Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Motorsweden.se.

ATV eller All Terrain Vehicle är en fyrhjuling som är terränggående och som har antingen fyra eller sex hjul beroende på storlek och användningsområde. Fordonet är först och främst framtaget för att kunna användas inom arbetsområden i skog och mark där det annars kan vara trångt och svårt att ta sig fram. Det finns också tillbehör som exempelvis släp om man behöver och önskar det. Fordonet kan orka dra ganska tunga laster, beroende på underlaget. Men ATV har även blivit ett mycket populärt fordon för rekreation. Därför har det också tagits fram modeller som är specialtillverkade för barn.

Bästa ATV
Drömprodukten: Viarelli Agrezza – 250cc
Mellanprodukten: X-pro Quad 150cc
Budgetprodukten:
Atv X-pro Power 90cc

Med en ATV sitter du säkert och tryggt på såväl vanliga gator som ute i terrängen. Och det finns till och med speciella banor som du kan åka till för att ha lite roligt med din fyrhjuling. Det är dock sällan som fordonet syns i städer utan det används mestadels en bit utanför huvudorterna. Däremot är det ett mycket användbart fordon som går att köra hela året och som är betydligt mer användbart än till exempel en moped eller mopedbil. I vårt test har vi därför valt att ta med ATV både för vuxna och för barn i lite olika prisklasser och prestanda.

I vårt test blev drömprodukten Viarelli Agrezza – 250cc, mellanprodukten X-pro Quad 150cc och budgetprodukten Atv X-pro Power 90cc. Vi har även en specialare: Mini Atv X-pro Scorpio 49cc.

Slutligen har vi fyra bubblare: X-pro Quad 150cc, Viarelli Agrezza – 125cc, Atv X-pro Worker 49cc och Viarelli Agrezza – 90cc.


Bästa produkten: Viarelli Agrezza – 250cc

Drömprodukten: Viarelli Agrezza - 250cc

Med sina 250cc och 4-takts luftkyld encylindrig bensinmotor är detta en kraftfull ATV med kapacitet långt över vad de flesta kan behöva. 


Mellanprodukten: X-pro Quad 150cc

Mellanprodukten: X-pro Quad 150cc

En mycket populär sport quad med hög prestanda och snygg design som inte skäms för sig varken till vardags eller på tävling.


Budgetprodukten: Atv X-pro Power 90cc

Budgetprodukten: Atv X-pro Power 90cc

Till både yngre och äldre barn finns här en tuff fyrhjuling med god prestanda som passar för de flesta plånböcker.


Specialaren: Mini Atv X-pro Scorpio 49cc

Specialaren: Mini Atv X-pro Scorpio 49cc

Som specialare har vi valt en ATV för de minsta med en mycket påkostad och tuff design. En riktig dröm för den lilla föraren!


Våra bästa ATV

Bästa produkten: Viarelli Agrezza – 250cc

Drömprodukten: Viarelli Agrezza - 250cc

Till ett pris som inte är högre än en ny moped finns detta kraftpaket. Med en toppfart på över 90 km/h är Viarelli Agrezza – 250cc en maskin som levererar mer än vad de flesta kan klara av. Motorn består av en 4-takts luftkyld encylindrig bensinmotor, vilket ger en mycket stor effekt. Chassit är vridstyrt, fordonet har låg vikt och med sina rejält dimensionerade bromsar och andra komponenter är detta ett fordon som är skapat för att tåla en tuff tillvaro. Vill du använda det som ett arbetsfordon så går det alldeles utmärkt.

Bästa produkten: Viarelli Agrezza - 250cc
Bästa produkten: Viarelli Agrezza - 250cc

Men det är också en modell som passar in på motocrossbanan. Du sitter lite framåtlutad under körningen, vilket ger ett mer sportigt intryck. Och det är dessutom en sittstil som sparar på ryggen vid kraftiga stötar. Det enda du behöver tänka på när du köper denna modell är att du klarar av all den kraft och prestanda som maskinen levererar. För det är verkligen ett krutpaket utan många konkurrenter. Med en sadel av gummifoam, stora fotpinnar i taggat stål och med skyddsnät, sitter du bekvämt och säkert även vid mycket ojämnt underlag och långa körningar. Den har också hela 17 hk vilket ger motorn en snabb acceleration, men med en ljuddämpning som inte väcker hela grannskapet.

Bästa produkten: Viarelli Agrezza - 250cc

Mellanprodukten: X-pro Quad 150cc

Mellanprodukten: X-pro Quad 150cc

Som mellan på vår lista har vi valt en snygg sport quad till ett mycket bra pris. X-pro Quad 150cc har inga problem med att visa var skåpet ska stå varken på eller utanför tävlingsbanan. Här presenteras en riktigt god prestanda som klarar av alla tuffa tag som en ATV ska. Utseendemässigt är det en maskin som har en sportig inställning och som sticker ut lite grann i mängden. Rekommendationen för förare på denna ATV är från ca 10 år och uppåt, trots sin kraft och sportiga pigghet. Men det beror på att det är ett fordon som ändå är mycket lättkört och som har en väldigt god väghållning.

Mellanprodukten: X-pro Quad 150cc

Med sin stela bakaxel och reglerbar gas är det en maskin som är lätt att manövrera även i kurvor. Därför är det en maskin som vi rekommenderar som start för nybörjare. Under chassit finns en driftsäker 4-taktsmotor som har både el- och kickstart. En helautomatisk drivning gör att det bara är att gasa och bromsa när motorn väl är igång. Tillverkaren har också slängt in riktigt stabila hjul med rejält grovmönstrade däck för ett maximalt grepp även på lösa underlag. Så mycket enklare kan det knappast bli att köra en ATV!


Budgetprodukten: Atv X-pro Power 90cc

Budgetprodukten: Atv X-pro Power 90cc

På listans budgetplats hamnar en ATV som passar både de yngre och de lite äldre barnen på en maxvikt av 60kg. Anledningen till att denna snygga och kompetenta ATV hamnar på budget beror på det riktigt låga priset. Men det är absolut inte en maskin att se snett på.

Atv X-pro Power 90cc har en topphastighet på 45 km/h där det även går att justera hastigheten nedåt om det önskas. Det är en fyrhjuling som är tuff med en luftkyld 4-taktsmotor på 7,5 hk, 90cc, överliggande kamaxel och två ventiler. Tillverkaren har lagt till en kvalitetsförgasare med manuell choke och elstart, vilket gör att det är en mycket lättstartad maskin även för de yngre förarna.

Den nya modellen har fått en backväxel, vilket underlättar körningen avsevärt, och tillsammans med den reglerbara gasen och nödstoppsfunktionen ger det en säker och trygg fyrhjuling. Växlingen sköts med en växelspak som har fram, neutral och back. Enkelt och mycket tydligt. Det finns dessutom tydliga indikeringslampor på styret som hela tiden visar vilken växel som ligger i. Skulle du som förälder behöva gripa in så går det enkelt att stänga av motorn med ett drag i stoppbandet. Tillverkaren har alltså tänkt till ordentligt och sett till att denna ATV trots sitt pris har allt som kan önskas säkerhetsmässigt.


Specialaren: Mini Atv X-pro Scorpio 49cc

Specialaren: Mini Atv X-pro Scorpio 49cc

Som specialare ska listan presentera något som sticker ut. Det kan vara gällande design eller funktion. Här har vi valt Mini Atv X-pro Scorpio 49cc som vi anser sticker ut genom sitt makalöst låga pris och sin generositet att erbjuda även de minsta en möjlighet att få framföra en alldeles egen ATV. Men trots det låga priset så har tillverkaren verkligen inte sparat på något! Här är en påkostad och i allra högsta grad modern fyrhjuling med en design som är både fartfylld och kraftfull. Det är en liten men samtidigt pigg och rolig maskin som de mindre kommer att älska.

Ska man beskriva upplevelsen av fyrhjulingen så är det närmast en go-cart med sin snabbhet och acceleration. Det är också en ATV där föraren sitter nära marken, vilket kan kännas tryggare för föräldern. Och vill du så går det att begränsa hastigheten för ytterligare trygghet för både föraren och omkringvarande. Ytterligare säkerhet presenteras av tillverkaren i och med det så kallade dödmansgreppet som gör att motorn omedelbart stannar om handen lämnar styret. Motorn består av en 2-taktsmotor 49cc som startas med ett startsnöre. Här finns inga växlar utan det är bara att gasa och bromsa. Enklare och roligare kan det knappast bli för den minsta föraren.


Våra bubblare

X-pro Quad 150c

X-pro Quad 150c

Listans bubblare nr 1 är en mycket populär sport quad med en 150cc 4-taktsmotor. En tuff och driftsäker fyrhjuling som har en topphastighet på 60 km/h. Men ändå är inte priset högre än att X-pro Quad 150cc lägger sig i mitten av prislistan. Chassit är av en sportig men mycket stabil karaktär med en stel bakaxel som gör maskinen lätt att kontrollera i kurvor. Rekommenderad ålder är ca 10-12 år och uppåt, vilket innebär att det är en maskin som är mycket lättkörd och som har en rejält bra väghållning. Med sin ställbara gas är det en trygg och säker maskin som även en nybörjare kan köra.

X-pro Quad 150c

Tillverkaren kallar detta för en nöjesmaskin och det kan vi hålla med om. Det är en ATV som fungerar hela året och som klarar alla tuffa tag som den kan bli utsatt för, både ute i terrängen och på tävlingsbanan. Med både el- och kickstart är det en enkel maskin att starta och de stabila hjulen med grovmönstrade däck ger ett maximalt grepp på alla underlag. Här har det inte heller sparats in på bromsarna utan det finns en trumbroms fram och hydraulisk skivbroms bak. Allt för ökad enkelhet och säkerhet. Ett nöje att köra helt enkelt!


Viarelli Agrezza – 125cc

Viarelli Agrezza - 125cc

Med 75 km/h i topphastighet, en 125cc 4-takts luftkyld encylindrig bensinmotor intar Viarelli Agrezza – 125cc tryggt och självklart platsen som listans bubblare nummer 2. Priset är självklart för en maskin av den här kapaciteten, men det är inte så det gör ont. För här får du en maskin som levererar mer kraft än vad du kanske behöver och förväntar dig av din ATV. Med sitt effektöverskott är det en rolig maskin som du kan växa tillsammans med. Och det är dessutom en maskin som på alla sätt kan hänga med konkurrenter ur betydligt högre prisklasser.

Viarelli Agrezza - 125cc
Viarelli Agrezza - 125cc

Men sin kraft till trots så är detta ändå en inspirerande och lättsam fyrhjuling som är pigg och glad i alla situationer. Här har tillverkaren slagit på stort och inte sparat in på något gällande funktion eller design. Och till skillnad mot många andra maskiner i samma prisklass så är det här en som passar även för de större och tyngre förarna. Det till trots är det en ATV som har betydligt lägre vikt än andra med samma prestanda. Tillverkaren har satsat på att få fram en produkt som gör det mesta möjliga med en vikt som gör att det blir mer kraft kvar till pigghet och hastighet än till att orka driva fram sin egen vikt.

Viarelli Agrezza - 125cc
Viarelli Agrezza - 125cc

Atv X-pro Worker 49cc

Atv X-pro Worker 49cc

På platsen för bubblare nummer 3 kommer en ATV som passar för den mindre föraren. Med ett pris som är överkomligt presenteras Atv X-pro Worker 49cc som en arbetsmaskin och nöjesmaskin i en och samma. Lite roligt är att samma modell även finns i ett större utförande som är till för den större föraren. Här kan alltså hela familjen ge sig ut på skogstur med matchande ATV! Som fyrhjuling är detta den som till och med kan kallas för en trotjänare. En stabil och pålitlig maskin som ser ut som en ATV ursprungligen gjorde. Med ett lastgaller fram och rejäla stötfångare är det en snygg och läcker maskin som lugnt håller sin plats i ledet.

Atv X-pro Worker 49cc
Atv X-pro Worker 49cc

Maskinen har en 49cc encylindrig 2-takt luftkyld motor med dragstart. Maxlasten är 60kg och som maxhastighet uppges 25 km/h med möjlighet att justera nedåt. Vidare finns det dubbla skivbromsar fram och skivbroms bak, vilket ger en ATV som är trygg att köra i alla väder och på alla underlag. Vikten på själva maskinen är endast 35kg vilket gör den till en maskin som är lätt att lasta på släpet och ta med sig dit du ska. Vill du ha en riktigt stabil maskin som ditt barn kan ha glädje och nytta av under många år så är detta en ATV att satsa på.

Atv X-pro Worker 49cc

Viarelli Agrezza – 90cc

För ett pris i listans mellanklass går det att få en 90cc 4-takts luftkyld encylindrig bensinmotor med startmotor och automatväxellåda plus back. Viarelli Agrezza – 90cc är därmed en maskin som inte lämnar något att önska, varken gällande funktion eller design. Det här är en maskin som får framföras i 65 km/h men som ändå har alla de roliga egenskaperna som så många uppskattar. En låg vikt gör att maskinen blir smidig och enkel att köra. Och tillverkaren har här speciellt inriktat sig på att göra en fyrhjuling som främjar körglädjen.

Viarelli Agrezza - 90cc

Motorns höga kvalitet underlättar ägandet och körningen. Och med ett undangömt avgasrör försett med värmesköld förhindras oavsiktliga brännskador. Det är till och med en begränsad ljudnivå för att föraren ska vara tryggare och omgivningen uppleva färre störningsmoment. Maskinen har en automatisk växellåda som underlättar körningen och som ger föraren full kontroll. Hjulen har ett kompakt yttermått som tillsammans med däckens grova mönster borgar för ett bra fäste med god stabilitet på alla underlag. Tillsammans med de dubbla trumbromsarna fram och bromsskivor bak är detta en maskin som inte lämnar något kvar att önska. Det här är en rolig och pigg ATV som samtidigt är trygg och lätt att köra.

Viarelli Agrezza - 90cc

Sammanfattning

Den terränggående ATV har under åren behållit sin plats som ett tufft och kraftfullt arbetsverktyg för dem som behöver kunna komma fram på alla underlag. Men numera finns det också lite mer sportiga modeller för den som önskar. Och fyrhjulingen har tagit steget in på arenorna. På senare år har det också tagits fram modeller för de mindre medlemmarna i familjen. Det finns till och med märken där du kan få i en normalstor modell till dig och en exakt mindre kopia till den minste i familjen. Men vilken modell eller storlek du än väljer så är kapaciteten och säkerheten ett genomgående tema.

I vårt test blev drömprodukten Viarelli Agrezza – 250cc, mellanprodukten X-pro Quad 150cc och budgetprodukten Atv X-pro Power 90cc. Vi har även en specialare: Mini Atv X-pro Scorpio 49cc.

Slutligen har vi fyra bubblare: X-pro Quad 150cc, Viarelli Agrezza – 125cc, Atv X-pro Worker 49cc och Viarelli Agrezza – 90cc.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa atv.

Vad skiljer sig mellan mindre ATV och större?

De fyrhjulingar som är anpassade för familjens yngre medlemmar har mindre kapacitet i motorn, är mindre till modellen och har också ofta andra funktioner som gör dem säkrare och enklare att köra. Som exempelvis en möjlighet att ställa in gasen.

Vilken ATV är bäst?

Även om alla fyrhjulingar går att ha både till arbete och nöje så är det skillnader dem emellan. Tänk ut vad just du önskar att använda din ATV till och köp sedan en modell efter det.

Vilken ATV är dålig?

Med den höga kvaliteten som tillverkarna håller så är alla fyrhjulingar på marknaden bra på sitt sätt. Men välj gärna en ATV som har lite mer klös än vad du tänkt dig så att du kan utvecklas med maskinen och inte tröttnar efter ett tag.

Källor
  • https://motorsweden.se/atv-viarelli-agrezza-mattsvart-orange-250cc
  • https://motorsweden.se/catalog/product/view/id/15015/s/atv-150cc-svart-quad/category/6/
  • https://motorsweden.se/atv-x-pro-power-90cc
  • https://motorsweden.se/mini-atv-x-pro-scorpio-49cc
  • https://motorsweden.se/atv-150cc-svart-quad
  • https://motorsweden.se/atv-viarelli-agrezza-mattsvart-gron-125cc
  • https://motorsweden.se/mini-atv-xpro-worker
  • https://motorsweden.se/atv-viarelli-agrezza-mattsvart-rod-90cc

Skribent

  • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.