Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt.

För många är jakt en härlig naturupplevelse som inte går av för hackor. Att ge sig ut i skogen tidigt på morgonen själv, eller med vänner och hundar. Sedan hittar man den perfekta platsen där de kommande timmarna ska spenderas. Det kan vara årets höjdpunkt. Sittandes i tystnad med bara skogens ljud runtomkring. Doften av bark och barr ger en inre ro. Sakta ser man hur solen börjar titta fram bakom trädtopparna, endast ackompanjerat av vindens sus. Slutligen avslutas dagen med skog och skratt inne i en glänta med goda smörgåsar och en kopp kaffe. Kanske också med en eller flera lyckade jaktvinster. Ja, det är för många oslagbart.

Bästa hagelbocken
Drömprodukten: Beretta 692 Sporting Adjustable
Mellanprodukten: Benelli 828U Silver
Budgetprodukten:
Winchester SXP Waterfowl

Men det är få som går ut och sätter sig i skogen utan att ha som syfte att komma hem med något gott till middagen. För att lyckas med det så finns det flera olika vapen på marknaden att välja bland, däribland hagelbocken. Det är ett av de mest välkända jaktvapnen. Men det är inte bara ett välkänt vapen generellt utan här slåss också mycket välrenommerade tillverkare om din gunst. Tillverkare som är så pass kända att till och med de som aldrig jagat eller haft en tanke på att göra det heller, känner namnen från film och tv.

I vårt test blev drömprodukten Beretta 692 Sporting Adjustable, mellanprodukten Benelli 828U Silver och budgetprodukten Winchester SXP Waterfowl. Vi har även en specialare: Beretta Ultralight Gold.

Slutligen har vi fyra bubblare: Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar, Browning B725 Hunter Premium, Benelli 828U Svart & Blaser F16 Game.


Drömprodukten: Beretta 692 Sporting Adjustable

Drömprodukten: Beretta 692 Sporting Adjustable

Det vi har valt som drömprodukt är ett vapen som faller alla jägare ur alla kunskapskategorier i smaken. Ett vapen som genomgått en uppdatering till högre höjder!


Mellanprodukten: Benelli 828U Silver

Mellanprodukten: Benelli 828U Silver

Tillverkarens första hagelbock har slagit många med häpnad. Här har inte sparats på krutet och det finns till och med detaljer som tillverkaren är först med.


Budgetprodukten: Winchester SXP Waterfowl

Budgetprodukten: Winchester SXP Waterfowl

En prisvärd modell från en tillverkare med gamla anor som med sina praktiska funktioner och kamouflage gör den mer än värd att investera i.


Specialaren: Beretta Ultralight Gold

Specialaren: Beretta Ultralight Gold

Som specialare har vi verkligen inte sparat på krutet utan presenterar ett vapen som med sin slående skönhet och funktion är ett mästerverk.


Vi rekommenderar

Drömprodukten: Beretta 692 Sporting Adjustable

Drömprodukten: Beretta 692 Sporting Adjustable

Som listans drömprodukt har vi valt ett vapen som genomgått en innovation. Den välkända tillverkaren Beretta har förnyat modellen med nya pipor, breddad låda, förbättrad justerbarhet, justerbar kolv och kaliber 12. Med andra ord har de i stort sett förbättrat hela vapnets kapacitet och hantering. Beretta 692 Sporting Adjustable ligger prismässigt dubbelt mot de flesta övriga vapnen på vår lista, men det är den också värd. För när vi kallar den för drömprodukt så menar vi vad vi säger! Det här är arvtagaren till den mycket framgångsrika Beretta 682, men med alla sina förbättringar är det ett helt nytt vapen.

Drömprodukten: Beretta 692 Sporting Adjustable

Vapnet är utrustat med Steelium Plus-pipor och med en koning i pipan som är drygt fem gånger så lång som i 682:an. Det är en förbättring som ger en helt annan balans och harmoniska skjutegenskaper. Här är en mindre rekyl, mindre piprensning och en jämnare och tätare hagelsvärm som gör vapnet till en ren fröjd att använda. Det finns dessutom en utstickande Optimabore HP-choker med färgkodning. Något som underlättar betydligt vid användandet. Med hjälp av B-FAST systemet gör detta att du får ett vapen som du kan justera helt efter eget behov, eller så behåller du den korrekta inställningen från leveransen. En dröm för jägare i alla kunskapskategorier!

Drömprodukten: Beretta 692 Sporting Adjustable

Mellanprodukten: Benelli 828U Silver

Mellanprodukten: Benelli 828U Silver

Här presenteras den välkända tillverkaren Benelli sin första hagelbock! Benelli 828U Silver är ett vapen som lägger sig i övre skiktet i vårt test, men precis som drömprodukten så är det också där den hör hemma. Detta är ett vapen fullt av nya lösningar och genomarbetade praktiska förbättringar som mer eller mindre återuppfinner hagelbocken. Vapnet är den första hagelbocken med justeringsmöjligheter för drop och cast. Inte mindre än 40 olika positioner finns att ändra till och med möjligheten att lägga till olika tjocka bakkappor och olika höjder i kolvkam. Det gör detta till ett vapen som kan passa alla.

Mellanprodukten: Benelli 828U Silver

Man har även tänkt till när det gäller lådan. För att kunna hålla trycket från patronerna kvar i patronläget, men ändå hålla vikten nere, så har man valt en låda av aluminium med en nyframtagen låsplatta i stål i stötbotten. Det innebär i sin tur att vapnet inte väger mer än 2,9kg trots att det har en pipa på 71cm. Men det gör inte att vapnet känns för lätt. Istället är det ett mycket smidigt och följsamt vapen att använda. Det medföljer även en specialdesignad koffert med fem criochoker, chokenyckel och olja. Detta är med andra ord ett vapen för både praktikern och finsmakaren!

Mellanprodukten: Benelli 828U Silver

Budgetprodukten: Winchester SXP Waterfowl

Budgetprodukten: Winchester SXP Waterfowl

På listans budgetplats ligger ett vapen från den mycket välkända Winchester. En tillverkare som har en tradition som sträcker sig långt tillbaka i den amerikanska västern. Många känner även till märket från västernfilmerna. Här har man tagit fram ett vapen som trots sin mycket blygsamma kostnad inte på något sätt känns billigt. Winchester SXP Waterfowl är ett vapen med kaliber 12/89 som gör den mycket användbar. Denna modell har framtagits speciellt för jakt av sjöfåglar och till det är den ett nöje att använda. Det är ett vapen som du kan använda som ditt enda vapen eller som ett komplement till den övriga vapenarsenalen, utan att skämmas.

På grund av sitt användningsområde är det ett vapen som har alla egenskaper hos SXP pumphagel Composite. Ett mycket välkänt och välrenommerat märke på marknaden. Du kan välja mellan inte mindre än tre olika piplängder i 66cm, 71cm eller 76 cm. Prova gärna dig fram till vilken som du trivs bäst med. Till sitt utseende är det ett vapen som sticker ut. Med sitt kamouflage är det ett mycket snyggt vapen, men också ett mycket funktionellt. Det gör att vapnet inte syns i vassen när du står på pass.


Specialaren: Beretta Ultralight Gold

Specialaren: Beretta Ultralight Gold

Som specialare har vi valt ett vapen som verkligen sticker ut i mängden. Här har tillverkaren inte sparat på något, samtidigt som priset är blygsamt med tanke på vad man får. Känner du till Ultralight så är Beretta Ultralight Gold lyxversionen. Stocken är av valnöt som är oljebehandlad och har en mycket exklusiv skärning. Lådan har ett förgyllt fågelmotiv och piporna är blånerade och polerade. Allt för att ge vapnet ett mycket exklusivt och vackert utseende. Men det stannar inte där! Lådan är fräst ur ett solitt stycke flygplansaluminium där man dessutom har värmebehandlat den för att den ska uppnå maximal styrka. Inte nog med det, för man har också förstärkt den med inlägg av titan.

Specialaren: Beretta Ultralight Gold

Tillverkarens patenterade låsning ger också en låg profil på lådan och därmed får du en mycket god riktbarhet. Det är alltså inte bara ett mycket vackert vapen, utan även ett vapen som mer än nog lever upp till sin tillverkares rykte. Vapnet har också koniska låstappar och automatsäkring. Det är stålhagelgodkänt för bästa användning, vilket sätter ett extra plus i kanten. Den låga vikten på endast 2,7kg för en 71cm pipa bör inte skrämma dig, för detta är ett mycket välbalanserat vapen med stor smidighet och trygghet. Vid köpet medföljer en plastkoffert, 5st choker och chokenyckel.


Våra bubblare

Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar

Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar

Den välkända tillverkaren Beretta har många bra hagelbockar på sin repertoar. Som bubblare nummer 1 hamnar Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar som har ett pris i listans mellanläge. Det här är ett vapen som med sin justerbara kolv ger sin ägare ytterligare en dimension. Justerbarheten gäller både i höjd och sidled, vilket gör detta till ett mycket flexibelt vapen. Som system är det en justeringsmekanism som är helt nyutvecklad och som erbjuder mycket mer användarvänlighet än tidigare versioner. Så även om du aldrig tidigare provat på den här funktionen så ska du inte vara orolig.

Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar

I övrigt är detta ett vapen som håller allt som tillverkaren och sin 680-familj lovar genom en mycket högkvalitativ mekanism. Utseendemässigt är det ett elegant vapen med en sirlig gravyr och god kvalitet på träet i stocken, som egentligen andas ett betydligt dyrare vapen. Detta är ett vapen som är stålhagelgodkänt och har kaliber 12. Vapnet finns med piplängderna 71cm samt 76cm och väger endast 3,2 kg vid 71cm pipa. Patronläget är 76mm, vilket är mer än tillräckligt. Vid köp medföljer en plastkoffert med 5st choker och en chokenyckel. Ett vapen som inte skriker ut sin existens, men som är snygg och pålitlig.

Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar
Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar

Browning B725 Hunter Premium

Browning B725 Hunter Premium

Här har vi en bubblare nummer 2 som ligger i listans mellanskikt prismässigt, men som även den hade kunnat hamnat på ett högre pris. Browning B725 Hunter Premium är nämligen vapnet som levererar en estetisk och teknisk revolution utöver det vanliga gällande hagelbockar. Tillverkaren har verkligen satsat på ett vapen som inte bara har alla fördelar av tidigare versioner, utan som även har fått dra nytta av innovativa lösningar. Tillverkaren förstår också vikten av att behålla det som gör deras vapen unika. Nämligen de många befintliga designfunktionerna från B525.

Browning B725 Hunter Premium

Med piplängder på 66cm, 71cm och 76cm finns det ett vapen som passar för alla. Vikten på vapnet landar på ungefär 3,3kg, vilket gör att den inte är lättast i listan, men ändå mycket överkomligt. Utseendemässigt är det ett vapen som ser ut som en hagelbock ska. Trädetaljerna är vackra och har fått en oljebehandling som gör dem både tåliga och extra glansiga. Har man ett önskemål så finns det också en variant som är specialtillverkad för att fungera för vänsterhänta. Det är ett vapen som sticker ut på grund av sin estetik och innovation, men som ändå känns som en stabil gammal vän. Någon att hålla i handen när det blåser.


Benelli 828U Svart

Benelli 828U Svart

När vi dyker in på listans bubblare nummer 3 så uppenbarar det sig ytterligare en variant av Benellis nya hagelbock. Denna gång i svart istället för silver. Benelli 828U Svart är tillsammans med sitt syskon tillverkarens första hagelbock. Det är ett stort steg för ett företag som tidigare endast gjort halvautomater, men inte så ovanligt för ett företag som är vana att gå sin egen väg. Som hagelbock kan man se att detta inte är ett vapen i ledet. Nej, istället är det så pass många innovationer att det går att säga att du presenteras för ett vapen som mer eller mindre är återuppfunnet.

Benelli 828U Svart

Här finns rekyldämpningssystemet Progressive Comfort som ger ökad dämpning vid kraftigare laddningar. En bakkappa som finns som tillval i inte mindre än tre olika längder. En kolvkam i tre olika höjder som du kan välja till för att minska rekylen mot kinden. Listan fortsätter med pipor som är Crio-behandlade för att avlägsna materialspänningar som uppstår vid kallhamringen och en framstock som inte har någon koppling, utan ger ett vapen som är smidigt att öppna. Då har vi bara börjat med att beskriva alla funktioner på detta speciella vapen som passar både den kräsne såväl som nybörjaren.


Blaser F16 Game

Blaser F16 Game

Sist men på inget sätt minst har vi listans bubblare nummer 4 som består av inte mindre än Blaser F16 Game. Ett vapen som kallas för nästa generations hagelgevär och som har en strävan efter perfektion som ändå inte gör något väsen av sig. På prislistan ligger den högt, men det är den också värd. Med den prestanda och pålitlighet som detta vapen ger sin bärare så går det inte att få det mycket bättre. Här har det inte sparats på varken material, hantverk eller teknik. Men ändå har man gjort det med en modern tillverkning som borgar för att det är ett vapen som du kan känna dig fullkomligt trygg med.

Blaser F16 Game

För att du ska få bästa möjliga balans så finns det ställbara vikter på pipan innanför framstocken. Med ett perfekt tryck så behöver du bara tänka tanken så avfyras skottet. Men du behöver ändå inte vara orolig. Hagelbocken har ett system som gör att du inte ofrivilligt kan avfyra ett andra skott, vilket är en trygghet som alla vapen borde ha. Kolvlängden är 375mm, skränkning är 3/6/8mm, pitch är 84 och bakkappan består av en Blaser Comfort. Kalibern på denna trotjänare är 12/76 och vikten ligger på 3.1 kg. Med andra ord är det ett behagligt och lättanvänt gevär.

Blaser F16 Game
Blaser F16 Game

Sammanfattning

Det är något speciellt som just nu verkar ske på hagelbocks-fronten. Den senaste tiden har flera av de välkända tillverkarna slagit till och skapat innovationer som till och med i vissa fall kallas för att uppfinna vapnet igen. Men vare sig du är nybörjare eller en van jägare så finns det inga vapen som är för svåra och komplicerade. De innovationer som presenteras är istället oftast sådana som gör vapnet lättare att hantera och använda. Det finns alltså något för alla. Vill du ha ett mer enkelt och rustikt vapen eller ett lättare med många finesser så är det bara att välja och vraka.

I vårt test blev drömprodukten Beretta 692 Sporting Adjustable, mellanprodukten Benelli 828U Silver och budgetprodukten Winchester SXP Waterfowl. Vi har även en specialare: Beretta Ultralight Gold.

Slutligen har vi fyra bubblare: Beretta 686 Silver Pigeon I Justerbar, Browning B725 Hunter Premium, Benelli 828U Svart & Blaser F16 Game.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa hagelbocken.

Vilken hagelbock ska jag välja?

Börja gärna med att utgå från ditt behov och din armlängd. Du ska välja en hagelbock som inte bara passar dig som person, utan som även känns bekväm och lätt att använda. Det finns till och med hagelbockar för dig som är vänsterhänt. Vad du än önskar så kan du hitta det.

Vilken hagelbock är bäst?

Den bästa hagelbocken är den som ser till att kulan träffar sitt mål. Men den biten ligger mer på dig än på ditt vapen, för idag finns det vapen för alla och envar. Hittar du inte det som passar dig perfekt så finns det också vapen som har justeringsmöjligheter. Det finns med andra ord numera inga ursäkter.

Vilken hagelbock är dålig?

Har du möjlighet att köpa en ny hagelbock, gör då gärna det. Med dagens alla möjligheter går det att hitta en hagelbock som passar alla dina fysiska och jaktmässiga behov. Det finns inte någon hagelbock som vi skulle kalla för dålig, utan det som möjligen kan vara dåligt är om vapnet inte ger dig det du önskar. Tänk därför efter noga vad du vill ha.

Källor
  • https://www.pnjakt.se/art/zodiac-one-bt-31155-mhz.php
  • https://www.pnjakt.se/art/lafayette-smart-jaktpaket-31mhz-2.php
  • https://www.outnorth.se/icom/prohunt-basic-2#Orange
  • https://www.pnjakt.se/art/lafayette-smart-kombipaket-blatand.php
  • https://www.pnjakt.se/art/zodiac-team-pro-waterproof-155.php
  • https://www.pnjakt.se/art/zodiac-team-pro-waterproof-limited-edition-155-mhz.php
  • https://www.pnjakt.se/art/prohunt-basic-digital-jaktpaket-155mhz-svart.php
  • https://www.outnorth.se/albecom/jaktradio-albe-x5-140-155mhz#Red

Skribent

  • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.