Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt.

En jaktkikare kommer komma till otroligt stor användning för dig som vill ha möjligheten att hålla koll på ditt objekt trots att de är små eller syns på avstånd. Det bästa med en jaktkikare är att den kan användas till alla sorters jakt så som rådjursjakt och fasanjakt. De kan även användas för mer fridfulla jakter, så som fågelskådning och för dig som vill utforska på avstånd.

Oavsett vilken typ av jakt eller skådning du föredrar finns det ingen tvekan om att en jaktkikare kan underlätta. Med de riktigt vassa modellerna kan du urskilja exakta detaljer både hos objektet i fråga och naturen runt omkring. Du kan med hjälp av kikaren även upptäcka ett djur för att sen få bättre sikte. 

Att välja en jaktkikare kan dock vara rätt svårt idag med tanke på det breda utbud som finns. Därför har vi samlat de bästa modellerna av jaktkikare på marknaden! Vår absoluta favorit är Tubkikare Vortex Razor HD 16-48×65 Vinklad, medan vår mellanvinnare blev Swarovski CL Companion 8×30 med väska

Ett otroligt prisvärt alternativ är Bushnell PowerView 10x 50, medan du som gillar lite mer speciella modeller bör kika in Swarovski CL Pocket Mountain 10×25. Utöver dessa favoriter har vi även samlat ett antal bubblare: Tubkikare Vortex Diamondback 20-60×60 Vinklad, Swarovski ATX 30-70×95, Steiner Ranger Xtreme 8×42 och Hawke Frontier ED X 10×42


Drömprodukten: Tubkikare Vortex Razor HD 16-48×65, Vinklad

Vortex Razor är en lyxig variant av tubkikare som erbjuder dig att övervaka och beskåda samtliga djur i naturen, i princip oavsett avstånd. Upplösningen är optimal, den tål väldigt mycket, och så är den behaglig att använda för alla!


Mellanprodukten: Swarovski CL Companion 8×30 med väska

Här har du en liten och lätt kompakt jaktkikare från Swarovski. Swarovski CL Companion är otroligt smidig att använda och behändig att ha med sig. Trots det känns den rejäl, tålig och erbjuder riktigt bra sikt. 


Budgetprodukten: Bushnell PowerView 10x 50

Kolla hit om du vill köpa en väldigt billig jaktkikare! Trots att priset här är otroligt lågt anses denna kikare från Bushnell göra ett bra jobb när det kommer till att fånga upp detaljer i bra ljus. Du ser allt du vill se, och så är den lätt att använda. 


Specialaren: Swarovski CL Pocket Mountain 10×25

Vår specialare Swarovski CL Pocket Mountain gör sig perfekt i denna kategori på grund av dess praktiska design. Optiken är av högsta kvalité samtidigt som kikaren i sig är riktigt liten – den kombinationen är ovanlig. Smidig att fälla ihop för användning när som. 


Våra bästa luftgevär

Drömprodukten: Tubkikare Vortex Razor HD 16-48×65, Vinklad

För dig som gillar kvalitativa och hållbara produkter kan vi verkligen rekommendera dig att kolla in den här drömprodukten från Vortex! Deras modell av tubkikare, Vortex Razor HD, är ett fantastiskt alternativ som erbjuder dig att se alla små detaljer på väldigt långa avstånd. Trots det är bildkvalitén otroligt bra, just för att din jakt eller skådning ska bli så bra som möjligt!

Det märks att den här kikaren är väldigt påkostad, det vill säga även för dess prisklass. Några av de tekniska avancerade egenskaperna som du hittar är särskilt utvalda prismor av Premium HD glas, där dispersionen är väldigt låg. Upplösning och färg är på topp!

Det i kombination med flerlagerbehandlade linser och argonfyllda kikartuber tätade med O-ringar ger dig bästa möjliga användning oavsett ljus och läge. Kikaren tål väldigt mycket och funkar i de allra flesta situationer. Kort och gott ett riktigt bra alternativ för jakt. 


Mellanprodukten: Swarovski CL Companion 8×30 med väska

Denna modell av jaktkikare från Swarowski kommer göra sig perfekt för dig som vill ha möjligheten att ta med dig kikaren överallt, oavsett plats och situation. Tack vare dess nätta och kompakta design i en lättviktig modell är den både behändig och trivsam att bära med sig.

Dessutom är den mycket behaglig att använda i och med det greppvänliga gummit och stadiga tumgreppet på undersidan. Samtidigt är kikaren i sig utformad av optisk kvalité för att erbjuda bästa möjliga bildkvalité. Ljuset är riktigt bra, bilden skarp och upplösningen klar. Du får en tydlig bild av alla detaljer och objekt även på långa avstånd. Lyxig men verkligen prisvärd!


Budgetprodukten: Bushnell PowerView 10x 50

Det finns ingen tvekan om att denna kikare, Bushnell Powerview 10×50 är en av marknadens billigaste och bästa jaktkikare! Här ska du nämligen inte låta det otroligt låga priset skrämma bort dig – trots det håller kikaren en fantastisk kvalité och prestande i många situationer. 

Just den här modellen gör ett riktigt bra jobb när det kommer till att snappa upp objekt, byten och detaljer på avstånd. Ljuset är bra och bilden klar, samtidigt som du kan se det mesta trots långa avstånd på uppemot 10m.

Med 10x förstoring får du en exakt bild av ditt objekt, medan gummihöljet gör den bekväm att greppa om. Du får även med en bärrem, en väska och ett stativfästa. Tänk dock på att denna modell inte är vattentät. 


Specialaren: Swarovski CL Pocket Mountain 10×25

Att vi valde just den här varianten av jaktkikare, Swarovski CL Pocket Mountain 10×25, beror just på att den kommer i en någorlunda speciell design. Inte minst är denna kikare utformad för att kunna vikas ihop, för att på så sätt få plats såväl i fickan som i väskan utan problem.

Det speciella ligger dock inte bara i det, utan här handlar det också om att du får en nätt, liten kikare med en optik som slår det mesta. För det får du betala ett ganska högt pris, men som andra sidan ger otroligt mycket för pengarna. Fäll ut din kikare och skåda djur och natur precis som vanligt.

Bilderna är mycket skarpa, kontrasten hög och färgen korrekt. Ljuset blir riktigt bra och upplösningen klar. Tack vare dess höga komfort är den lätt att observera med samtidigt som den är snäll mot dina ögon. Kort och gott en utomordentligt bra minikikare av rang! 


Våra bubblare

Tubkikare Vortex Diamondback 20-60×60 Vinklad

Vortex Diamondback är en vinklad 20-60×60 tubkikare som erbjuder dig som djurbeskådare att fånga upp alla möjliga detaljer på långa avstånd. Synfältet är stort men fokuserat för att både kvalité och upplösning ska bli så skarpt som möjligt. Tack vare de flersiktsbehandlade linserna och faskorrigerande prismor ser det hela otroligt bra ut, även vad gäller färg och ljus. 

Andra egenskaper som har gjort denna modell till en av de mer populära på marknaden är dess kompakta och lätthanterliga konstruktion. Den är behaglig att hålla i oavsett läge, samtidigt som dess vattentäthet möjliggör användning i alla miljöer. Denna tål mycket! Oavsett kunskap och erfarenhet kan denna kvalitetskikare bli nästa favorit för dig. Prisvärd är den också. 


Swarovski ATX 30-70×95

När vi fick syn på den här jaktkikaren från Swarovskis kände vi bara, wow! Det inte minst på grund av dess otroligt lyxiga och exklusiva pris, som i vår mening är en unik egenskap i sig. dock finns det en anledning till att den är så väldigt dyr, och det är just för att den är väldigt unik. 

Här har man bytt ut okularet mot två delar, okularmodul och objektivmobul. På så sätt är det möjligt för dig att justera fokus och zoom på ett sätt så att de alltid hamnar precis bredvid varandra. Detta styr du enkelt med en hand för bästa möjliga upplösning och bild ända ut i kanten.

Vid förvaring och transport kan du utan problem plocka isär kikaren för kompakt design. Kort sagt en komplett jaktkikare med ovanligt bra optik och klarhet oavsett läge och objekt. Även de minsta av detaljer går att skåda tack vare HD-glas, där även färg och ljus håller toppnivå. Men som sagt väldigt dyr, och tung!


Steiner Ranger Xtreme 8×42

Steiner Ranger Xtreme 8×42 är en jaktkikare med mängder av tekniskt avancerade funktioner och egenskaper. Du får bland annat ta del av en fast-close-focus och twist-up ögonmusslor för hög kvalité och behaglig användning. Det i kombination med softgripklädsel som ger ett bra grepp. 

Tack vare att denna modell är gafylld tål den också en hel del, vilket utökar dess användningsområden. Du kan till och med använda den på 3-meters djup. Med dess neopren rem är den smidig att justera. Något dyr, men samtidigt väldigt bra och tålig! Lätt vikt ger extra pluspoäng. 

Hawke Frontier ED X 10×42

För dig som gillar prisvärda alternativ kan denna kikare, Hawke Fronties ED X 10×42, göra sig mycket bra. För det första är detta en handkikare som både är lätt att hantera och bekväm att använda. Dess hårda gummerade yta ger ett mycket bra grepp oavsett väder och miljö. 

Utöver det har kikaren i sig också riktigt bra skärpa och återger både färg och ljus så naturligt som möjligt. Förstoringen är god för att du ska kunna se små detaljer även på avstånd. Med andra ord ett välarbetat, prisvärt och kvalitativt alternativ för dig som vill ut i naturen och beskåda!


Sammanfattning

En riktigt bra jaktkikare kan göra otroligt stor skillnad för alla er jägare och naturälskare där ute! Oavsett om du vill jaga, skåda fåglar eller fånga upp de fina detaljerna på avstånd är det en perfekt produkt som gör jobbet åt dig. Du ökar dina chanser om att hitta och se det du letar efter samtidigt som du är snäll mot dina ögon. 

Beroende på vilken kikare du köper kan användning och funktioner se något olika ut – däremot finns det en modell för alla. Vi hoppas att du kan hitta inspiration i vår köpguide om vilken som är den bästa jaktkikaren för dig. Ta del av våra tips så kan du förhoppningsvis ge dig ut i naturen och få syn på det du söker! 

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa jaktkikaren.

Vad ska jag tänka på vid köp av jaktkikare?

Då du ska köpa en jaktkikare finns det en del saker som är lite extra viktiga att tänka på för att köpet ska bli så bra som möjligt. Det är trots allt en investering som ska hålla länge, och då ska den passa dig. När du kommit fram till vad kikaren ska användas till, då även när och vilka behov det innebär, bör du fundera över detta:

 • Förstoring – hur nära vill du komma djuret eller objektet?
 • Objektivdiameter – ska kikaren även användas på natten är detta viktigt!
 • Storlek och form – ska kikaren vara stor med stativ eller av en mindre modell? 
Vad ska jag ha för kikare om jag bär glasögon?

Idag finns det riktigt bra kikare som även du som bär glasögon kan använda utan problem. Däremot gäller det att du väljer en modell som är specifikt anpassat efter detta för att det ska funka bra, det vill säga där kikaren har ett visst ögonavstånd. 

Detta avgörs beroende på dina glasögonlinsers tjocklek. För tunna linser brukar ett ögonavstånd på 12-13mm vara bra, medan ett avstånd på 14-15mm passar för normaltjocka. För dig som bär riktigt tjocka glasögon bör du se över kikare med avstånd på 17-20mm. 

Varför ska jag använda en jaktkikare?

Med en jaktkikare är det möjligt för dig att se över samtliga objekt, djur och byten även på avstånd. Detta gäller oavsett om du jagar för att skjuta djuren eller om du bara vill beskåda dem.

Oavsett vad kan du med kikaren se alla detaljer och även ta reda på vilket djur det är du ser framför dig, det vill säga utan att själv röra dig närmare. Perfekt för äventyr i naturen! 

Källor
 • https://www.pnjakt.se/art/tubkikare-vortex-razor-hd-16-48×65-vinklad.php
 • https://www.pnjakt.se/art/swarovski-cl-companion-8×30-1.php
 • https://www.pnjakt.se/art/bushnell-powerview-10x-50.php
 • https://www.pnjakt.se/art/swarovski-cl-pocket-mountain-10×25-nyhet-1.php
 • https://www.pnjakt.se/art/tubkikare-vortex-diamondback-20-60×60-vinklad.php
 • https://www.pnjakt.se/art/swarovski-atx-30-70×95-1.php
 • https://www.pnjakt.se/art/steiner-ranger-xtreme-8×42-1.php
 • https://www.pnjakt.se/art/hawke-frontier-ed-x-10×42.php

Skribent

 • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.