Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt & Outnorth.

Att jaga är både spännande och roligt men kräver såklart att man har rätt utrustning, därför behöver man självklart det bästa kikarsiktet. Det är trots allt nästan omöjligt att lyckas träffa rätt och fälla sitt byte utan att man har ett sådant. Allt handlar nämligen om att undvika att komma för nära och därmed skrämma bort det man jagar. Man ska helst kunna skjuta på ett långt avstånd för att vara säker på att man har en möjlighet att träffa. Att jaga är som sagt både roligt och spännande men kräver också att man har precis den utrustningen som gör allt enklare. Att ha hörselskydd är minst lika viktigt som att ha det bästa kikarsiktet. Det kan trots allt bli väldigt högljutt när man är ute på en jakt med hundar som skäller och skott som skjuts.

Man ska självklart kunna kommunicera med sitt jaktlag och därmed krävs utöver ett kikarsikte för att fälla bytet även en jaktradio. Om man har allt det man behöver för att jaga kan man också vara säker på att man gör det på ett säkert och tryggt sätt. Något som man verkligen inte ska underskatta värdet av. För det är trots allt viktigt att inte underskatta hur mycket som kan påverkas av att man använder sig den utrustningen man behöver. Framförallt inte om man vill jaga på det bästa sättet.

I vårt test blev drömprodukten ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte, mellanprodukten Meopta Meostar R1 3-12×56 Belyst och budgetprodukten Hatsan Optima 3-9x 32. Vi har även en specialare: Evelox Rifle Scope 4×32 with Mount.

Slutligen har vi fyra bubblare: Hawke Frontier 30 FFP 3-15×50 Belyst, Vortex Viper PST Gen 2 5-25×50 FFP EBR-2C MRAD, Steiner Ranger 3-12×56 Belyst och Swarovski Z6i 2-12×50 BT.


Drömprodukten: ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte

ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte

ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte är det absolut bästa kikarsiktet som också har en termisk funktion för att du lättare ska kunna se ett mål och du kan även spela in med kikarsiktet.


Mellanprodukten: Meopta Meostar R1 3-12×56 Belyst

Meopta Meostar R1 3-12x56 Belyst

Meopta Meostar R1 3-12×56 Belyst släpper in ordentligt med ljus och passar utfört för vakjakt och är ställbar i 7 olika lägen.


Budgetprodukten: Hatsan Optima 3-9x 32

Hatsan Optima 3-9x 32

Hatsan Optima 3-9x 32 passar perfekt för alla typer av vapen och är ett bra alternativ för dig som inte vill spendera för mycket för ditt kikarsikte.


Specialaren: Evelox Rifle Scope 4×32 with Mount

Evelox Rifle Scope 4x32 with Mount

Evelox Rifle Scope 4×32 with Mount har medföljande fäste för att underlätta och förenkla för dig att använda dig av kikarsiktet.


Våra bästa kikarsikten

Drömprodukten: ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte

ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte

ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte är det absolut bästa kikarsiktet som kommer att göra din jakt både enklare och smidigare. Det är trots allt det mest moderna alternativet vi har sett. Du får ett kikarsikte som använder sig av Termisk stålning för att se vart ditt byte är någonstans. Vilket gör att det är otroligt mycket enklare att se vart du ska skjuta och minskar risken får vådaskott markant. Du kan även spela in i 4K direkt i ditt kikarsikte, om du vill visa upp för vänner och bekanta hur det gått på jakten.

Information om produkten:

 • RAV Video
 • 16 timmars batteritid
 • Upptäcker en människa på 685 meter
 • Smart avståndsmätare

Ett otroligt alternativ för dig som verkligen tar din jakt på allvar. Det här är trots allt ett kikarsikte som kommer att underlätta markant när det gäller även den svåraste jakten. Då den termiska strålningen gör att du kan se ditt byte även i mörker, blir det mycket enklare att veta vart du ska skjuta.


Mellanprodukten: Meopta Meostar R1 3-12×56 Belyst

Meopta Meostar R1 3-12x56 Belyst

Meopta Meostar R1 3-12×56 Belyst en ny generation av kikarsikten som har en ställbar ljusstyrka och som släpper in mer ljus än många andra kikarsikten. Ett riktigt bra alternativ för dig som inte behöver kunna spela in direkt i ditt kikarsikte utan bara vill ha ett riktigt bra sådant. Det här är trots allt ett kikarsikte som gör din jakt lättare och bättre, vilket du inte ska underskatta värdet av. För det är trots allt väldigt viktigt att inte underskatta hur mycket smidigare det blir med det bästa kikarsiktet.

Mer information om produkten:

 • 7 inställningar för ljusstyrka
 • Riktmedel: 4c
 • Förstoring: 3 – 12 gånger
 • Synfält på 100 m: 3,5–11,1m

Passar verkligen för dig som vill ha ett kikarsikte som fungerar i alla situationer men utan att det är alldeles för komplicerat för att användas. Du kommer trots allt alltid att kunna känna att du får precis den möjligheten du vill ha för att jaga ordentligt.


Budgetprodukten: Hatsan Optima 3-9x 32

Hatsan Optima 3-9x 32

Hatsan Optima 3-9x 32 är ett enklare kikarsikte som har en förstoring på mellan 3 och 9 gånger. Du kan därmed använda det även på längre avstånd. Dock är det här inte något speciellt komplicerat kikarsikte utan passar framförallt på luftvapen. Vilket dock kan vara precis det du letar efter. Ett bra och smidigt alternativ som inte heller är speciellt dyrt. Men som däremot ser till att du kan träffa även på längre avstånd.


Specialaren: Evelox Rifle Scope 4×32 with Mount

Evelox Rifle Scope 4x32 with Mount

Evelox Rifle Scope 4×32 with Mount är ett enklare kikarsikte som kommer med ett fäste för att det ska kunna användas direkt. Har en förstoring på 3 gånger och passar för en del vapen, likväl som för en del pilbågar. Ett bra alternativ för dig som vill jaga lite annorlunda eller bara ha ett bra kikarsikte som passar för just dig och dina behov. Trots allt är det här ett alternativ som kan göra jakten betydligt roligare och mer spännande.


Våra bubblare

Hawke Frontier 30 FFP 3-15×50 Belyst

Hawke Frontier 30 FFP 3-15x50 Belyst

Hawke Frontier 30 FFP 3-15×50 Belyst är ett riktigt professionellt kikarsikte som ser till att du kan pricka precis där du siktar. Ett belyst kikarsikte med rött etsat direkt i riktmedlet. Både vattentät och imtät för optimal prestanda även när vädret inte är det bästa. Är ett optimalt kikarsikte för dig som vill kunna jaga på ett bra och tryggt sätt. Där du vet att du kommer att träffa där du siktar. Det är trots allt väldigt viktigt.

Mer information om produkten:

 • Förstoring: 3 – 15 gånger
 • Chocksäkrad för att klara kraftiga rekyler
 • Tubdiameter: 30 mm
 • Inställningsändring per klick: 0,1 MRAD
 • Maximal höjd: 20 MRAD
 • Batteriet medföljer

Vortex Viper PST Gen 2 5-25×50 FFP EBR-2C MRAD

Vortex Viper PST Gen 2 5-25x50 FFP EBR-2C MRAD

Vortex Viper PST Gen 2 5-25×50 FFP EBR-2C MRAD passar perfekt både på korta och långa avstånd. Märkta rattar på tornet ger en optimal åtkomst för att justera siktet. Har stegvis belysning för att möjliggöra att du träffar optimalt varje gång. Du vill trots allt vara säker på att du alltid kan träffa precis där du har siktat. Vilket du också gör med det här kikarsiktet.

Mer information om produkten:

 • Antal MRAD per varv: 10
 • Längd: 406 mm
 • Vikt: 884 gram
 • Riktmedel: EBR-2C
 • Belysning: i 10 steg

Ett riktigt bra alternativ som ser till att du har möjligheten att träffa det du vill under jakten. Kikarsiktet gör trots allt en väldigt stor skillnad för dig som vill jaga ordentligt.


Steiner Ranger 3-12×56 Belyst

Steiner Ranger 3-12x56 Belyst

Steiner Ranger 3-12×56 Belyst passar perfekt även på standardvapnet och den belysta punkten hjälper dig att träffa rätt även i skymning. Vilket är precis då det kan vara svårt att sikta och träffa ordentligt med andra kikarsikten. Vattentät ner till 2m och har en förstoring på 3 – 12 gånger för att passa både på kortare avstånd likväl som på längre sådana. Du vill trots allt ha möjligheten att träffa precis där du siktar. Att den är belyst underlättar då markant för dig som vill kunna känna att du verkligen vet vart du siktar någonstans. Vilket i skymning annars kan vara väldigt svårt att veta. Använd dig av det bästa kikarsiktet för att alltid vara säker på att du är pricksäker.


Swarovski Z6i 2-12×50 BT

Swarovski Z6i 2-12x50 BT

Swarovski Z6i 2-12×50 BT är ett allround kikarsikte som passar för alla typer av jakt. För att du ska kunna träffa rätt och skjuta korrekt behöver du trots allt ett riktigt bra kikarsikte. Vilket man inte ska underskatta värdet av. Då det här är ett alternativ som ser till att du prickar precis där du vill. Har en förstoring på 2 – 12 gånger samt har ett belyst riktmedel. Ett bra alternativ för dig som vill jaga på alla möjliga sätt och vis.


Sammanfattning

Att välja det bästa kikarsiktet är väldigt viktigt för jakten. Om du vill kunna träffa ditt byte måste du nämligen ha ett kikarsikte. Det blir annars väldigt svårt att kunna skjuta på längre avstånd. För att inte tala om att det inte alls är lika säkert. Dock är det viktigt att du väljer det kikarsikte som passar för just dina behov och din plånbok. I vårt test hittar du alla möjliga alternativ som kan passa för alla situationer.

I vårt test blev drömprodukten ATN MARS-4K HD 4-40X 640X480 Termiskt Kikarsikte, mellanprodukten Meopta Meostar R1 3-12×56 Belyst och budgetprodukten Hatsan Optima 3-9x 32. Vi har även en specialare: Evelox Rifle Scope 4×32 with Mount.

Slutligen har vi fyra bubblare: Hawke Frontier 30 FFP 3-15×50 Belyst, Vortex Viper PST Gen 2 5-25×50 FFP EBR-2C MRAD, Steiner Ranger 3-12×56 Belyst och Swarovski Z6i 2-12×50 BT.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av det bästa kikarsiktet.

Måste man ha ett kikarsikte under jakt?

Om du vill kunna träffa och fälla ditt byte måste du ha ett kikarsikte. Det är trots allt väldigt svårt att träffa precis där du vill utan ett sådant.

Ska man ha ett belyst riktmedel?

Att ha ett belyst riktmedel underlättar för dig som jagar i skymning eller när det är mörkare ute. Helt enkelt är det upp till dina behov om det är de som passar för dig.

Är det bra med ett kikarsikte som kan se termisk strålning?

Om man vill kunna vara helt säker på att alltid hitta sitt byte är ett kikarsikte som kan se termisk strålning det allra bästa. Dock är det inte alls nödvändigt om man inte absolut vill ha det allra bästa.

Källor
 • https://www.pnjakt.se/art/atn-mars-4k-hd-4-40x-640×480-termiskt-kikarsikte.php#aw_source=ps-2265212e-001b-49ef-86c9-ff6c3b4bcfe5
 • https://www.pnjakt.se/art/meopta-meostar-r1-3-12×56-belyst.php#aw_source=ps-2265212e-001b-49ef-86c9-ff6c3b4bcfe5
 • https://www.outnorth.se/hatsan/optima-3-9x-32#Black
 • https://www.outnorth.se/evelox/rifle-scope-4×32-with-mount#Black
 • https://www.pnjakt.se/art/hawke-frontier-30-ffp-3-15×50-belyst.php#aw_source=ps-2265212e-001b-49ef-86c9-ff6c3b4bcfe5
 • https://www.pnjakt.se/art/vortex-viper-pst-gen-2-5-25×50-ffp-ebr-2c-mrad.php#aw_source=ps-2265212e-001b-49ef-86c9-ff6c3b4bcfe5
 • https://www.pnjakt.se/art/steiner-ranger-3-12×56-belyst-1.php#aw_source=ps-2265212e-001b-49ef-86c9-ff6c3b4bcfe5
 • https://www.pnjakt.se/art/swarovski-z6i-2-12×50-bt.php#aw_source=ps-2265212e-001b-49ef-86c9-ff6c3b4bcfe5

Author

 • Sven Hansson

  Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.

  [email protected] Hansson Sven