Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från PNJakt & Outnorth.

För att kunna öva skytte måste man självklart ha den bästa luftpistol man kan hitta. Det är något som trots allt gör en väldigt stor skillnad och påverkar mycket mer än vad du kanske tror att det ska göra. För precis som med alla andra produkter är det nämligen viktigt att hitta en luftpistol som passar för det du tänkt dig att använda den till. Framförallt är det då övningsskytte som den passar för och som verkligen kan vara roligt att prova på. Det är dessutom viktigt att inte underskatta hur mycket som trots allt påverkas av att man tar sig tiden man behöver för att hitta det som passar en själv. Det handlar nämligen om att inte underskatta hur mycket det kan påverka.

Bästa luftpistolen
Drömprodukten: Sig Sauer P226 ASP
Mellanprodukten: Artemis Cp1-m 4,5mm Left Side
Budgetprodukten:
Gamo P900 4,5mm Paket

En luftpistol kommer i en mängd olika varianter och utföranden. En del ser ut som riktiga pistoler och andra har ett eget utseende. Därför är det viktigt att man ser till att välja det alternativet som bäst passar en själv. När det gäller alla produkter kan det vara bra att jämföra de alternativ som finns. Om man tänkt sig att använda en luftpistol kan man också se till att man har allt det man behöver. Ett hörselskydd kan då vara en bra investering men man kan även kombinera en luftpistol med ett kikarsikte. Vilket gör att man faktiskt kan öka sin precision och därmed också bli en bättre skytt.

I vårt test blev drömprodukten Sig Sauer P226 ASP, mellanprodukten Artemis Cp1-m 4,5mm Left Side och budgetprodukten Gamo P900 4,5mm Paket. Vi har även en specialare i vårt test: Colt Peacemaker Antique Finish.

Slutligen har vi två bubblare: Hatsan 25 Kit 4,5mm och Hatsan 25 Supercharger Vortex 4,5 mm.

Läs igenom hela guiden för att ta reda på vilken luftpistol som skulle passa just dig och din plånbok. Vi är övertygade om att du kommer hitta några du gillar. 🔫 🔫 🔫


Drömprodukten: Sig Sauer P226 ASP

Sig Sauer P226 ASP

Sig Sauer P226 ASP ger en överlägsen känsla som påminner markant om att skjuta med en riktig pistol då den här luftpistolen har en blowback funktion och drivs av kolsyrepatroner.


Mellanprodukten: Artemis Cp1-m 4,5mm Left Side

Artemis Cp1-m 4,5mm Left Side

Artemis Cp1-m 4,5mm Left Side är en kolsyredriven luftpistol i tävlingsutförande med ett magasin på 9 skott och den här versionen är anpassad för högerhänta.


Budgetprodukten: Gamo P900 4,5mm Paket

Gamo P900 4,5mm Paket

Gamo P900 4,5mm Paket är en enklare modell som kommer med kulfång, tavlor samt skott för att du snabbt ska kunna komma igång och öva skytte.


Specialaren: Colt Peacemaker Antique Finish

Colt Peacemaker Antique Finish

Colt Peacemaker Antique Finish är en luftpistol med ett antikt utseende då den ser ut som den populära western pistolen och drivs av en kolsyrepatron.


Våra bästa luftpistoler

Drömprodukten: Sig Sauer P226 ASP

Sig Sauer P226 ASP

Sig Sauer P226 ASP är känd för att vara den svenska polisens tjänstevapen som nu kommer som luftpistol. Vilket gör att du faktiskt kan få precis samma känsla som om du använt det riktiga vapnet då den har en blowback funktion. Det innebär i korthet att manteln åker bakåt när du skjuter på precis samma sätt som på en riktig pistol. Den här luftpistolen laddas med Diablo kulor och har ett magasin bestående av 2×8 skott och därmed ger det dig en total magasinmängd på 16 kulor. Varje sida av magasinet har nämligen ett magasin bestående av 8 skott i sig. Det innebär att du bara vänder på magasinet för att kunna fortsätta att skjuta.

Information om produkten:

 • Drivning: Co2
 • Kaliber: 4,5 mm
 • Magasinkapacitet: 16 skott
 • Anslagsenergi: 5J
 • Utgångshastighet: 155 m/s

Tänk på att de öppna riktmedlen som finns på den här luftpistolen inte är ställbara utan att fasta. Något som gör att du enkelt kan komma igång och börja skjuta direkt när det passar dig. Hela luftpistolen är dessutom gjord i metall och ger dig därmed samma känsla och nästan samma tyngd som originalet. Vilket gör att du verkligen kan få en helt fantastisk upplevelse att öva skytte med den här pistolen.


Mellanprodukten: Artemis Cp1-m 4,5mm Left Side

Artemis Cp1-m 4,5mm Left Side

Artemis Cp1-m 4,5mm Left Side är en kolsyrepistol i tävlingsutförande som ger dig möjligheten att verkligen kunna öva skytte på ett effektivt sätt. Den här modellen har laddhandtaget på vänster sida av pistolen och passar därmed perfekt för dig som är högerhänt. Då du inte först behöver släppa greppet om pistolen för att kunna ladda den. Vilket gör det enklare och smidigare att skjuta och att ladda om. Pipan är självklart räfflad för att ge dig ökad precision. Det är trots allt viktigt att kunna träffa det man siktar på och det kan man verkligen med den här modellen från Artemis.

Information om produkten: 

 • Drivning: Co2
 • Kaliber: 4,5 mm
 • Magasinkapacitet: 9 skott
 • Anslagsenergi: 7J
 • Utgångshastighet: 152 m/s

Det här är ett bra mellan alternativ som gör det möjligt att verkligen kunna få precis den övningen du behöver. För du vill självklart känna att du kan träffa med din luftpistol och det kan du med den här.


Budgetprodukten: Gamo P900 4,5mm Paket

Gamo P900 4,5mm Paket

Gamo P900 4,5mm Paket är en enklare luftpistol som dock passar perfekt för dig som bara vill ha kul och upptäcka hur fantastiskt det kan vara att öva skytte. Det är trots allt viktigt att känna att du har möjligheten att prova på det som passar för dig. Den här luftpistolen kommer dessutom i ett paket som innehåller allt för att börja att öva skytte. Dock är det inte en kolsyredriven pistol utan du behöver ladda om den mellan varje skott. Paketet innehåller dock både kulfång, skott och tavlor.

På det sättet kan du får precis den upplevelse du vill ha av ditt skytte. Nämligen att prova på hur det är att skjuta med en luftpistol.


Specialaren: Colt Peacemaker Antique Finish

Colt Peacemaker Antique Finish

Colt Peacemaker Antique Finish är en riktig specialare som faktiskt inte är speciellt vanligt att se då det är en luftpistol som mer påminner om en westernpistol. Det är också precis vad det är och baserad på den mest kända av de pistolerna. Colt Peacemaker var nämligen bland de vanligaste modellerna och det är också den man vanligtvis ser i westernfilmer. Den här luftpistolen är kolsyredriven och har ett magasin på 6 skott. Den laddas autentiskt med hjälp av metallpatroner som gör det hela mycket roligare och mer spännande. Luftpistolen har en anslagskraft på 2,5J och en utgångshastighet på 120 m/s. Ett roligt och spännande alternativ att använda sig av.


Våra bubblare

Hatsan 25 Kit 4,5mm

Hatsan 25 Kit 4,5mm

Hatsan 25 Kit 4,5mm är ett paket som innehåller precis allt det du behöver för att kunna skjuta med luftpistol. Du hittar ett kulfång, tavlor och 250 skott samt pipförlängare för att du ska kunna komma igång och börja skjuta direkt. Det är trots allt viktigt att kunna prova på hur det är att skjuta med luftpistol. Du laddar pistolen genom att bryta pipan mellan varje skott och den är därmed inte kolsyredriven. Dock kan det vara ett roligt alternativ att prova på då det verkligen gör det roligare att skjuta om det kräver mer ansträngning.

Det är trots allt viktigt att inte underskatta hur mycket roligare allt kan vara när man faktiskt måste arbeta lite. Pipförlängaren som medföljer gör det även mycket enklare att ladda om pistolen. Du får med det här kittet precis allt det du behöver för att komma igång.


Hatsan 25 Supercharger Vortex 4,5 mm

Hatsan 25 Supercharger Vortex 4,5 mm

Hatsan 25 Supercharger Vortex 4,5 mm mm är en brytpistol som du laddar om mellan varje skott som kommer i ett tävlingsutförande. Du kommer snabbt att kunna prova på hur det känns att skjuta med en riktigt bra luftpistol. För även om den inte drivs av kolsyrepatroner kan du verkligen träna prickskytte med den här modellen. Den använder sig av 4,5 mm Diabol kulor och har en utgångshastighet på 200 m/s. Vilket gör den här modellen till den som skjuter kulorna snabbast i vårt test. Den kan utrustas med fiberoptik om det behövs för riktmedlen och det gör att du enklare kan skjuta snabbt och effektivt samt träffa korrekt.

Den har även den högsta tillåtna anslagsenergin för licensfria vapen på 10J. Vilket gör den här modellen till den mest kraftfulla som vi sett. Det handlar trots allt om att välja den rätta modellen som passar för just dig.


Sammanfattning

Att välja den bästa luftpistol du kan hitta är viktigt om du vill kunna öva skytte. Det är trots allt viktigt att inte underskatta hur mycket enklare det blir om du väljer att göra saker och ting på rätt sätt. När det gäller att välja luftpistol bör man då först tänka på vilka behov man har. Det underlättar markant om det går att välja ut det alternativet som bäst passar för en själv och ens egen plånbok. Framförallt när det gäller dig som vill kunna öva skytte för tävling eller bara vill känna på hur det känns. Alla modellerna i vårt test är sådana vi klart rekommenderar.

I vårt test blev drömprodukten Sig Sauer P226 ASP, mellanprodukten Artemis Cp1-m 4,5mm Left Side och budgetprodukten Gamo P900 4,5mm Paket. Vi har även en specialare i vårt test: Colt Peacemaker Antique Finish.

Slutligen har vi två bubblare: Hatsan 25 Kit 4,5mm och Hatsan 25 Supercharger Vortex 4,5 mm.

Frågor och svar

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av den bästa luftpistolen. 🔫 🔫 🔫

Vad använder man en luftpistol till?

En luftpistol används för att öva skytte och för att skjuta prick. De är sällan lämpade för annat om det inte anges. Dock kan det vara riktigt roligt att prova på att öva skytte med luftpistol.

Ska jag välja en med brytpipa eller som drivs av kolsyrepatroner?

Det beror helt och hållet på dina behov. Fördelen med att pistolen drivs av en kolsyrepatron är att den inte behöver laddas mellan varje skott. Du kan istället skjuta iväg hela magasinet utan att behöva bryta pipan. Välj det som passar dig bäst.

Är ett luftpistolpaket en bra investering?

Ett paket som innehåller allt det du behöver för att komma igång passar dig perfekt som är nybörjare och inte vill köpa en massa saker innan du provat på det hela. Då är ett paket verkligen något att satsa på.

När måste jag ha en licens för min luftpistol?

Om luftpistolen har en anslagsenergi på över 10J måste du ha en licens för det vapnet. Det gäller även om du köper en fjäder som ökar styrkan på ditt vapen.

Källor
 • https://www.pnjakt.se/art/sig-sauer-p226-asp.php
 • https://www.outnorth.se/artemis/artemis-cp1-m-4-5mm-left-side
 • https://www.pnjakt.se/art/gamo-p900-45mm-paket.php
 • https://www.pnjakt.se/art/colt-peacemaker-antique-finish.php
 • https://www.pnjakt.se/art/hatsan-125-sniper-5-5mm-10j-1.php
 • https://www.outnorth.se/hatsan/25-supercharger-vortex-4-5-mm#Black

Skribent

 • Jag brinner för jakt och friluftsliv och har länge jobbat som guide i norra delen av Sverige. Jakt är mitt liv och jag lägger mycket tid och pengar på det och hoppas att jag kan hjälpa mina läsare att hitta rätt produkter eller information om jakt.