Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt.

Med en handkikare kan du som engagerad jägare ge dig ut på såväl fågelskådning som jakt i alla olika miljöer. Bra förstoring och ett bekvämt grepp gör att denna modell av kikare funkar för det mesta. Det är ett mycket bra alternativ både till jaktkikare och fågelkikare

Tack vare ett smidigt och kompakt format med god placering i din hand är kikaren både behändig och praktisk att ha med sig, oavsett var och vad du ska jaga. Du slipper oroa dig för att djuret du har i sikte ska upptäcka dig på grund av prasslande eller uppmärksamhetstagande utrustning – kikaren smälter in i miljön och är väldigt behändig. 

För att du ska hitta rätt handkikare för dig och dina jaktintressen har vi samlat de absolut bästa modellerna på marknaden. Spana in vår lyxiga drömprodukt, Swarovski EL O-Range 8×42, eller ta del av vår prisvärda mellanvinnare Swarovski CL Companion 8×30. För ett billigare alternativ kan du vända dig till budgetfavoriten Bushnell PowerView 10x 50.

Utöver dessa har vi även valt ut en rolig specialare, Swarovski CL Pocket Mountain 10×25. Självklart hittar du också ett antal utmanare i vårt test: Bushnell Legend 10×42 Camo, Steiner Ranger Xtreme 8×42, Steiner Safari Ultrasharp 8×25 och Swarovski EL Range 10×42. Hoppas du kan hitta en favorit!


Drömprodukten: Swarovski EL O-Range 8×42

Swarovski EL O-Range är ett väldigt lyxigt alternativ när det kommer till handkikare. Däremot kan denna vara värt en investering då den är utformad med bästa möjliga HD-optik, ger otroligt bra upplösning och är bekväm att använda. 


Mellanprodukten: Swarovski CL Companion 8×30

Vill du investera i en mycket liten och kompakt handkikare för behändig användning kan denna modell bli en favorit. Swarovski CL Companion håller en låg och är lätt att greppa tag om. Hög optisk kvalité ger riktigt bra upplösning. 


Budgetprodukten: Bushnell PowerView 10x 50

För dig som gillar budgetalternativ även när det kommer till handkikare kan Bushnell Powerview 10×50 vara ett perfekt alternativ. Denna är både billig och bra, med hög prestanda och välgjord optik. 10x förstoring och ett objektiv på 50mm ger bra bild.


Specialaren: Swarovski CL Pocket Mountain 10×25

Den här specialaren från Swarovski är en handkikare av rang, minst sagt! Tack vare en hopfällbar modell kan du smidigt och bekvämt ta med dig denna oavsett var du ska. Väl utfälld är den komplett och ger fantastiska beskådningar. 


Våra bästa luftgevär

Drömprodukten: Swarovski EL O-Range 8×42

Att investera i en handkikare där priset ligger på flera tiotusentals kronor kanske inte är något som passar alla. Men, har du pengarna till hands och vill göra en bra och hållbar investering kan det verkligen vara värt det.

Swarovski EL O-Range 8×42 är en handkikare som är utformad med allt som krävs för bästa möjliga upplevelse. 

Det vill säga, perfekt HD-optik som resulterar i högklassisk färgåtergivning och riktigt fin kontrast. Även ljusstyrkan blir bra och skarp oavsett om du använder kikaren under dagen eller kvällen. Tack vare justerbara ögonmusslor är den även enkel att använda av glasögonbärare för njutbar skådning.

Tack vare ett kompakt format lägger den sig perfekt i din hand i ett ergonomiskt, stadigt grepp. Ytterligare egenskaper som förbättrar användning är behandlade linser som tål både smuts och väta, samt en långvarig batteritid. Den är även vattentät och har en riktigt snygg design. 


Mellanprodukten: Swarovski CL Companion 8×30

Det finns ingen tvekan om att Swarovski är en favorit när det kommer till kikare av alla olika slag. Även deras handkikare håller riktigt hög kvalité och är otroligt behagliga att både ha med sig och använda, vilket såklart även gäller denna modell. 

Swarovski CL Companion är, precis som namnet utlovar, en pålitlig följeslagare du kan ha med dig överallt. Den är både liten och kompakt i sin utformning, samtidigt som den håller låg vikt och erbjuder ett riktigt bra grepp. Tack vare ett bekvämt tumgrepp på undersidan känns den extra stadig. 

Utöver det är kikaren utformad för en optik av väldigt hög kvalité. Diverse behandlingar möjliggör ett fantastiskt ljusinsläpp och en riktigt stark bil, där skärpan är hög. 8x förstoring med en diameter på 30mm bidrar med trivsamt fokus. Denna modell är också rätt prisvärd. 


Budgetprodukten: Bushnell PowerView 10x 50

Bushnell Powerview är ett riktigt prisvärt alternativ när det kommer till lätthanterliga och behändiga handkikare. Här har de verkligen lyckats kombinera prestanda och optik med pris, vilket gör att denna är en favorit hos väldigt många användare!

Just den här modellen, 10×50, passar dig som vill få en nära förstoring i ett bredd synfält. Ljusinsläppet är riktigt bra för just denna modell, vilket i kombination med bra skärpa och kontrast ger riktigt fina bilder på avstånd. 

Gillar du inte denna modell finns Bushenll Powerview i flera andra varianter och storlekar, med olika förstoring och bild. Ett extra plus är dock att alla modeller kommer med både väska och bärrem. En riktigt bra kikare i förhållande till pris! 


Specialaren: Swarovski CL Pocket Mountain 10×25

När vi valde specialare för vårt test av handkikare insåg vi att Swarovskis CL Pocket Mountain gjorde sig perfekt för kategorin. Det beror inte minst på att detta är en hopfällbar kikare, men som i utfällt läge erbjuder exakt samma kvalité och användning som en ”vanlig” variant. 

Detta är rätt unikt på marknaden, och därmed något vi verkligen ville uppmärksamma. I och med att denna kan fällas ihop till en väldigt kompakt konstruktion är den perfekt att ha med sig överallt, till och med i fickan om så önskas.

Fäll ut den igen och njut av dess fantastiska optik, skarpa bilder och behagliga kontraster. Även färgupptagning och ljus håller en hög nivå för att du ska få en så bra och skonsam upplevelse som möjligt. Överlag en väldigt bekväm och enkel men proffsig kikare. 


Våra bubblare

Bushnell Legend 10×42 Camo

Denna variant av handkikare från Bushnell gör sig bra för dig som vill vara mycket tyst och diskret i naturen – perfekt både för fågelskådning och spännande jakt! Tack vare en design i kamouflage kan du känna dig trygg med att kikaren smälter in i naturen.

Utöver en snygg och praktisk design håller denna kikare otroligt hög kvalité när det kommer till användning. Ett brett synfält, bra ljus och klar skärpa möjliggör fantastisk beskådning på avstånd, samtidigt som de flerlagerbehandlade linserna innebär skonsamma bilder för dina ögon. Dessutom är kikaren vattentät och stöttålig – mycket prisvärd! 


Steiner Ranger Xtreme 8×42

Steiner Ranger Xtreme erbjuder dig 8x förstoring och en objektivdiameter på 42mm – du kan beskåda både djur, natur och rörelser på ett relativt långt avstånd utan att varken ljus eller färg påverkas. Denna kan också användas såväl under dagen som på natten och ge riktigt fina närbilder.

Kikaren är i sig också väldigt bekväm, trygg och smart när det kommer till användning. Softgrip-klädsel ger dig ett bra grepp medan dess nitrogensgasfyllda inre ser till att den tål såväl påfrestande väder som användning under vatten. 

Faktum är att denna kikare kan användas på ner till 3 meters djup, samt i miljöer där temperaturen närmar sig 70 grader. Med andra ord mycket tålig – riktigt bra för dig som vill beskåda eller jaga på lite mer krävande platser utan att din komfort påverkas!


Steiner Safari Ultrasharp 8×25

Ytterligare en modell av handkikare från Steiner, men denna gång i deras modell Safari Ultrasharp. Precis som namnet utlovar är denna variant specifikt utformad för att användas under safari och liknande äventyr, där du vill ha möjligheten att fånga upp djur och rörelse på obegränsat avstånd. Ställ in fokus om du vill, eller använd utan. 

Att kikaren funkar så bra beror också på att den väger väldigt lite, har ett stort synfält och att den återger både ljus och kontrast på ett sätt som ger skarpa bilder. Den är också vattentät och klarar temperaturer som närmar sig 70 grader. Riktigt smidig att ha med i väskan eller runt halsen. Prisvärd är den också!  


Swarovski EL Range 10×42

Swarovski El Range är en omtalad favorit som även vi har fastnat för, inte minst på grund av dess mångsidiga användning och flertalet smarta funktioner som verkligen underlättar. Optimal HD-optik och perfekt färgåtergivning ser till att du kan njuta av din omgivning och diverse objekt på avstånd med perfekt skärpa.   

Hög kontrast kombinerat med behagligt ljus bidrar till den höga upplösningen. Tack vare linsbehandling tål de både smuts och vatten, vilket i kombination med dess vattentäta egenskap gör denna väldigt tålig.

I och med en smalare, kompakt och greppbar modell är den bekväm att använda i alla lägen. Funkar även för dig som bär glasögon. Riktigt dyr, men verkligen bra. 


Sammanfattning

En handkikare är ett perfekt komplement för dig som redan har både fågelkikare och jaktkikare i din samling. Att en handkikare även då är en bra investering beror på att den är något mer kompakt och smidig i sin utformning, vilket gör den väldigt behändig att ha med sig oavsett plats. Trots mindre storlek hjälper den dig att se riktigt bra även på avstånd. 

Samtidigt bjuder handkikaren på kvalitativa beskådningar av både djur och natur, där hög kontrast kombineras med bra färg och behagligt ljusinsläpp för trivsam användning. Det finns självklart mängder av olika handkikare att välja mellan, där alla ger olika upplevelse. Vi hoppas att du finner denna artikel användbar och hjälpsam! 

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa handkikaren.

Vad är en handkikare?

En handkikare är, som vi tidigare varit inne på, en något mindre modell av kikare. Utformningen är mer kompakt samtidigt som kikaren i sig håller en längre vikt, vilket gör att den upplevs som både nätt och smidig. Perfekt för dig som vill ha möjligheten att ta med sig kikaren överallt utan problem!

Varför använda en handkikare?

Det finns ingen tvekan om att en handkikare är ett perfekt komplement för dig som gillar att vara ute i naturen, jaga eller beskåda olika objekt och djur. Handkikaren är både smidig att använda, behändig att ta med sig och känns bekväm att hålla i, allt för att den ska underlätta för dig då du vill få en bättre bild på avstånd.

Vilken handkikare är bäst?

Detta beror lite på vad du själv är ute efter och vad du tänkt använda handkikaren till. Somliga modeller är specifikt utformade för att vara så kompakta och lätta som möjligt, medan andra är nätta men samtidigt riktigt bra när det kommer till beskådning och avståndsmätning. Ta del av de bästa handkikarna ovan för att hitta en favorit för dig!

Källor
  • https://www.pnjakt.se/art/swarovski-el-o-range-8×42.php
  • https://www.pnjakt.se/art/swarovski-cl-companion-8×30-1.php
  • https://www.pnjakt.se/art/bushnell-powerview-10x-50.php
  • https://www.pnjakt.se/art/swarovski-cl-pocket-mountain-10×25-nyhet-1.php
  • https://www.pnjakt.se/art/bushnell-legend-10×42-camo.php
  • https://www.pnjakt.se/art/steiner-ranger-xtreme-8×42-1.php
  • https://www.pnjakt.se/art/steiner-safari-ultrasharp-8×25.php
  • https://www.pnjakt.se/art/swarovski-el-range-10×42-1.php

Skribent

  • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.