsälra, och så är avtrycket ställbart. Riktigt bra om du frågar oss, framförallt i förhållande till dess pris! 


Sammanfattning

Idag finns det mängder av båda kvalitativa, prisvärda, säkra och lättanvända luftgevär i flera olika modeller och utformningar. Det innebär i sin tur att det finns en modell som kan passa alla, oavsett kunskap, erfarenhet, önskemål och behov!

Med ett luftgevär kan du öva på dina skyttekunskaper för att förbättra din jakt – det är ett något lättare men ändå rejält alternativ till ett riktigt gevär. Är du inte intresserad av att jaga på riktigt kan det bara vara rolig underhållning. 

Vid användning av luftgevär lär du dig inte bara användning och teknik, utan även hantering och hur du går tillväga för att få bästa resultat. Vi hoppas verkligen att vår guide om bästa luftgevär kan hjälpa dig att hitta en favorit!

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av det bästa luftgeväret.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa ett luftgevär?

Trots att luftgevär är lättare, säkrare och något mindre robusta än riktiga gevär är det viktigt att man vet hur man handskas med dem – det räknas trots allt som ett vapen. Vid köp bör du komma ihåg att olika modeller är olika svåra att använda, utgå därför från din kunskap. 

För att köpa och hantera vapen, luftgevär inkluderat, måste du vara över 18 år. Vid användning är det också nödvändigt att du har ett kulfång bakom det du skjuter på, ifall du inte träffar eller råkas skjuta igenom. 

Får vem som helst köpa ett luftgevär?

Så länge du är över 18 år får du i Sverige köpa luftgevär, det vill säga oavsett vem det gäller. Det då luftgevär är ett vapen som inte kräver licens. Men, tänk på att om du ska använda luftgeväret vid jakt så krävs det att du har jaktlicens – detta måste dock inte visas upp vid köp. 

Hur förvarar man luftgevär?

För att ditt luftgevär ska hålla sig så länge som möjligt, och vara säkert för både dig och andra, är det viktigt att du förvarar det på rätt sätt. Det allra bästa alternativet är att förvara dem i vapenskåp – har du inte ett sådant bör du ställa det på en säker, gömd och ”torr” plats inomhus, helst inlåst. Placera dem inte på en fuktig eller kylig plats då det kan förstöra vapnet. 

Källor
  • https://www.outnorth.se/swedteam/force-heat-pro-man#Brown
  • https://www.pnjakt.se/art/harkila-varmevast.php
  • https://www.pnjakt.se/art/comfort-heat-varmevast-2.php
  • https://www.pnjakt.se/art/alpenheat-varmevast-fire-fleece-1.php
  • https://www.pnjakt.se/art/vast-harkila-moose-hunter-vandbar.php
  • https://www.pnjakt.se/art/harkila-varmejacka-2.php
  • https://www.pnjakt.se/art/varmevast-pinewood-2.php

Skribent

  • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.