Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt.

Den bästa ljuddämparen gör det möjligt för dig att skjuta utan att ditt byte hör skottet. Vilket kan vara en riktigt stor fördel för dig som vill få möjligheten att fälla mer än ett byte. För det är trots allt något som man inte ska underskatta värdet av. Att man har möjligheten att kunna träffa ett byte utan att skrämma iväg alla de andra som finns i närheten. Man ska helt enkelt inte underskatta värdet av att använda sig av den bästa ljuddämparen. Dock måste man se till att man väljer det rätta alternativet som passar för ens eget gevär och kaliber. Att välja rätt produkt är trots allt väldigt viktigt och ska inte underskattas. Du kan i kombination med en ljuddämpare slippa att använda hörselskydd, även om det självklart är rekommenderat. Du vet trots allt inte om andra i området kommer att använda ljuddämpare eller inte.

Bästa ljuddämparen
Drömprodukten: A-Tec Carbon 02
Mellanprodukten: Tec H2 A-Lock 3 moduler
Budgetprodukten:
Ljuddämpare Stalon Victor

Det handlar om att göra det enkelt och smidigt för dig att faktiskt kunna få möjligheten att fälla det bytet du vill utan att förlora möjligheten att fälla ett andra byte. Genom att vara i kontakt med ditt jaktlag med hjälp av en jaktradio kan du också öka möjligheten att koordinera skotten. Vilket gör att flera byten kan fällas i tät följd efter varandra eller till och med samtidigt. En ljuddämpare minskar då risken att byten i området skräms iväg. Tänk bara på att det är ett licenspliktigt innehav.

I vårt test blev drömprodukten A-Tec Carbon 02, mellanprodukten A-Tec H2 A-Lock 3 moduler och budgetprodukten Ljuddämpare Stalon Victor. Vi har även en specialare: A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler.

Slutligen har vi fyra bubblare: Ljuddämpare Stalon X108, A-Tec Carbon 01, A-Tec H2 3 moduler och Ljuddämpare Stalon X149.


Drömprodukten: A-Tec Carbon 02

A-Tec Carbon 02

A-Tec Carbon 02 är en rekommendera ljuddämpare för kalibrar under magnumklassen och dämpar ditt skott på ett effektivt sätt.


Mellanprodukten: A-Tec H2 A-Lock 3 moduler

A-Tec H2 A-Lock 3 moduler

A-Tec H2 A-Lock 3 moduler är effektiv redan vid första skottet då pipan är kall och är modulbaserad och du väljer därmed antal moduler för att anpassa den för ditt gevär.


Budgetprodukten: Ljuddämpare Stalon Victor

Ljuddämpare Stalon Victor

Silva Binocular Pocket 8x är vårt budgetalternativ som passar perfekt för dig som behöver en enkel kikare att se långt med.


Specialaren: A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler

A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler

A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler är en ljuddämpare som är lämpad för de flesta vapen och kalibrar och dämpar en .308 Winchester med 38db.


Våra bästa ljuddämpare

Drömprodukten: A-Tec Carbon 02

A-Tec Carbon 02

A-Tec Carbon 02 är vårt absoluta drömalternativ som passar perfekt för de allra flesta gevär som finns på marknaden. Den är inte gjord för att tas isär och den ser till att ditt skott blir dämpad med omkring 30db vid en kaliber om .308 Winchester. Den maximala pipdiametern är 23,7mm och det är viktigt att du väljer en ljuddämpare som passar för just ditt gevär. Du vill inte upptäcka att du inte har möjligheten att kunna använda dig av ljuddämparen på rätt sätt. Det är trots allt väldigt viktigt att du ser till att alternativet du har valt också är korrekt.

Information om produkten:

 • Längd: 235mm
 • Diameter: 148mm
 • Förlänger: 155mm
 • Vikt: 320 gram
 • Dämpar: 30db

Det här är ljuddämparen som ser till att du kan skjuta på ett enkelt och effektivt sätt. Utan en massa krångel och problem samt att du har möjligheten att kunna minska ljudnivåerna på dina skott. Ett bra sätt att jaga på ett mer effektivt och enklare sätt.


Mellanprodukten: A-Tec H2 A-Lock 3 moduler

A-Tec H2 A-Lock 3 moduler

A-Tec H2 A-Lock 3 moduler är en riktigt effektiv ljuddämpare som redan vid första skottet dämpar, även om pipan är kall. Det här är en modul ljuddämpare och du väljer därmed antal moduler för att få den rätta balansen för just ditt vapen. Dock behöver du ett A-lock för att kunna montera ljuddämparen på pipan. Vilket gör det extra viktigt att du tänker på om det här är alternativet som passar för just dina behov och ditt vapen. För det är något som du inte ska underskatta värdet av, att välja rätt ljuddämpare.

Information om produkten:

 • Längd: 230mm
 • Diameter: 49,4mm
 • Förlänger: 150mm
 • Vikt: 410 gram
 • Dämpar: 33db

Det här alternativet har en maximal pipdiameter på 23,7mm och passar därmed för de flesta alternativen som finns på marknaden. Något som gör den här ljuddämparen till ett riktigt bra val för de flesta som jagar.  


Budgetprodukten: Ljuddämpare Stalon Victor

Ljuddämpare Stalon Victor

Ljuddämpare Stalon Victor passar för de allra flesta kalibrarna hela vägen upp till 8mm och dämpar ljudet markant. Ett alternativ som passar för de allra flesta men dock är det en smalare variant än många andra ljuddämpare. Den har en diameter på 41 mm och är framförallt anpassad för mindre kalibrar som .222. Den väger 290 gram och har en totallängd på 222mm samtidigt som den förlänger vapnet med 127mm. Ett alternativ som ser till att du verkligen kan skjuta på det tysta sättet som behövs under en jakt.


Specialaren: A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler

A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler

A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler är en ljuddämpare som är gjord i moduler som du kan anpassa för att fungera med just ditt vapen. Att dämpa ljudet vid skott är trots allt hela vitsen och det är också vad det här alternativt gör då den dämpar upp till 38db. Vilket gör det till ett riktigt tyst alternativ, dock är det samtidigt ett av de tyngre alternativen. Du måste dock köpa till ett A-Lock för att kunna montera ljuddämparen på pipan.

Information om produkten:

 • Längd: 250mm
 • Diameter: 64mm
 • Förlänger: 150mm
 • Vikt: 596 gram
 • Dämpar: 38db

Våra bubblare

Ljuddämpare Stalon X108

Ljuddämpare Stalon X108

Ljuddämpare Stalon X108 är en teleskopisk ljuddämpare som är anpassad att fungera med kalibrar mellan .222 upptill .45. Med en kort förlängning av vapnet, låg vikt och en riktigt bra prestanda kan du vara säker på att det verkligen passar för just dina behov. Det är trots allt det allra viktigaste i slutändan, att du kan känna att du har möjligheten att kunna skjuta på ett tyst och balanserat sätt. Att den fungerar i en mängd kalibrar gör det även till en multifunktionell ljuddämpare som kan användas på de allra flesta vapen. Samtidigt som den också minskar rekylen och gör det lättare och smidigare att skjuta.

Information om produkten:

 • Längd: 235mm
 • Diameter: 49,1mm
 • Förlänger: 108mm
 • Vikt: 334 gram
 • Dämpar: 30db

A-Tec Carbon 01

A-Tec Carbon 01

A-Tec Carbon 01 är perfekt för dig som behöver en enklare modell av ljuddämpare. Ett lättare alternativ som ser till att det inte blir en extra tyngd vid pipans slut. Vilket kan påverka hur du skjuter, framförallt om du inte är van vid att ha en extra tyng där. Den får inte plockas isär och den maximala pipdimensionen är 23,7mm. Dämpar upp till 24db vid .308Win och det gör det möjligt att markant öka möjligheten att träffa rätt. Vilket man självklart vill kunna göra.

Information om produkten:

 • Längd: 195mm
 • Diameter: 64mm
 • Förlänger: 150mm
 • Vikt: 280 gram
 • Dämpar: 24db

Du kan vara säker på att du inte får en otymplig och tung ljuddämpare om du väljer det här alternativet. Vilket alltid är viktigt att tänka på när du ska välja en ljuddämpare som passar för dina behov.


A-Tec H2 3 moduler

A-Tec H2 3 moduler

A-Tec H2 3 moduler är en modulljuddämpare som ser till att du kan anpassa den efter dina egna behov. Du justerar antalet moduler som används för att uppnå rätt balans för ditt vapen. Något som trots allt är viktigt och påverkar mycket mer än vad man kan tro. Framförallt när det gäller ens möjligheter att pricka på rätt sätt. Den dämpar ett skott med upp till 33db och förlänger vapnet med 150mm. En bra ljuddämpare som väger 410 gram och passar för de allra flesta behoven


Ljuddämpare Stalon X149

Ljuddämpare Stalon X149

Ljuddämpare Stalon X149 passar för de flesta kalibrarna mellan 222 och 45, vilket gör det här teleskopiska alternativet till ett bra val. Du vill trots allt välja det bästa möjliga alternativet som passar för just dina behov. Något som du kan vara säker på att du gjort om du väljer Stalon x149. Den dämpar med upp till 32,5db och har en lång vikt på 394 gram. Du kan därmed känna att du har möjligheten att slippa en otymplig ljuddämpare som gör pipan tyngre än vanligt. Även om det fortfarande kommer att märkas, är det bättre med en lättare ljuddämpare än en tyngre. Då det påverkar dina möjligheter att skjuta på samma sätt som vanligt.


Sammanfattning

Att välja den bästa ljuddämparen handlar om att se över ens behov. Du ska börja med att tänka på kaliber, pipans dimensioner och mycket annat. På det här sättet kan du enkelt avgöra vilka alternativ som passar för just ditt gevär. Tänk bara på att en ljuddämpare är licenspliktig och att du därmed väljer det alternativet som passar bäst för dina behov och din plånbok.

I vårt test blev drömprodukten A-Tec Carbon 02, mellanprodukten A-Tec H2 A-Lock 3 moduler och budgetprodukten Ljuddämpare Stalon Victor. Vi har även en specialare: A-Tec Mega H2 A-Lock 3 moduler.

Slutligen har vi fyra bubblare: Ljuddämpare Stalon X108, A-Tec Carbon 01, A-Tec H2 3 moduler och Ljuddämpare Stalon X149.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa ljuddämparen.

Varför ska jag använda en ljuddämpare?

Det gör ditt gevär mycket tystare och du skrämmer därmed inte bort viltet i närområdet när du skjuter. Dessutom minskar det ljudet och kan göra det möjligt att träffa ett byte och därefter få möjligheten att träffa ett till.

Vilken ljuddämpare passar för min kaliber?

Det finns många alternativ i vårt test som passar för de flesta kalibrarna. Se bara till att du väljer det alternativet som bäst passar för just dina behov. För en ljuddämpare ska göra ditt liv lättare och smidigare.

Måste jag använda en ljuddämpare?

Det finns inga krav på att använda en ljuddämpare, dock ökar det dina möjligheter till en lyckad jakt om du inte skrämmer bort viltet.

Källor
 • https://www.pnjakt.se/art/a-tec-carbon-02.php
 • https://www.pnjakt.se/art/a-tec-h2-a-lock-3-moduler.php
 • https://www.pnjakt.se/art/ljuddampare-stalon-victor.php
 • https://www.pnjakt.se/art/a-tec-mega-h2-a-lock-3-moduler.php
 • https://www.pnjakt.se/art/ljuddampare-stalon-x108-1.php
 • https://www.pnjakt.se/art/a-tec-carbon-01.php
 • https://www.pnjakt.se/art/a-tec-h2-3-moduler.php
 • https://www.pnjakt.se/art/ljuddampare-stalon-x149-1.php

Skribent

 • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.