Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt och Outnorth.

Att ge sig ut på fågelskådning i den härliga naturen är ett äventyr som många kan få glädje av! Även fågeljakt, och självklart annan typ av jakt, kan vara lika rogivande för de som hellre sysslar med sådant. Oavsett av vilken anledning du ger dig ut i naturen är det ett faktum att du med en fågelkikare kan få en bättre upplevelse.

Bästa fågelkikaren
Drömprodukten: Swarovski EL WB 10×42

Med en fågelkikare till hands är det möjligt för dig som fågelskådare och jägare att spana in dina objekt även på längre avstånd. Tack vare kikaren kan du fånga upp detaljer och se efter var fågeln egentligen befinner sig utan att själv behöva gå närmare – upplösningen är super för att kvalitén på din spaning ska bli så bra som möjligt!

Självklart kan denna kikare även användas till annan typ av jakt för att lättare se ditt byte och saker runt i kring. Ta del av vår köpguide för att se vilka fågelkikare som är bäst just nu. Frågar du oss är drömprodukten Swarovski EL WB 10×42, medan Steiner Ranger Xtreme tar hem en stadig vinst i mellankategorin. Som budgetvinnare hittar du Vortex Diamondback.

Vill du sätta tänderna i en något mer unik modell av fågelkikare hittar du vår specialare Swarovski EL WB 10×32. Utöver våra favoriter har vi såklart även räknat med ett antal övriga utmanare – Swarovski EL Range, Vortex Fury HD Gen II Handkikare med Inbyggd Avståndsmätare, Handkikare Vortex Diamondback HD och Black Moose Handkikare


Drömprodukten: Swarovski EL WB 10×42

Vår favorit, Swaroviski EL WB är en fågelkikare som erbjuder gränslös perfektion tack vare den genomarbetade HD-tekniken. Hög kontrast i kombination med ergonimsik utformning ger bästa möjliga resultat och användning!


Mellanprodukten: Steiner Ranger Xtreme 8×42

Steiner Ranger Xtreme är en mångsidig och tålig kikare som kan användas i flesta miljöer och väder. I och med en vattentät utformning kan den även användas under vatten. Kikaren har en förstoring på 10x för riktigt skarpa och fina bilder! 


Budgetprodukten: Vortex Diamondback 10×42

Vill du investera i en bra men förhållandevis väldigt billig fågelkikare? Kolla då in denna variant från Vortex. Deras Diamondback 10×42 är en smidig handkikare som lätt kan tas med vid skådning och jakt av olika slag. Den är bland annat vattentät och har 10x förstoring. 


Specialaren: Swarovski EL WB 10×32

Som specialare hittar du en annan modell av Swarovski EL WB, 10×32 istället för 10×42. Att just denna fick bli vår specialare beror på att den kommer med en frontlinsdiameter på 32mm, vilket är rätt ovanligt. Dessutom är prestandan optimal, och priset lyxigt!


Våra bästa luftgevär

Drömprodukten: Swarovski EL WB 10×42

Det finns ingen tvekan om att denna fågelkikare från Swarovski kan bli en ny favorit för dig som efterfrågar perfektionism i allt du gör! Swarovski EL WB 10×42 är en fågelkikare med HD-optik som erbjuder dig att skåda och jaga fåglar i bästa möjliga upplösning – det känns nästan som att du sitter precis intill dem, så bra är kikaren. 

Färgerna blir riktigt fina och naturliga samtidigt som kontrasten hålls hög för klara bilder med hög skärpa. Balansen mellan ljusstyrka och förstoring är också riktigt bra. Perfekt för användning såväl på dagen som på natten. 

Ytterligare egenskaper som kommer med denna modell är en ergonomisk utformning i greppvänlig design. Ögonmusslorna kan justeras så att skådningen blir bekväm även för göasögonbärare. Tack vare linsernas speciella behandling tål de extra mycket, och hela kikaren i sig är vattentät för ökad hållbarhet. En rätt dyr modell, men som verkligen levererar! 


Mellanprodukten: Steiner Ranger Xtreme 8×42

Vill du ha möjligheten att använda din fågelkikare i alla väder, miljöer och på alla platser? Då kan Ranger Xtreme 8×42 från Steiner vara ett riktigt passande alternativ. Den här modellen är nämligen utformad i en vattentät och mycket tålig modell just för att den ska klara av påfrestande väder i form av väta och värme.

Faktum är att kikaren kan användas i vatten ned till 3 meters djup, samt i miljöer där temperaturen närmar sig 70 grader – tålig är bara förnamnet! Dessutom är den luft- och dammtät. 

Utöver dessa fantastiska egenskaper är kikaren designad med en klar och generös zoom på 10x. Det är därmed möjligt för dig att beskåda samtliga djur på avstånd men ändå se alla detaljer. Befinner du dig på en solig plats kan du ta hjälp av sidoskyddet vid ögonmusslorna för att förbättra ljus och kontrast. Vi skulle säga att denna kikare är riktigt bra och prisvärd. 


Budgetprodukten: Vortex Diamondback 10×42

Vortex Diamondback gör sig perfekt för dig som utan problem vill ha möjligheten att packa med sig sin fågelkikare på alla äventyr och utflykter i naturen. Denna modell är riktigt smidig och behändig att hantera tack vare dess praktiska utformning, samtidigt som modellen av handkikare gör den bekväm att hålla i i alla lägen. 

Kikaren är antireflexbehandlad för att ge dig bästa möjliga bildlösning, färgupptagning och ljusinsläpp oavsett väder. Den har även en förstoring på 10x, ett synfält på 110m och en rätt generös bredd på objektivet. Som pricken över i:et är den vattentät och kommer till ett otroligt generöst pris. 


Specialaren: Swarovski EL WB 10×32

Swarovski EL WB 10×32 är en riktig vinnare när det kommer till prestanda och perfektion. Kvalitén på denna kikare håller utan tvekan toppklass och övervinner det mesta vi har sett på marknaden. 

HD-optiken möjliggör glasklar fågelskådning, in i minsta detalj, där både kontrast, färg och ljus går ihop perfekt. Det som skiljer denna modell från den snarlika varianten, det vill säga denna 10×32 mot drömprodukten 10×42, är just diametern på frontlinsen. 

Med en något mindre sådan innebär det att du kan njuta av kikarens förstoring lite extra, där fokus blir om möjligt något mer precist och där ljuset är något mindre skarpt. Självklart är den ergonomiska modellen en fördel vid användning i alla väder. Kikaren är också rätt tålig, kan användas alla timmar av dygnet och känns lyxig. Dyr, men unik och så bra!


Våra bubblare

Swarovski EL Range 8×42

Här har vi en riktigt fin, och sannerligen exklusiv och lyxig, fågelkikare från Swarovski. Denna modell, EL Range, är utformad med optimal HD- optik för att du ska få bästa möjliga upplevelse av såväl färger, ljus och kontraster i naturen. På så sätt kan du beskåda och spana in såväl naturrika detaljer som djuren i sig även på långa avstånd. 

Precis som liknande modell EL WB är den här fågelkikaren väldigt bekväm att använda och lägger sig i ett bra grepp i handen. Tack vare en specifikt behandlad lins är kikaren tålig och håller sig renare än vanligt, trots smuts, damm och vatten. Vid behov kan du även justera ögonmusslorna för att få en bekvämare användning även med glasögon. Otroligt dyr, men bra!


Vortex Fury HD 10×42 Gen II Handkikare med Inbyggd Avståndsmätare

Vortex Fury Gen ll är en optimal kikare för dig som gärna beger dig ut i naturen med vetskapen om att allt finns med där. Denna har i princip allt, och därmed lite till. Det som är lite extra speciellt här är att kikaren inte bara är en kikare, utan det är även en avståndsmätare. 

Det möjliggör för dig att beskåda på avstånd samtidigt som du kan mäta hur långt det är till ditt valda objekt. Ytterligare uppskattade egenskaper som förbättrar användningen här är just att kikaren är mycket enkel att använda i och med dess smidiga knappar. Att få till önskad mätavstånd med bra fokus går på bara några sekunder! 


Handkikare Vortex Diamondback HD 8×42

Gillar du att investera i kvalité till riktigt generösa priser kan vi varmt rekommendera den här kikaren från Vortex. Diamondback HD är utan tvekan en variant som levererar riktigt bra när det kommer till såväl prestanda som användning och funktioner. 

Den optiska kvalitén är verkligen välarbetad, vilket i sin tur möjliggör för dig att spana in samtliga objekt i naturen och se minsta detalj på uppemot 140m. 

Tack vare ett riktigt stort objektiv är kombinationen av ljusinsläpp och kontrast på topp. Dessutom är den vattentät och har flersiktsbehandlade linser. Relativt lättviktig för behändig hantering. 


Black Moose Handkikare 10×42

Här kan vi snacka om en riktigt prisvärd fågelkikare! Handkikare 10×42 från Black Moose är en smidigt utformad handkikare med en förstoring på 10x och ett objektiv på 42mm. 

Med det sagt erbjuder denna kikare dig att ta in fina detaljer på avstånd, där ett riktigt bra fokus i kombination med ett fint ljusinsläpp gör väldigt mycket för upplösningen. Linsen reducerar reflexer och kan därmed användas även i starkt solljus. 

Tack vare att kikaren är gasfylld är den också helt vattentät och kan därmed användas i alla väder och miljöer – perfekt för dig som vill ha med dig kikaren överallt. Trots ett mycket lågt pris håller den här kikaren alltså väldigt hög kvalité och gör sig jobb bra!


Sammanfattning

Frågar du oss finns det ingen tvekan om att en fågelkikare är en investering som verkligen kan komma till nytta för jägare av alla olika slag. Oavsett om du vill ut och skåda fåglar, beundra naturen, jaga fåglar eller söka byten i form av andra djur kan den komma till användning – skarp upplösning och bra förstoring möjliggör detaljerad inspektion på avstånd.

På så sätt kan du få ut så väldigt mycket mer av dina vildmarksäventyr, såväl på dagen som på natten. Tänk på att anpassa ditt köp av fågelkikare efter önskade användningsområden, behov och intressen för att hitta rätt modell. Vi hoppas att du kan hitta en favorit med hjälp av vår guide för bästa fågelkikare!

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa fågelkikaren.

Vad är en fågelkikare?

Precis som namnet utlovar är en fågelkikare en kikare specifikt utformad för att använda vid fågelskådning eller då du ska jaga fågel. Men i och med att en fågelkikare har väldigt många likheter med en jaktkikare är det såklart även möjligt att använda den för annan jakt.  

Varför ska jag använda en fågelkikare?

Med en fågelkikare blir det helt enkelt väldigt mycket enklare för dig att beskåda fåglarna, oavsett om du bara vill kolla på dem eller om du gör det med syfte att jaga dem. 

Kikaren möjliggör för dig att söka upp och hitta djuren på avstånd, inspektera detaljer eller övervaka rörelser. På så sätt kan du få en tydlig bild av vilket djur det är du fått i sikte, för att på ett smidare sätt avgöra om det är rätt eller något av intresse. 

Vad ska jag tänka på vid köp av fågelkikare?

För att ditt köp av fågelkikare ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du funderar över vissa saker innan du gör din investering. En fågelkikare kan trots allt kosta en del, och då vill du ju att det ska bli helt rätt!

Det första, och det viktigaste, du bör fundera över är vad kikaren ska användas till. Ska den användas till enbart fågelskådning, fågeljakt, annan typ av jakt, eller samtliga alternativ? Du bör i samma veva även fundera över vilken förstoring som passar – ju mer förstoring desto tydligare kan du se objektet, och ju större objektiv desto mer ljus släpps in i bilden. 

Skribent

  • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.