Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt.

För dig som gillar att jaga när det är mörkt ute finns det ingen tvekan om att ett mörkersikte kommer vara till stor nytta! Med ett mörkersikte är det väldigt mycket lättare att upptäcka såväl som sikta på sina byten, det vill säga trots att det är helt mörkt ute. Detta innebär att jakten både blir roligare, lättare och mer lyckosam.

Något som du däremot måste vara medveten om är att mörkersikten endast är tillåtna att använda under vildsvinsjakt, åtminstone i Sverige. Med tanke på att det tidigare var ett objekt som inte alls var tillåtet, för att sen bli tillåtet inom vissa ramar, har intresset för mörkersikten rent sagt exploderat.

Det har även lett till att utbudet idag är rätt bra – det är varierande, generöst och relativt lättillgängligt. De olika modellerna har olika egenskaper och funktioner som passar olika bra för olika jägare. Vi hjälper dig att hitta det bästa mörkersiktet för dig!

Vår absolut lyxigaste favorit, det vill säga vår drömprodukt, blev Atn I Mars-hd 384 9-36×100. Det tätt följt av vår kvalitativa och mångsidiga mellanvinnare Atn X-sikte 4k Hd 5-20xpro Digitalt Dag/natt Sikte.

Letar du efter ett billigare alternativ kan vi rekommendera vår budgetfavorit Yukon Sightline N475 6-24×70 Ir-940 Digitalt Mörkersikte Utan Fäste, medan vår specialare Pulsar Digisight Ultra N455 Lrf Mörkersikte, Avstsåndsmätare Med Weaver Snabbfäste är unik. 

Utöver våra vinnare och favoriter har vi valt ut ett antal riktigt vassa mörkersikten som utmanare: Pulsar Digisight Ultra N455 Dag/natt Mörkersikte Med Weaver SnabbmontageAtn Mars-4k Hd 1.25-5x 384×288 Termiskt Kikarsikte, Atn I Mars-hd 384 2-8×25 och Pulsar Digex N455 Digitalt Dag/natt Mörkersikte


Drömprodukten: Atn I Mars-hd 384 9-36×100

Detta väldigt lyxiga och exklusiva mörkersikte från ATN passar perfekt för dig som vill satsa stort på din vildsvinsjakt! Med ett smart Mars-HD sikte, rejält med kraft och en behändig inspelningsfuntkion är detta mörkersikte ett av de bästa vi stött på! 


Mellanprodukten: Atn X-sikte 4k Hd 5-20xpro Digitalt Dag/natt Sikte

Ett något mer prisvärt alternativ av mörkersikte är X-sikte 4k Hd 5-20xpro Digitalt Dag/natt Sikte, återigen från ATN. Detta sikte har förbättrad night-vision, snabbare otik och högre upplösning. Dessutom är det möjligt att använda både dag och natt. 


Budgetprodukten: Yukon Sightline N475 6-24×70 Ir-940 Digitalt Mörkersikte Utan Fäste

Yukon Sightline N475 är ett digitalt mörkersikte utan fäste. Denna modell kan användas såväl dag som natt tack vare det fantastiska ljusinsläppet. Med detta mörkersikte kan du också hålla utkik på långa avstånd, samtidigt som alla funktioner är lätta att styra. 


Specialaren: Pulsar Digisight Ultra N455 Lrf Mörkersikte, Avstsåndsmätare Med Weaver Snabbfäste

Pulsar Digisight Ultra N455 är en unik variant av mörkersikte på marknaden. Det beror inte minst på att den är utformad med en egen mjukvara, utan även kombinationen av elektroniska komponenter och algoritmer är specifikt. Det har även en inbyggd laseravståndsmätare!


Våra bästa mörkersikten

Drömprodukten: Atn I Mars-hd 384 9-36×100

Om du vill investera i ett riktigt rejält, kraftigt och hållbart mörkersikte för vildsvinsjakt bör du verkligen kolla in den här modellen, Atn I Mars-hd 384 9-36×100. Tack vare en kombination av ett riktigt smart Mars-HD sikte och en lätthanterlig inspelningsfunktion är det möjligt att få till riktigt bra positioner för att öka dina chanser om att träffa rätt. 

Du kan dessutom filma allt du gör, för att sen dela med dina nära och kära. Utöver smart sikte och smidig inspelning kommer detta sikte med mängder av andra funktionella egenskaper; generös förstoring på 9-36, X-bild vinkel 3×2,4, 100m objektiv, ögonavstånd på 65mm, samt riktigt bra videoupplösning. 

Du har även en inbyggd mikrofon, ett inbyggt minne på 4GB, tillgång till Wi-fi streaming, samt diverse GPS- anslutningar. Dessutom är siktet i sig vädertåligt, vilket innebär att det kan tas med på det mesta. Något tungt och stort, och som sagt väldigt dyrt, men sannerligen ett riktigt kraftpaket som ger dig absolut bästa resultat. Perfekt för termisk jakt. 


Mellanprodukten: Atn X-sikte 4k Hd 5-20xpro Digitalt Dag/natt Sikte

Är du på jakt efter ett mångsidigt mörkersikte som kan användas vid i princip alla olika jakttillfällen? Då kan vi rekommendera denna mycket prisvärda och mångsidiga modell av mörkersikte från ATN. Precis som vanligt levererar deras sikte, X-sikte 4k Hd 5-20xpro Digitalt Dag/natt Sikte, otroligt hög kvalité och många smarta funktioner. 

Utöver att siktet utvecklats med bättre nattläge, högre upplösning och snabbare optik är mörkersiktet utformat med en 4K-sensor och Dual Core-processer. På så sätt kan du spela in videos och streama via Wifi på samma gång. Siktet har självklart även en mikrofon, stabilisator och GPS-spårning av olika slag. 

Kort sagt är det här ett mörkersikte du kan lita som då det minst sagt gör sitt jobb. Det håller länge och är mycket bekvämt att använda, trots att det är väldigt avancerat och tekniskt utformat. Du får även med en hel del praktiska tillbehör vid köp. 


Budgetprodukten: Yukon Sightline N475 6-24×70 Ir-940 Digitalt Mörkersikte Utan Fäste 

Att investera i ett mörkersikte behöver inte alltid vara så dyrt. Åtminstone inte om du vänder dig till modeller likt denna, Yukon Sightline N475 6-24×70 Ir-940 Digitalt Mörkersikte Utan Fäste. Precis som ni hör på namnet är detta ett digitalt mörkersikte, som du lätt och smidigt sstyr med en kontroll och en tydlig meny. 

Tack vare ett generöst objektiv är ljusinsläppet på topp, vilket möjliggör användning både under dag och natt. Att spana på långa avstånd och upptäcka byten långt fram är alltså inte ett problem. Om ljuset inte riktigt når fram tänds siktets automatiska IR lampa.

Utöver dessa praktiska egenskaper har Yukon Sightline N475 en hög förstoringsinternvall, lång batteritid och tre olika inskjutningsprofiler. Mörkersiktet är även väldigt tåligt men känns ändå smidigt att hantera. Allt detta, plus ett flertal tillbehör, får du för ett mycket bra pris. 


Specialaren: Pulsar Digisight Ultra N455 Lrf Mörkersikte, Avstsåndsmätare Med Weaver Snabbfäste

Är du intresserad av att kolla vidare på mörkersikten som kommer i något unika och speciella modeller? Då kan vi verkligen rekommendera dig att kolla vidare på den här varianten, Pulsar Digisight Ultra N455 Lrf Mörkersikte, Avstsåndsmätare Med Weaver Snabbfäste

Inte nog med att denna är utformad med en inbyggd laseravståndsmätare, utan utformningen i sig är även väldigt unik. Pulsar Digisight Ultra N455 är nämligen utformad med en egen mjukvara, där såväl de elektroniska komponenterna som de digitala algoritmerna är designade för att ge bästa möjliga sikte. 

Du får klara och fina bilder, bra kontrast, en högupplöst sensor, samt en inyggd IR-lampa som ger riktigt bra ljus vid behov. Perfekt att använda både dag och natt! Dessutom har siktet bra stabilisering, ett inbyggt minne och tålig konstruktion för felfri användning i alla lägen.


Våra bubblare

Pulsar Digisight Ultra N455 Dag/natt Mörkersikte Med Weaver Snabbmontage

Pulsar Digisight Ultra N455 Dag/natt Mörkersikte Med Weaver Snabbmontage är ett riktigt bra mörkersikte som verkligen levererar kvalité. Precis som vår specialare från samma märke är denna speciellt utformad med en unik mjukvara, som presterar med högklassiga elektroniska komponenter och komplicerade algoritmer. 

På så sätt kan du känna dig säker på att denna presterar på topp! Bilden är riktigt klar, kontrasten hög, sensorn högupplöst och IR-lampan riktigt kraftig – allt för att skärpan och siktet ska bli så bra som möjligt, både natt och dag. Siktet har även en stabilisator, minne, lång batteritid och anslutning till App. Det är tåligt, vattentätt, och väldigt mycket mer!


Atn Mars-4k Hd 1.25-5x 384×288 Termiskt Kikarsikte

Vill du investera i nästa generations termiska kikarsikte? Ta då en titt på denna modell från ATN, deras Mars-4k Hd 1.25-5x 384×288 Termiskt Kikarsikte! Som vanligt kan du känna dig säker på att detta mörkersikte är bekvämt, säkert och tryggt att använda i alla lägen. 

Det tack vare en kraftfull men pålitlig design, som möjliggör behändig hantering och riktigt bra resultat. Några tekniska funktioner som synliggör detta är ett synfält på 16×12,5, HD display, smart avståndsmätare och igenkänning på 685m. Med inspelningsfunktionen kan du fånga dina händelser på bild och dela med andra. Vid köp får du även med diverse tillbehör. 


Atn I Mars-hd 384 2-8×25

Här har vi ett något lyxigt men samtidigt väldigt prisvärt mörkersikte från ATN, ännu en gång. Att vi valde just den här modellen beror dock på att denna modell är utformad med ett smart Mars-HD sikte som drivs av Obsididan Core, vilket gör att det blir ännu lite lättare att både upptäcka och sikta på dina byten. 

Samtidigt är mörkersiktet utformat för att vara både behändigt, kraftigt och modernt. Du kan bland annat spela in allt du ser med en enkel knapptryckning, för att sen spara det i minnet eller dela direkt med nära och kära. Sensorn är mycket bra och stabil, förstoringen generös och skärpan riktigt skarp. Trots dyr modell är den mycket värd ett köp! 


Pulsar Digex N455 Digitalt Dag/natt Mörkersikte

Som sista utmanare i vårt test av bästa mörkersikte hittar du Pulsar Digex N455 Digitalt Dag/natt Mörkersikte – ett mångsidigt digitalt kikarsikte som kan användas i alla lägen för att upptäcka och sätta sikte på olika objekt. 

Denna modell kommer med en 30mm tub, vilket innebär att det är ett avancerat sikte som har allt du vill ha. Trots det ser det ut som en vanlig modell, är lätt att handskas med, och kan användas på flera olika vapen. Du kan utan problem upptäcka djur på långa avstånd, och det är inte heller ett problem att ta med det på jakt i lite mer krävande miljöer. Prisvärt! 


Sammanfattning

Ett mörkersikte är en perfekt investering för dig som vill ha möjligheten att jaga vildsvin även då det är mörkt ute. Oavsett om du vill ge dig ut på jakt tidigt på morgonen, sent på kvällen eller under natten kommer mörkersiktet underlätta väldigt. 

Det tack vare att det digitala kikarsiktet upptäcker djuren åt dig med hjälp av sin förmåga att identifiera kroppsvärme, vilket i sin tur ger dig bättre uppfattning om var ditt byte håller hus samtidigt som de ger dig bättre sikt och fokus. 

Det finns med andra ord inget som kan hindra dig att gå på en jaktrunda med detta redskap, inte ens mörker, dolda miljöer eller för långa avstånd. Med tanke på det generösa utbud av mörkersikten som finns på marknaden idag är det möjligt för alla jägare att hitta en passande modell. Vi hoppas att vår guide om bästa mörkersiktet kan vara till hjälp! 

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av det bästa mörkersiktet.

Vad är ett mörkersikte?

Ett mörkersikte är en form av digitalt kikarsikte som är utformad för att kunna upptäcka kroppsvärme. På så sätt är det möjligt för dig att med ett mörkersikte upptäcka djur i skogen, det vill säga trots att det är kolsvart ute, om avståndet är långt eller om skogen är tät. 

Mörkersikten får dock bara användas för vildsvinsjakt, så vida du personligen inte fått ett tillstånd från Länsstyrelsen som säger att just du får använda siktet för annan jakt.   

När har jag användning av ett mörkersikte?

Med ett mörkersikte med under vildsvinsjakten kan vi garantera dig att jakten kommer bli väldigt mycket mer effektiv och väldigt mycket roligare. Det då ett mörkersikte ökar dina chanser om att upptäcka och identifiera djur trots att det är mörkt ute, även då skogen är tät eller om djuret gömmer sig bland högt gräs.

Somliga modeller kan användas både dag och natt, vilket speciellt gör sig bra för dig som på grund av ett allt för stort vildsvinsbestånd måste få ner antalet genom jakt.

Hur vet jag vilket mörkersikte jag ska välja? 

För att hitta det mörkersikte som är bäst för dig kan det löna sig att göra lite research innan köpet. Det allra viktigaste att tänka på vid valet är hur du vill att användningen ska vara, det vill säga om det ska gå snabbt och smidigt eller om du har kunskapen att justera olika inställningar på egen hand. 

Att leta efter ett mörkersikte med behändiga funktioner och praktisk utformning är dock alltid bra. Menyn ska vara enkel, allt ska vara tydligt, och det ska flyta på bra. Sen bör du även fundera över vilka extra funktioner du efterfrågar, så som temperaturmätning, kompass och vinkelmätning – allt beror på dina jaktvanor, förutsättningar och behov. 

Källor
  • https://www.pnjakt.se/art/atn-i-mars-hd-384-9-36×100.php
  • https://www.pnjakt.se/art/atn-x-sikte-4k-hd-5-20xpro-digitalt-dagnatt-sikte.php
  • https://www.pnjakt.se/art/yukon-sightline-n475-6-24×70-ir-940-digitalt-morkersikte-utan-fa.php
  • https://www.pnjakt.se/art/pulsar-digisight-ultra-n455-lrf-morkersikte-avstsandsmatare-med.php
  • https://www.pnjakt.se/art/pulsar-digisight-ultra-n455-dagnatt-morkersikte-med-weaver-snabb.php
  • https://www.pnjakt.se/art/atn-mars-4k-hd-125-5x-384×288-termiskt-kikarsikte.php
  • https://www.pnjakt.se/art/atn-i-mars-hd-384-2-8×25.php
  • https://www.pnjakt.se/art/pulsar-digex-n455-digitalt-dagnatt-morkersikte.php

Skribent

  • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.